Cara Mengubah Latar Belakang PowerPoint pada HP dan PC, Mudah & Cepat!

Adakah anda ingin menukar latar belakang PPT agar lebih menarik? Inilah cara mengubah latar belakang PowerPoint pada telefon bimbit dan komputer riba yang paling mudah!

Bosan dengan PowerPoint begitu sahaja? Mahukan sesuatu yang berbeza semasa memberi persembahan di sekolah?

Anda boleh cuba mengubah latar belakang, geng! Dengan perubahan kecil ini, penonton dapat memberi tumpuan lebih kepada perkara-perkara dalam pembentangan anda.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda cara untuk menukar latar belakang PowerPoint di komputer riba dan telefon bimbit!

 • Cara Mengubah Latar Belakang PowerPoint Semua Slaid
 • Cara menghilangkan latar PowerPoint
 • Cara Menukar Latar Belakang PowerPoint pada HP
 • Cara Menukar Latar Belakang PowerPoint pada Laptop

  Secara lalai, aplikasi PowerPoint yang dikembangkan oleh Microsoft sudah menyediakan beberapa tema yang dapat digunakan secara percuma.

  Selain itu, anda juga dapat menggunakan warna, tekstur dan gambar latar belakang yang padat atau lereng, dan sebagainya.

  Tetapi, bagaimana jika kita mahu mengganti latar belakang PowerPoint dengan gambar kita sendiri? Jangan risau, Jaka akan memberi anda tutorial lengkap tentang cara mengganti latar belakang PPT dengan gambar!

  Cara Mengubah Latar Belakang PowerPoint Setiap Slaid

  Cara pertama yang akan dibincangkan oleh Jaka adalah bagaimana mengubah latar belakang PPT setiap slaid . Kaedah ini berguna jika anda ingin memberikan variasi yang berbeza pada setiap slaid yang dibuat.

  Dengan menggunakan kaedah ini, persembahan yang anda berikan akan jauh lebih menarik dan pendengaran akan lebih tertumpu pada apa yang anda bawa.

  Sekiranya anda ingin menggunakan latar belakang yang berbeza untuk setiap slaid, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Langkah 1 - Apabila anda telah membuka aplikasi PowerPoint, pilih tab Reka bentuk di bahagian atas, antara tab Sisipkan dan Peralihan.
  • Langkah 2 - Setelah membuka tab Reka Bentuk, pilih menu Format Latar Belakang di bahagian paling kanan. Anda juga boleh mengakses ciri ini dengan mengklik kanan pada slaid yang ingin anda ubah latar belakangnya.
  • Langkah 3 - Setelah memasuki Format Latar Belakang, menu akan muncul di sebelah kanan PowerPoint. Untuk menukar latar belakang, pilih Gambar atau isi tekstur .

  Kemudian, klik butang Fail di bawah kata-kata Masukkan gambar dari , pilih gambar yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang PowerPoint anda.

  Selesai! Kemudian, paparan PowerPoint anda akan kelihatan seperti gambar di bawah.

  Untuk cara membuat latar belakang PowerPoint yang berbeza untuk setiap slaid, anda boleh mengulangi kaedah di atas pada setiap slaid.

  Cara mengubah latar belakang PPT seperti ini membolehkan anda menambahkan pelbagai variasi visual pada bahan persembahan yang ingin anda sampaikan.

  Cara Mengubah Latar Belakang PowerPoint Semua Slaid

  Bagaimana jika kita mahu menggunakan satu gambar latar untuk semua slaid yang ada? Kaedahnya hampir sama seperti sebelumnya.

  Anda hanya perlu mengulangi kaedah yang sama seperti sebelumnya. Setelah memilih gambar, tekan butang Terapkan ke Semua di bahagian bawah.

  Mengapa anda perlu menekan pilihan Terapkan ke Semua pada langkah terakhir? Kerana pilihan ini secara automatik akan menggantikan semua latar slaid dengan gambar yang anda pilih.

  Cara menghilangkan latar PowerPoint

  Sekiranya anda ingin mengubah fikiran dan ingin mengubahnya ke format semula, anda boleh menggunakan kaedah yang sama dengan mengubah latar belakang PPT.

  Anda hanya memilih Isi padat yang secara lalai akan berwarna putih. Untuk mengganti semua slaid, klik butang Terapkan ke Semua sekali lagi untuk menukar warna menjadi putih biasa.

  Dengan cara ini reka bentuk PowerPoint anda kembali normal apabila tidak ada yang dilakukan untuk menyesuaikan latar belakang.

  Cara Menukar Latar Belakang PowerPoint pada HP

  Itulah cara mengubah latar belakang PowerPoint pada PC atau komputer riba. Bagaimana jika kita ingin mengetahui cara mengubah latar belakang PowerPoint di telefon bimbit?

  Sayangnya, aplikasi PowerPoint pada HP tidak mempunyai ciri sehingga kita dapat mengganti latar belakang slaid dengan gambar menarik anda sendiri.

  Tetapi tetap, anda boleh menggunakan aplikasi persembahan lain untuk mengubah latar belakang PPT anda. Jaka akan memberi anda cara untuk mengubah latar belakang PowerPoint di WPS Office !

  • Langkah 1 - Mula-mula anda harus memuat turun aplikasi melalui pautan di bawah. Lakukan proses pemasangan seperti biasa. Selepas itu, buka aplikasi.
  Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD
  • Langkah 2 - Setelah membuka aplikasi, anda mesti log masuk terlebih dahulu. Untuk kemudahan, anda boleh menggunakan akaun Google untuk log masuk.

  Semasa memasuki aplikasi, tekan butang + di sudut kanan bawah dan pilih Pembentangan .

  • Langkah 3 - Untuk dapat mengganti gambar, anda mesti menggunakan templat yang tersedia secara percuma . Sekiranya anda memilih PPT kosong, anda tidak akan dapat menukar gambar.
  • Langkah 4 - Setelah templat selesai dimuat turun, tekan pada gambar latar. Selepas itu, luncurkan menu di bawah dan tekan menu Bawah .
  • Langkah 5 - Ketuk kawasan kosong, kemudian ketuk gambar latar belakang sekali lagi. Pilih menu Tukar Gambar di bahagian bawah, kemudian pilih gambar yang ingin anda gunakan. Selesai!

  Setelah semua langkah diterapkan, fail PPT di telefon bimbit anda akan kelihatan seperti gambar di bawah.

  Cara membuat latar belakang ppt di WPS Office memang memerlukan beberapa langkah tambahan, tetapi langkah tambahan ini tidak terlalu sukar dilakukan.

  Itulah beberapa cara untuk mengubah latar belakang PowerPoint pada HP dan juga pada PC yang boleh anda cuba menjadikan persembahan anda lebih menarik.

  Anda boleh mencuba beberapa cadangan yang Jaka berikan agar PowerPoint lebih diperhatikan oleh penonton!

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai PowerPoint atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan