Cara Mengendalikan Komputer Orang Lain Tanpa Perlu Memasang Aplikasi Tambahan

Fungsi Desktop Jauh di Windows dibuat untuk memudahkan pengguna mengendalikan dan mengetahui semua aktiviti yang berlaku di komputer lain. Bagaimana nak guna? Lihat perbincangan Jaka kali ini!

Sistem operasi Windows adalah salah satu sistem operasi yang menawarkan pelbagai ciri yang sangat berguna, salah satunya adalah ciri Desktop Jauh . Fungsi Desktop Jauh di Windows dibuat untuk memudahkan pengguna mengendalikan dan mengetahui semua aktiviti yang berlaku di komputer yang dikendalikan.

Walau bagaimanapun, di tangan orang-orang yang tidak tahu, ciri ini juga dapat digunakan untuk melakukan beberapa permainan seperti mengendalikan komputer rakan anda melalui komputer anda tanpa menyedarinya. Anda hanya boleh menutup penyemak imbas atau aplikasinya dan banyak lagi. Persoalannya adalah di mana sebenarnya ciri ini dan bagaimana menggunakannya? Kali ini Jaka akan membincangkan cara menggunakan ciri Sambungan Desktop Jauh . Dengar ya!

BACA JUGA
 • Canggih! Kawal PC di Rumah Melalui Android
 • Cara Jauhkan Komputer Menggunakan Telefon Pintar Android
 • Akses Komputer Anda Melalui Android dengan Desktop Jauh Chrome

Cara Mengendalikan Komputer Orang Lain Tanpa Perlu Memasang Aplikasi Tambahan

 • Pertama, akses Menu Mula dan cari Panel Kawalan komputer rakan anda.
 • Melalui Panel Kawalan, pilih bahagian Sistem terlebih dahulu untuk mengakses halaman Sistem yang mengandungi maklumat mengenai sistem komputer rakan anda.
 • Kemudian pilih Tetapan Sistem Lanjutan , kemudian pilih tab Jauh , atau anda boleh memilih Tetapan Jauh untuk mengakses tab Jauh secara langsung.
 • Pada tab Jauh ini, lihat di bahagian Desktop Jauh . Terdapat dua pilihan yang ada. Jangan benarkan sambungan jauh ke komputer ini untuk menolak akses jarak jauh dari komputer lain ke komputer dan Benarkan sambungan jarak jauh ke komputer ini untuk membolehkan akses jauh ke komputer. Jangan lupa untuk menyemak pilihan di bawah.

 • Sekiranya demikian, lakukan perkara yang sama di komputer anda.

 • Selanjutnya, setelah semua tetapan selesai, buka semula menu Mula dan cari Sambungan Desktop Jauh kemudian dari komputer rakan anda, masukkan alamat IP komputer anda .

 • Sekiranya anda tidak mengetahui IP komputer anda, sila gunakan perintah ipconfig di CMD .

 • Tunggu beberapa saat sehingga proses penyambungan selesai dan anda sudah bersedia untuk bermain dengan komputer rakan anda. Anda boleh mematikan penyemak imbas rakan anda, mengakses fail dan folder untuk disalin, dan banyak lagi.

Itulah cara mengakses komputer orang lain dari komputer anda dengan sangat mudah dan tentu saja tanpa perlu memasang aplikasi seperti TeamViever dan lain-lain. , semoga bermanfaat dan semoga berjaya, pastikan anda tersambung dalam rangkaian yang sama semasa menggunakan kaedah ini untuk berjaya.

Artikel Berkaitan