7 Cara Mengetahui Telefon Bimbit yang Diketik oleh Orang Lain Dengan Mudah, Tepat!

HP menunjukkan aktiviti pelik apabila tidak digunakan? Anda lebih baik berusaha untuk mengetahui sama ada telefon bimbit anda diketuk atau tidak untuk menjangka. Biarkan telefon bimbit lebih selamat!

Pada masa ini, keselamatan masih menjadi masalah rumit dalam dunia teknologi, termasuk alat atau telefon bimbit yang anda gunakan.

Anda juga mesti sering mendengar kes peretasan yang menimpa syarikat besar. Tetapi, tidak mustahil jenayah siber tidak berlaku kepada anda.

Lebih-lebih lagi, sekarang terdapat banyak cara untuk mengetuk telefon bimbit yang dapat dilakukan dengan mudah oleh sesiapa sahaja, termasuk anda.

Untuk melindungi diri anda dari jenayah siber atau mengetuk telefon bimbit, ada baiknya anda memeriksa telefon bimbit anda sendiri untuk mengetahui sama ada telefon bimbit anda diketuk atau tidak, geng.

Lalu, bagaimana anda tahu jika telefon bimbit diketuk ? Tidak perlu keliru, segera lihat penjelasan di bawah!

 • Cara Memeriksa Telefon Bimbit
  • Tidak dapat masuk
  • Mesej Dibaca Belum Dibuka
  • Mesej Teks Pelik
  • Mudah Alih untuk Dimatikan
  • Periksa Web WhatsApp
  • Periksa dengan Nombor * # 21 #
  • Periksa dengan Nombor * # 61 #
 • Ciri-ciri telefon bimbit disekat

  Sekiranya anda merasakan telefon bimbit anda telah diketuk, pasti ada tanda-tanda luar biasa yang membuat anda curiga.

  Nah, sebelum cuba memeriksa bagaimana telefon anda diketuk, lebih baik membaca artikel berikut mengenai ciri-ciri telefon pintar yang disekat , geng.

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Memeriksa Telefon Bimbit

  Setelah mengetahui ciri-ciri telefon bimbit yang diketuk, anda boleh mengesahkannya dengan beberapa cara yang cukup mudah, anda tahu!

  Untuk mengetahui apakah cara untuk mengetahui telefon bimbit anda diketuk atau tidak , anda boleh merujuk kepada tip berikut, geng!

  1. Tidak Boleh Masuk

  Salah satu cara untuk mengetahui sama ada telefon bimbit diketuk adalah dengan memeriksa aktiviti di WhatsApp. Apabila anda menggunakan telefon bimbit anda lagi setelah meninggalkannya, cuba buka aplikasi WA.

  Sekiranya telefon bimbit tiba-tiba keluar dari aplikasi WhatsApp, mungkin ada pihak lain yang menggunakan nombor telefon bimbit anda untuk log masuk ke aplikasi WhatsApp di telefon bimbit lain.

  Ini juga boleh berlaku apabila nombor telefon bimbit telah diduplikasi , sehingga penggodam dapat dengan mudah membuka pesan yang berisi kod OTP untuk masuk ke WhatsApp.

  2. Mesej Dibaca Walaupun Tidak Dibuka

  Cara seterusnya untuk memeriksa telefon bimbit diketuk adalah dengan memeriksa mesej masuk, sama ada SMS, WhatsApp, Talian, atau aplikasi sembang lain, geng.

  Apabila anda menemui mesej yang dibaca ketika anda tidak membuka mesej, kemungkinan telefon bimbit anda memang diketuk.

  Benar, geng, apabila anda belum membuka mesej masuk tetapi pemberitahuan tiba-tiba hilang, ada kemungkinan orang lain membuka mesej di telefon bimbit anda.

  3. Mesej Teks Pelik

  Pernah menerima pesanan teks pelik yang mengandungi nombor, simbol, atau watak rawak? Sekiranya pernah, berhati-hati! Kerana, anda mungkin diintai, geng.

  Mesej teks pelik ini berasal dari ciri alat kawalan jauh dalam perisian pendawaian yang menghantarnya ke telefon bimbit anda.

  Untuk memastikan telefon bimbit anda tidak dicegat dan membuang aplikasi penyaduran yang dipasang secara rahsia di telefon bimbit anda, anda boleh melakukan reset kilang.

  Tetapi sebelum melakukan ini, pastikan anda telah membuat sandaran data penting di telefon bimbit anda sehingga dapat dipulihkan.

  4. Mudah alih sukar dimatikan

  Pernah mengalami aktiviti pelik di telefon bimbit anda semasa anda menggunakannya dan anda cuba menghidupkan semula telefon bimbit anda tetapi sukar, geng? Amaran!

  Semasa anda ingin mematikan telefon bimbit anda, tetapi anda memerlukan masa yang lama untuk mematikan telefon bimbit anda, mungkin seseorang sedang mengetuk telefon bimbit anda.

  Kesukaran mematikan telefon bimbit biasanya berlaku kerana terdapat aktiviti menghantar maklumat dari telefon bimbit anda kepada orang yang mengetuk atau pihak ketiga.

  5. Periksa Web WhatsApp

  Semasa seseorang mengetuk telefon bimbit anda dan menggunakan WhatsApp anda, anda dapat mengetahui dengan segera melalui WhatsApp Web , geng.

  Caranya, periksa WhatsApp Web melalui telefon bimbit. Sekiranya ternyata anda log masuk pada peranti yang tidak anda kenali dengan lokasi yang juga tidak dikenali, ini bermakna seseorang sebenarnya mengganggu anda.

  Supaya orang lain tidak lagi dapat mengetuk WhatsApp dari jauh, anda boleh log keluar atau log keluar dari semua peranti yang disambungkan ke WhatsApp di telefon bimbit anda.

  6. Periksa dengan Nombor * # 21 #

  Cara mengetahui telefon bimbit kita yang diketuk juga boleh dilakukan dengan memeriksanya melalui nombor rahsia, geng. Kaedah ini dilakukan dengan memanggil * # 21 #.

  Kod rahsia ini yang boleh anda gunakan untuk mengetahui bahawa telefon diketuk dengan memeriksa sama ada terdapat panggilan dialihkan pada telefon bimbit yang anda gunakan, geng.

  Sekiranya anda tidak merasakan bahawa anda telah mengalihkan panggilan tetapi perkhidmatannya aktif, anda boleh yakin bahawa seseorang sedang mendengar.

  Caranya, ketik * # 21 # di telefon bimbit kemudian tekan butang Panggil . Selepas itu maklumat akan muncul sama ada terdapat panggilan yang dialihkan atau tidak.

  7. Periksa dengan Nombor * # 61 #

  Selain * # 21 #, anda juga dapat mengetahui bahawa telefon bimbit anda diketuk dengan membuat panggilan telefon ke * # 61 #, geng.

  Setelah menghubungi nombor tersebut, akan ada maklumat sama ada telefon diketuk atau tidak.

  Sekiranya telefon bimbit anda tidak diketuk, ia akan berbunyi "Tidak Meneruskan" . Sebaliknya, ketika telefon bimbit diketuk, ia akan memaparkan kata-kata "Memajukan" bersama dengan nombor yang mengetuk.

  Nah, itu adalah cara untuk mengetahui telefon bimbit mana yang disekat yang boleh anda lakukan dengan mudah tanpa bantuan profesional, geng.

  Dengan kaedah ini, anda juga dapat mengambil langkah berjaga-jaga dan mengatasinya sehingga telefon bimbit yang anda gunakan tidak dapat diketuk lagi.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan