6 Cara Mengatasi Skrin Sentuh yang Tidak Boleh Disentuh di Android

Adakah anda menghadapi masalah dengan skrin sentuh yang tidak dapat disentuh? Cukup baca petua untuk mengatasi ralat skrin sentuh sehingga berfungsi semula.

Telefon pintar Android sememangnya merupakan peranti yang paling sering kita lihat pada masa ini. Kerana, kebanyakan pengguna telefon pintar mesti menggunakan telefon bimbit dengan sistem operasi Android.

Ini mungkin disebabkan oleh kemudahan mengoperasikan telefon pintar Android, dan ketersediaan berbagai ponsel Android yang murah.

Sebilangan besar telefon pintar Android sudah menggunakan skrin sentuh atau skrin sentuh .

Walaupun sebilangan besar mereka tidak kekok menggunakan telefon pintar skrin sentuh, itu tidak bermaksud masalahnya berakhir di situ.

Telefon pintar Android juga tidak bebas dari pelbagai masalah. Salah satunya ialah masalah skrin sentuh yang tidak dapat disentuh.

Oleh itu, melalui artikel ini, JalanTikus akan memberikan cara untuk mengatasi masalah kesalahan skrin sentuh pada telefon Android.

Cara Mengatasi Masalah Skrin Sentuh pada Telefon Pintar Android

1. Periksa Penggunaan RAM pada Android

Apabila ada masalah dengan layar sentuh Android, jangan panik. Tidak semestinya ada masalah dengan perkakasan. Cara menyelesaikan masalah skrin sentuh Android terlebih dahulu, anda mesti memeriksa penggunaan RAM pada Android anda.

Sekiranya skrin sentuh anda tidak responsif, mungkin antara muka yang anda gunakan ketinggalan. Sebabnya, Android adalah salah satu platform yang menggunakan ruang RAM yang mencukupi.

Baiklah, anda melihat keadaan telefon pintar anda, sama ada RAM pada telefon pintar anda besar atau tidak. Sekiranya tidak terlalu besar, periksa aplikasi yang anda miliki.

Sekiranya anda melihat bahawa aplikasi anda telah mengisi ruang dalam RAM, segera hapus aplikasi yang tidak digunakan . Kerana, kerana ini, skrin sentuh Android anda dapat kelihatan bermasalah, walaupun hanya antara muka yang ketinggalan.

2. Segera Aktifkan GPU 2D Rendering

Cara mengatasi masalah ralat layar sentuh pada telefon pintar kedua anda ialah anda dapat mengaktifkan Force GPU Rendering . Kenapa?

Kerana salah satu sebab masalah pada skrin sentuh anda ialah telefon pintar anda mungkin menghadapi masalah dengan peralihan sektor yang buruk. Oleh itu, anda mesti mencuba bagaimana mengatasi skrin sentuh yang satu ini.

Dengan mengaktifkan ciri ini, elemen antara muka akan jauh lebih ringan daripada sebelumnya.

Kemudian, bagaimana mengaktifkannya? Tenang, caranya sangat mudah. Anda hanya perlu pergi ke Tetapan > Pilihan Pembangun > Force GPU Rendering .

Sekiranya menu Pilihan Pembangun belum ada di telefon pintar Android anda, anda hanya perlu pergi ke Tetapan > Tentang Telefon > dan ketuk Bangun Nombor hingga tujuh kali untuk mengaktifkan Pilihan Pembangun.

3. Penentukuran Skrin Telefon Pintar Android

Cara seterusnya untuk mengatasi skrin sentuh Android ialah anda perlu menentukurkan skrin telefon pintar Android anda. Seiring dengan penggunaan telefon pintar Android semakin lama anda menggunakan, paparan layar cenderung lebih hangat atau lebih sejuk.

Oleh itu, anda mesti membetulkan warna peranti Android anda . Apa jalan penyelesaiannya?

Penyelesaian yang tepat untuk mengetahui cara mengatasi masalah skrin sentuh adalah anda mesti menentukurkan skrin telefon pintar Android anda . Bagaimana anda menentukurkan skrin telefon pintar Android anda? Anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti Kalibrasi Skrin Sentuh .

Cara menangani skrin sentuh yang rosak yang boleh anda andalkan untuk memeriksa skrin sentuh anda sebelum membawanya ke pusat servis. Di samping itu, dengan menggunakan kaedah ini, anda juga boleh membetulkan warna peranti Android anda.

4. Muat turun MultiTouch Tester

Sekiranya anda merasakan bahawa skrin sentuh anda mempunyai ralat atau masalah, jangan terburu-buru untuk membuat keputusan jika telefon pintar anda rosak.

Mungkin telefon pintar anda hanya mempunyai masalah dengan multi-touch , jadi telefon pintar Android anda kelihatan rosak, walaupun hanya ketinggalan. Oleh itu, ikuti cara memperbaiki skrin sentuh HP yang tidak dapat disentuh di bawah.

Anda boleh memuat turun MultiTouch Tester secara percuma di pautan di bawah, jadi anda dapat mengetahui sama ada telefon pintar anda rosak atau tidak.

Selepas memuat turun, anda meletakkan semua jari anda, sama ada semuanya dihitung atau tidak. Biasanya, Smarpthone menyediakan multi-touch sebanyak lima jari atau sepuluh jari, itu bergantung pada telefon pintar yang anda gunakan.

Setelah mencubanya, anda dapat mengetahui sama ada telefon pintar anda rosak atau tidak.

Muat turun aplikasi di sini:

Apps Utilities 511plus MUAT TURUN

5. Cuba Masuk ke Safe Mode

Sekiranya anda merasakan skrin telefon pintar anda mengalami kesalahan kerana kebanyakan aplikasi yang anda pasang dari pelbagai sumber, maka cuba masuk ke Safe Mode .

Sebabnya, bagaimana mengatasi masalah skrin sentuh Android cukup kuat untuk dilakukan. Kerana dengan mengaktifkan Safe Mode, platform hanya akan menjalankan aplikasi lalai, jadi sistem operasi telefon pintar Android akan jauh lebih ringan.

Adakah anda sudah tahu cara memasuki Safe Mode?

Sekiranya ada yang tidak tahu cara memasuki Safe Mode, anda hanya perlu menekan butang power , kemudian pilih dan tahan pilihan Power Off lebih lama , kemudian Reboot ke safe mode akan muncul . Pilih OK .

6. Jangan cuai dengan pengecas

Apabila anda menghadapi masalah pada layar sentuh di Android ketika mengisi semula smarpthone anda, itu bukan masalah dengan sistem atau bahkan perkakasan. Pasti masalah dengan pengecas yang anda gunakan untuk mengisi semula telefon pintar Android anda.

Nah, masalah seperti ini sering terjadi pada anda, artikel yang ingin anda gunakan dengan cuai menggunakan pengecas untuk mengecas semula bateri, terutamanya jika ditekan.

Oleh itu, jangan sekali-kali menggunakan pengecas secara sembarangan. Biasanya, kebanyakan telefon pintar Android tidak dapat menggunakan pengecas dari telefon pintar BlackBerry . Jadi, mulai sekarang anda sudah tahu bagaimana membetulkan skrin sentuh tidak berfungsi apabila ralat skrin telefon pintar Android?

Itulah beberapa cara untuk mengatasi masalah skrin sentuh pada telefon pintar Android. Adakah anda faham hingga ke sini?

Sekiranya ada cara untuk menyelesaikan masalah skrin sentuh yang lain, anda boleh membaca artikel Jaka di bawah:

  • 5 Cara Mengatasi Ralat Skrin Sentuh yang Bergerak Sendiri

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan