Disarankan 10 Emulator GBA Terbaik di PC dan Android, Dijamin Menjadikan Nostalgia!

Ingin bermain permainan sekolah lama di GBA tetapi tidak mempunyai konsol? Tenang, anda boleh bermain permainan di emulator GBA untuk Android dan PC, geng!

Adakah anda peminat sebenar produk Nintendo? Syarikat permainan Jepun ini telah menceburkan diri dalam industri permainan sejak 100 tahun yang lalu, anda tahu.

Dari sekian banyak konsol yang telah dikeluarkan oleh Nintendo, ada satu konsol yang paling legendaris dan memberikan kesan di benak pemain. Apa lagi jika bukan Game Boy Advance (GBA) , geng?

Sekiranya anda ingin menjadi nostalgia dengan bermain permainan GBA sekolah lama, jangan risau, geng. Anda hanya memuat turun emulator GBA untuk PC atau Android anda.

 • Cadangan Emulator GBA terbaik untuk PC dan Android
  • Emulator GBA terbaik untuk PC
  • Emulator GBA terbaik untuk Android
 • Bonus: Permainan GBA Terbaik Sepanjang Masa
 • Sejarah Ringkas Game Boy Advance (GBA)

  Game Boy Advance adalah konsol genggam 32-bit yang dikembangkan dan dikeluarkan oleh Nintendo sebagai penerus konsol sebelumnya, Game Boy Color .

  GBA pertama kali dilancarkan di Jepun pada tahun 2001. Versi pertama konsol ini tidak dilengkapi dengan skrin cahaya.

  Agar gambar dapat dilihat dengan jelas, anda mesti memainkan GBA di bawah sumber cahaya seperti lampu, geng.

  Versi ini kemudian direvisi oleh Nintendo pada tahun 2003 dengan peluncuran Game Boy Advance SP yang menggunakan layar lipat dan memiliki lampu di layar.

  Berdasarkan data dari bulan Jun 2010, konsol Game Boy Advance telah menjual lebih dari 81.5 juta unit di seluruh dunia, menjadikannya salah satu konsol terlaris sepanjang masa.

  Jualan tinggi GBA disebabkan oleh banyak permainan legenda yang dilancarkan di platform ini, menyebutnya Pokemon Emerald, The Legend of Zelda: The Minish Cap, dan banyak lagi geng.

  Cadangan Emulator GBA terbaik untuk PC dan Android

  Setelah membaca sedikit sejarah mengenai konsol legenda ini, sekarang Jaka ingin memberitahu anda beberapa cadangan emulator GBA terbaik.

  Selain dapat dimainkan di PC, anda juga boleh bermain permainan GBA di telefon bimbit Android anda dengan memuat turun emulator GBA yang betul dalam talian, geng.

  Tenang, aplikasi tidak memerlukan spesifikasi mudah alih PC atau Android yang tinggi, geng. Ia sangat mudah.

  Emulator GBA terbaik untuk PC

  Baiklah, pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda emulator yang boleh anda gunakan untuk bermain permainan GBA di PC. Berikut adalah cadangan Jaka.

  1. Kemajuan Budak Visual

  MUAT TURUN Apl

  Visual Boy Advance adalah emulator PC GBA yang paling stabil. Oleh kerana itu, banyak orang menggunakan emulator yang satu ini.

  Emulator ini boleh digunakan walaupun anda menggunakan sistem operasi PC lama atau baru. Di samping itu, emulator ini sangat mudah dan tidak memerlukan banyak ruang.

  Anda tidak hanya boleh memuat turunnya secara percuma, anda juga dapat menikmati semua ciri tanpa membayar. Tidak hairanlah emulator yang satu ini dianggap yang terbaik.

  2. Tiada Emulator $ GBA

  MUAT TURUN Apl

  Seterusnya, ada Emulator No $ GBA di sini, geng. Emulator yang satu ini bukan sahaja dapat bermain permainan GBA, tetapi juga dapat bermain permainan Nintendo DS.

  Emulator ini juga menyokong pengawal sehingga anda boleh menggunakan alat kawalan / pengawal untuk bermain permainan lumba di GBA.

  Tiada $ GBA Emulator dapat menjalankan semua permainan GBA dengan lancar. Namun, tidak semua permainan NDS dapat dimainkan dengan lancar di konsol ini.

  3. mGBA

  MUAT TURUN Apl

  Sekiranya anda ingin mencari emulator yang baik dan tidak rumit, cuba gunakan mGBA . Selain tidak rumit, emulator ini menyokong banyak permainan GBA.

  mGBA membolehkan anda menyimpan kemajuan permainan bila-bila masa yang anda mahukan. Sebenarnya, emulator ini dapat memperbaiki beberapa permainan yang tidak berfungsi dengan baik di emulator lain.

  Kerana mGBA adalah untuk orang yang tidak ingin menjadi rumit, jangan terkejut jika emulator ini tidak mempunyai ciri yang lengkap seperti emulator lain.

  4. Emulator GBA Higan

  MUAT TURUN Apl

  Seterusnya, terdapat Higan GBA Emulator , geng. Emulator yang satu ini dapat menjalankan pelbagai permainan dari konsol GBA, NES, SNES, Game Boy Color, dan Sega Master System.

  Higan GBA Emulator yang anda boleh gunakan pada PC sekolah lama. Menyiapkan emulator ini juga sangat mudah dan hanya memerlukan beberapa saat.

  Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan dalam emulator GBA ini di mana kadang-kadang bunyi permainan yang keluar agak ketinggalan.

  5. BatGBA

  MUAT TURUN Apl

  BatGBA adalah emulator termudah yang disyorkan oleh Jaka. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah bermain permainan GBA di emulator, anda hanya perlu menggunakan program ini.

  Emulator ini memerlukan ruang yang sangat sedikit dan dapat berjalan dengan lancar pada semua perkakasan. Emulator, yang dilancarkan lebih dari 10 tahun yang lalu, dapat menjalankan banyak permainan GBA.

  Sama seperti mGBA, BatGBA tidak dilengkapi dengan ciri tambahan yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kualiti permainan.

  Emulator GBA terbaik untuk Android

  Sekiranya anda juga ingin bermain permainan GBA di telefon Android, anda boleh memuat turun salah satu cadangan untuk emulator GBA Android di bawah.

  1. Anakku!

  MUAT TURUN Apl

  Muat turun My Boy! melalui pautan berikut

  Anak saya! adalah emulator GBA Android terbaik. Namun, untuk menggunakannya, anda perlu membayar Rp68,000 . Ada harga ada kualiti, geng!

  Emulator ini sangat mirip dengan Visual Boy Advance di PC. Bermula dari paparan sehingga ciri-cirinya hampir sama.

  Emulator ini mempunyai kelajuan emulasi tertinggi sehingga dijamin menjadikan bateri HP anda tahan lama semasa bermain permainan di emulator.

  MaklumatAnak saya!
  Pemaju Emulator Pantas
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (41,902)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1M +
  Android Minimum Berbeza dengan peranti

  2. Emulator GBA

  MUAT TURUN Apl

  Seperti namanya, GBA Emulator adalah emulator yang membolehkan anda bermain permainan GBA di telefon Android anda. Aplikasi ini boleh anda muat turun secara percuma di Play Store.

  Namanya juga percuma, aplikasi ini pasti mengandungi banyak iklan yang akan muncul dan mengganggu permainan anda.

  Ciri-ciri emulator ini juga standard. Tetapi, jika anda mencari emulator percuma, mungkin anda boleh mencuba, geng.

  MaklumatEmulator GBA
  Pemaju ITakeApps
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (27,394)
  Saiz 6.4MB
  Pasang 500K +
  Android Minimum 4.0

  3. John GBA Lite

  MUAT TURUN Apl

  John GBA Lite adalah aplikasi emulator yang menggunakan enjin asli dari GBA. Ini menjadikan John GBA Lite dapat menjadikan permainan GBA lebih baik.

  Ciri-ciri lebih kurang sama dengan emulator lain. Anda boleh memasukkan cheat ke dalam permainan, tangkapan skrin, menyimpan permainan pada bila-bila masa, dan sebagainya.

  Selain itu, John GBA Lite juga menyokong pengawal Bluetooth. Kerana percuma, anda akan sedikit terganggu dengan iklan yang muncul.

  MaklumatJohn GBA Lite
  Pemaju John Emulator
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.3 (204.135)
  Saiz 3.4MB
  Pasang 10M +
  Android Minimum 4.0

  4. RetroArch

  Aplikasi Produktiviti Libretro MUAT TURUN

  Tidak seperti emulator biasa, RetroArch adalah aplikasi sumber terbuka yang membolehkan anda mengakses emulator permainan lain.

  Anda mesti memasang inti emulator yang anda mahu mainkan. Sekiranya anda ingin bermain permainan GBA, maka anda perlu memasang teras VBA-m atau mGBA .

  Terdapat kira-kira 80 program emulator yang boleh anda jalankan dengan RetroArch. Aplikasi ini menjadi pilihan ramai orang kerana percuma dan tanpa iklan.

  MaklumatRetroArch
  Pemaju Libretro
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.9 (25,742)
  Saiz 96MB
  Pasang 1M +
  Android Minimum 4.1

  5. GBA.emu

  MUAT TURUN Apl

  Sekiranya anda mempunyai lebih banyak wang, anda boleh membeli emulator GBA yang satu ini. GBA.emu dijamin dapat menjalankan permainan dengan lancar.

  Dengan membelanjakan Rp58 ribu , anda dapat menikmati pelbagai ciri premium yang ditawarkan oleh emulator berbayar ini.

  Aplikasi ini menyokong permainan / ROM GBA dengan pelbagai sambungan. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan cheat untuk menjadikan permainan lebih mudah.

  MaklumatGBA.emu
  Pemaju Robert Broglia
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.4 (1,362)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 10k +
  Android Minimum Berbeza dengan peranti

  Bonus: Permainan GBA Terbaik Sepanjang Masa

  Walaupun anda berjaya memuat turun emulator GBA di atas, mungkin ada di antara anda yang masih keliru mengenai permainan apa yang terbaik untuk dimainkan.

  Jangan risau, Jaka mempunyai senarai permainan GBA terbaik yang mesti anda mainkan, geng. Mari kita teruskan, lihat artikel di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cadangan emulator GBA terbaik pada PC dan Android. Semoga artikel Jaka yang satu ini bermanfaat untuk anda, geng.

  Jumpa di artikel Jaka yang lain!

  Baca juga artikel mengenai Emulator atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan