5 Aplikasi Desktop Jauh Terbaik untuk Windows

Remote Desktop adalah salah satu ciri yang biasa digunakan untuk mengendalikan komputer dari komputer lain. Kali ini Jaka akan menerangkan beberapa aplikasi desktop jarak jauh terbaik yang boleh digunakan pada sistem operasi Windows. Dengar ya!

Remote Desktop adalah salah satu ciri yang biasa digunakan untuk mengendalikan komputer dari komputer lain dengan tujuan memantau dan mendapatkan akses ke berbagai aplikasi dan file pada komputer tujuan.

Selain memudahkan kerja, ciri ini juga sering digunakan untuk membuat pranks oleh sebilangan orang.

Sejuk ini, kami mengenali TeamViewer sebagai salah satu aplikasi desktop jarak jauh yang sering kami gunakan.

Namun, tahukah anda jika masih ada beberapa aplikasi desktop jauh lain yang boleh anda buat pilihan pertama? Nah, kali ini Jaka akan menerangkan beberapa aplikasi desktop jarak jauh terbaik yang boleh anda gunakan pada sistem operasi Windows.

BACA JUGA
  • Canggih! Kawal PC di Rumah Melalui Android
  • Cara Jauhkan Komputer Menggunakan Telefon Pintar Android
  • Akses Komputer Anda Melalui Android dengan Desktop Jauh Chrome
LIHAT ARTIKEL

5 Aplikasi Desktop Jauh Terbaik untuk Windows

1. Pentadbir Aero

Aero Admin adalah aplikasi desktop jarak jauh yang dapat digunakan baik pada komputer admin maupun komputer klien. Anda hanya perlu memuat turun fail berukuran 2 MB untuk memulakan fungsi desktop jauh. Aplikasi ini juga mengesan konfigurasi rangkaian anda secara automatik , tidak kira komputer yang anda gunakan (2 atau lebih) berada di rangkaian LAN yang berbeza.

Sudah tentu anda juga dapat menyalin, mengedit, menambah, dan menghapus fail dan menyambung semula muat naik / muat turun melalui aplikasi ini. Dari segi keselamatan, aplikasi ini menggunakan enkripsi AES dan RSA yang diklasifikasikan sebagai sangat selamat untuk pemindahan data.

2. AnyDesk

AnyDesk boleh dikatakan aplikasi desktop jarak jauh yang lebih pantas daripada empat aplikasi sebelumnya. Dengan kadar pemindahan bingkai hingga 60 fps (TeamViewer hanya 30 fps), menjadikan pergerakan pada kawalan skrin komputer anda lancar dan lancar . Aplikasi ini, yang berukuran hanya 1 MB dan didukung oleh enkripsi TLS , juga mendukung akses ke berbagai program dan fail di komputer tujuan, termasuk layanan pemindahan fail.

Sekiranya anda seorang yang bekerja di bidang multimedia dan ingin memantau kerja multimedia dari rakan sekerja anda, AnyDesk sangat sesuai untuk anda gunakan memandangkan kelajuan dan kestabilan yang dimilikinya .

3. PC jauh

Aplikasi desktop jarak jauh ini tidak kurang hebatnya daripada dua aplikasi sebelumnya. Jauh PC menawarkan fitur desktop jarak jauh yang mudah di mana anda hanya perlu memasang aplikasi ini di kedua komputer yang akan disambungkan dan bahagian ID anda yang dihasilkan secara automatik, maka desktop jauh siap digunakan.

Anda juga dapat merakam sesi desktop jarak jauh yang sedang berjalan, memindahkan fail, berbual, dan mencetak dari jauh dari komputer. Sama seperti dua aplikasi sebelumnya, Remote PC juga menggunakan enkripsi AES .

4. Ammyy

Ammyy adalah aplikasi lain yang boleh anda pilih untuk melakukan desktop jauh. Aplikasi ini yang dapat Anda gunakan untuk mengendalikan pelayan dan klien dengan mudah, di mana anda hanya perlu memasang aplikasi ini pada komputer yang akan saling terhubung, masukkan ID kedua komputer yang dihasilkan secara automatik, dan desktop jauh siap dijalankan.

Anda boleh menghapus, menyalin, menambah, mengedit fail dan menyambung semula / menjeda muat turun sesuka hati dan berbual. Tidak perlu risau tentang keselamatan, kerana aplikasi ini menggunakan enkripsi AES dan RSA .

5. Splashtop

Splashtop adalah aplikasi desktop jarak jauh berikutnya yang menawarkan fitur desktop jarak jauh yang sama seperti aplikasi sebelumnya, seperti akses mudah dari pelbagai peranti, komputer berasaskan Windows dan Mac dan Android , pemindahan fail, sembang, dan cetakan jarak jauh.

Sekiranya anda memilih versi Plus, anda akan mendapat ciri sokongan tambahan pada rangkaian Ad-Hoc dan Remote Wake Up PC . Sama seperti yang lain, aplikasi ini menggunakan enkripsi TLS dan AES .

Itulah 5 aplikasi desktop jarak jauh terbaik untuk Windows , semoga bermanfaat dan semoga berjaya. Secara peribadi, Jaka merasakan bahawa ciri yang ditawarkan oleh Aero Admind dan Splashtop dapat memenuhi keperluan desktop jauh untuk komputer di rumah dengan sangat baik, sedangkan jika anda mencari aplikasi desktop jarak jauh yang cepat, AnyDesk adalah yang terbaik.

Artikel Berkaitan