Cara Memeriksa Telefon Samsung Asli yang Tepat / Palsu, Berhati-hati Membeli HDC!

Sebelum membeli telefon bimbit Samsung baru, ia membantu anda memeriksa kesahihannya. Inilah cara untuk memeriksa telefon bimbit Samsung yang asli atau palsu dengan mudah! (100% tepat)

Apa yang anda buat semasa membeli telefon bimbit?

Sudah tentu salah satu perkara yang mesti anda lakukan adalah memeriksa kesahihan telefon bimbit , terutama ketika anda tidak membeli di kedai rasmi.

Membeli telefon bimbit terpakai adalah sama. Anda harus memastikan bahawa telefon bimbit yang anda beli adalah asli dan berkualiti.

Bagaimana untuk? Tenang saja, Jaka akan memberitahu anda bagaimana memeriksa telefon bimbit Samsung agar tidak tertipu ketika membeli telefon bimbit!

 • Periksa menggunakan Nombor IMEI
 • Periksa dengan Memasukkan Kod Ujian Samsung
 • Periksa menggunakan Aplikasi Android
 • Cara Memeriksa Telefon Samsung Asli atau Palsu

  Semasa membeli telefon bimbit, pasti anda mempunyai harapan bahawa telefon bimbit itu asli dan dapat menjalankan fungsinya dengan baik. Namun, anda mesti berhati-hati ketika membeli telefon bimbit terpakai atau membeli di kedai bukan rasmi.

  Oleh itu, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kesahihan telefon bimbit Samsung yang anda miliki atau yang akan anda miliki.

  Lebih-lebih lagi, telefon bimbit Samsung diketahui mempunyai kualiti terkini dan ciri canggih. Amat memalukan jika anda membeli barang yang rosak.

  Dengan melakukan salah satu daripada empat kaedah di bawah ini, anda akan mengetahui keaslian dan kualiti yang dimiliki oleh telefon bimbit anda!

  Sudah tidak sabar, bukan? Jadi, rujuk artikel ini secara lengkap, ok!

  1. Periksa dengan Memeriksa Kualiti Binaan

  Pertama, pastikan dahulu barang yang anda terima sesuai dengan apa yang anda beli. Sebaiknya buat sedikit kajian sebelum membeli telefon bimbit untuk mengetahui bahan apa yang digunakan.

  Anda boleh melayari laman web rasmi Samsung untuk mengetahui mengenainya. Perhatikan kualiti fizikal, apakah sesuai dengan apa yang tercantum di laman web atau dibuat dari bahan lain.

  Juga, semasa membeli telefon bimbit di kedai dalam talian, pastikan kedai mempunyai reputasi dan ulasan yang baik. Jangan tergoda dengan harga yang murah, geng.

  2. Periksa Menggunakan Nombor IMEI

  Cara paling biasa untuk memeriksa Samsung yang asli adalah dengan memadankan nombor IMEI (Identiti Peralatan Mudah Alih Antarabangsa) telefon bimbit anda dengan nombor IMEI di kotak telefon bimbit anda.

  Anda dapat melihatnya melalui menu tetapan pada telefon bimbit Samsung anda. Pertama, buka Tetapan , kemudian pilih About Phone / About Phone .

  Kemudian, pilih Maklumat IMEI / Maklumat IMEI . Selepas itu, anda akan dapat melihat nombor IMEI mudah alih anda.

  Selain itu, anda juga dapat memeriksa nombor IMEI dengan memasukkan * # 06 # . Sekiranya nombor yang dipaparkan sama dengan nombor yang dicetak pada kotak telefon bimbit, telefon bimbit asal atau rasmi anda akan dipaparkan.

  3. Periksa dengan Memasukkan Kod Ujian Samsung

  Selain memasukkan nombor IMEI, anda juga boleh menggunakan kod Samsung, anda tahu, geng! Samsung yang asli mesti dapat menjalankan kod melalui pad dail.

  Hampir semua jenama HP mempunyai kod rahsia yang boleh anda gunakan untuk banyak perkara. Bermula dari memeriksa bateri, memeriksa IMEI, memeriksa rangkaian, dan banyak lagi.

  Beberapa kod ujian yang boleh anda cuba ialah:

  1. Mengetahui Versi SW, PDA, CSC, dan Modem: * # 1234 # atau * # 9999 #

  2. Maklumat Samsung SW & HW: # 12580 369 #

  3. Mod Ujian Am Samsung: # 0 #

  4. Mod Perkhidmatan Samsung: * # 197328640 #

  5. Bacaan ADC Samsung: * # 0228 #

  6. Mod Ujian Bluetooth Samsung: * # 232331 # atau # 7828 #

  7. Alamat Bluetooth Samsung: * # 232337 #

  8. Maklumat Penyisipan Samsung: * # 32489 #

  9. Status / Memori Bateri Samsung: # 9998 246 #

  4. Periksa Menggunakan Aplikasi Android

  Cara memeriksa telefon Samsung terakhir yang boleh anda lakukan adalah menggunakan aplikasi PhDoctor . Aplikasi ini dapat memberitahu bahawa peranti yang anda gunakan adalah asli atau cetak rompak.

  Anda hanya perlu memilih menu Pembaikan untuk melihat keaslian telefon bimbit anda. Namun, anda juga boleh melakukan ujian lain dengan aplikasi ini, seperti ujian rangkaian dan perkakasan.

  Aplikasi ini juga dapat menunjukkan perincian peranti yang anda gunakan secara lengkap. Anda juga boleh menyemak nombor IMEI, anda tahu, geng!

  Muat turun PhDoctor melalui pautan berikut:

  MaklumatDoktor Falsafah
  Pemaju TuneApp
  Penilaian (Bilangan Pemula) 4.2 (984)
  Saiz 6.1MB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 4.1

  Jadi, itulah sekumpulan cara untuk memeriksa sama ada telefon bimbit Samsung anda asli atau tidak. Sebelum membeli, pastikan terlebih dahulu telefon bimbit yang anda mahukan itu asli atau palsu!

  Baca juga artikel di HP atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan