Cara Mengaktifkan Kad SIM yang Disekat | 100% berjaya!

Kad SIM anda disekat? Dan, adakah anda keliru bahawa anda tidak tahu bagaimana mengaktifkannya? Berikut adalah cara mengaktifkan kad yang disekat.

Kad SIM disekat dan anda mahu mengaktifkannya semula? Lalu bagaimana anda mengaktifkan kad yang disekat? Adakah mungkin?

Dalam banyak kes, terdapat beberapa sebab mengapa kad SIM dapat disekat. Pertama kerana anda tidak mendaftarkan kad, lupakan PIN, atau kerana telah melewati tempoh rahmat kad.

Sekiranya ia disekat, maka anda tidak boleh lagi menggunakan kad SIM seperti sebelumnya, geng.

Sekiranya nombor itu tidak digunakan secara aktif, tidak mengapa, tetapi jika nombor utamanya, anda pasti pening memikirkan cara mengembalikannya?

Jadi, kali ini Jaka akan membincangkan cara mengaktifkan kad yang disekat untuk mengatasinya. Dengarkan dengan segera, ya!

 • Bagaimana anda mengaktifkan kad SIM yang disekat?
  • Cara Mengaktifkan Kad Yang Disekat Kerana Bukan Pendaftaran
  • Cara Mengaktifkan Kad Yang Telah Diblokir Kerana Memasukkan PIN Yang Tidak Betul
  • Cara mengaktifkan kad yang disekat kerana tempoh rahmat
 • Cara mendaftar kad SIM untuk pengguna baru
 • Ciri-ciri Kad SIM Disekat

  Sumber foto: Hindi Me Jankari (Jangan salah faham! Inilah ciri-ciri kad SIM yang disekat).

  Sebelum memasuki perbincangan mengenai cara mengaktifkan kad SIM yang disekat, mungkin ada di antara anda yang masih keliru ya, geng, mengenai ciri-ciri kad SIM yang disekat?

  Nah, agar anda tidak tersalah dan hanya menebak, berikut adalah Jaka yang menyiapkan beberapa titik ciri kad SIM disekat:

  • Tidak dapat membuat atau menerima panggilan telefon.

  • Tidak dapat menghantar dan menerima SMS.

  • Isyarat hilang. Biasanya ditandai dengan penampilan gambar silang pada ikon isyarat pengendali.

  • Kad SIM tidak dapat dibaca oleh peranti telefon pintar. Biasanya ditandakan dengan ketiadaan ikon isyarat pengendali (seperti tidak menggunakan kad SIM).

  Bagaimana untuk Kad SIM anda mempunyai semua masalah dalam ciri di atas?

  Sekiranya ada, anda boleh mengatasinya melalui beberapa cara untuk mengaktifkan kad SIM yang disekat di bawah, geng.

  Bagaimana anda mengaktifkan kad SIM yang disekat?

  Sebenarnya ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengaktifkan semula kad SIM anda, geng. Tetapi, cara ini tentu anda harus lakukan sesuai dengan sebab mengapa kad SIM dapat disekat.

  Berikut adalah beberapa cara untuk mengaktifkan kad yang disekat berdasarkan beberapa sebab. Ayo, perhatikan!

  Cara Mengaktifkan Kad Yang Disekat Kerana Bukan Pendaftaran

  Sumber gambar: Liputan6

  Sejak pemerintah mengenakan peraturan mengenai pendaftaran kad SIM wajib, banyak pengguna lupa dan akhirnya nombor mereka disekat sepenuhnya pada April 2018.

  Sekiranya anda ingin mengaktifkan kad SIM yang disekat kerana tidak didaftarkan, berikut adalah beberapa cara.

  1. Lawati Pusat Servis Operator Selular

  Pertama, anda boleh mengunjungi pusat khidmat operator telefon yang anda gunakan untuk mengaktifkan semula kad SIM.

  Pengguna Telkomsel mesti mengunjungi GraPARI , untuk pengguna XL , mengunjungi Pusat XL , dan bagi anda pengguna Indosat boleh mengunjungi Galeri Indosat terdekat.

  Di sana anda akan mendapat bantuan dan akan diarahkan untuk mengaktifkan semula kad yang disekat.

  Sekiranya ia tidak dapat diaktifkan lagi, anda secara automatik perlu membeli nombor baru dan jangan lupa mendaftar, geng!

  2. Hubungi Pusat Panggilan Perkhidmatan Operator Selular

  Adakah anda ingin tahu cara mengaktifkan kad IM3 yang disekat atau pengendali lain, tetapi malas untuk keluar?

  Anda juga boleh, geng, menghubungi Pusat Panggilan untuk perkhidmatan pengendali selular yang digunakan untuk menjadi lebih praktikal dan mudah.

  Tetapi, jika anda ingin menggunakan kaedah ini, anda harus memeriksa kredit anda terlebih dahulu dan memastikan bahawa baki kredit cukup untuk membuat panggilan, ya!

  Kerana umumnya panggilan Pusat Panggilan seperti ini akan dikenakan harga yang berbeza.

  Sekarang, untuk mendapatkan maklumat mengenai nombor telefon Call Center dari pelbagai operator selular di Indonesia, Anda dapat melihat di tabel berikut:

  Pengendali SelularNombor Telefon Pusat Panggilan
  Telkomsel 188 (Rp300 / panggilan)
  Indosat 185
  XL 817
  Tri 132 (Rp300 / panggilan)
  Paksi 838
  Smartfren 888

  Cara Mengaktifkan Kad Yang Telah Diblokir Kerana Memasukkan PIN Yang Tidak Betul

  Sumber gambar: How-to-Geek

  Menggunakan PIN pada kad SIM mungkin jauh lebih selamat daripada tidak menggunakannya. Tetapi, bagi anda yang pelupa ini sebenarnya akan menjadi bumerang, geng.

  Masalahnya, jika anda memasukkan PIN kad SIM yang salah tiga kali, kad tersebut akan disekat secara automatik untuk menjaganya agar tidak selamat dari tangan yang tidak dipedulikan.

  Sekiranya ini berlaku, anda tidak lagi dapat menggunakan kad SIM untuk panggilan, mesej teks, atau menggunakan data internet.

  Untuk menyelesaikan masalah ini, anda memerlukan kod PUK. Tetapi, bagaimana anda mendapatkan kod PUK?

  1. Lawati Pusat Servis Operator Selular

  Sama seperti cara mengaktifkan kad yang disekat kerana tidak mendaftar, anda juga boleh mengunjungi pusat khidmat operator selular untuk mendapatkan kod PUK, geng.

  Di sana anda akan dilayan oleh pegawai yang bersedia memberikan bantuan dengan profesional.

  Anda hanya perlu ingat nombor telefon yang telah disekat dan beritahu nombor 16 digit yang terdapat di bahagian belakang Kad SIM.

  Sekiranya berlaku, lebih baik anda membawa kad pengenalan anda juga, geng!

  2. Hubungi Pusat Panggilan

  Cara seterusnya untuk mengaktifkan kad yang disekat kerana lupa pendaftaran adalah dengan menghubungi Pusat Panggilan operator selular yang digunakan, kumpulan itu.

  Anda dapat melihat senarai nombor Pusat Panggilan dari pelbagai perkhidmatan pengendali di Indonesia dari jadual yang sebelumnya disediakan Jaka di bahagian atas.

  Sebelum menelefon, Jaka mengesyorkan agar anda terlebih dahulu menyediakan kad pengenalan seperti eKTP sebagai salah satu syarat.

  3. Lihat Nombor PUK dalam Rangka Kerja Penutup Kad SIM

  Masih mencari alternatif lain mengenai cara mengaktifkan nombor yang disekat kerana anda lupa PIN anda? Nah, jika kaedah yang satu ini sangat mudah, geng!

  Tetapi, dengan catatan bahawa anda masih menyimpan bingkai pembungkus tempat kad SIM ketika anda mula-mula membelinya, ya!

  Anda lihat, pada kerangka pembungkus nombor PUK kad SIM anda disenaraikan.

  Oh ya, bagi anda yang mencari kaedah untuk mengetahui kad PUK 3 yang tersekat, anda juga boleh mengikuti kaedah Jaka ini, geng.

  4. Lihat PUK di Penyedia Aplikasi

  Selain ditulis pada kerangka pembungkus kad SIM, anda juga dapat melihat kod PUK melalui bantuan penyedia pengendali aplikasi yang digunakan.

  Sebagai contoh anda adalah pengguna kad Telkomsel, maka anda dapat melihat kod PUK dari aplikasi MyTelkomsel. Jadi, aplikasi seperti ini bukan hanya dapat memeriksa kuota atau kredit internet sahaja, ya!

  Tetapi, untuk pengetahuan Jaka, ciri untuk melihat kod PUK itu sendiri hanya boleh didapati di sebilangan aplikasi Penyedia seperti Telkomsel dan XL .

  Sementara itu, dalam aplikasi Bima + untuk pengguna Tri, ciri ini tidak tersedia. Dan untuk pengendali lain, Jaka masih tidak tahu.

  Untuk melihat kod PUK dalam aplikasi MyXL, anda boleh pergi ke menu Lain> Lihat PUK> Masukkan nombor ICCID 19 digit yang terletak di bahagian bawah kad SIM XL.

  Selepas itu, sila tekan butang 'Lihat PUK' di bahagian bawah.

  Bagi anda yang mencari kaedah untuk mengaktifkan kad Telkomsel yang disekat kerana PIN yang salah, kaedah ini benar-benar boleh dicuba untuk anda.

  Cara mengaktifkan kad yang disekat kerana tempoh rahmat

  Sumber foto: Hai.grid (Mengunjungi pusat khidmat pengendali selular adalah satu-satunya cara untuk mengaktifkan kad yang disekat kerana tempoh rahmat).

  Kad SIM telah disekat kerana anda sudah lama tidak memuat semula dan akhirnya melepasi tempoh rahmat? Sekiranya benar, ini sering dialami oleh pengguna termasuk Jaka sendiri.

  Tidak seperti penyelesaian sebelumnya, yang mana anda boleh mengatasi sendiri sebahagian kecilnya, bagaimana mengaktifkan kad yang disekat kerana tidak perlu ditambahkan oleh pakar , geng.

  Jadi, satu-satunya cara yang perlu anda lakukan adalah dengan mengunjungi pusat khidmat pengendali selular yang anda gunakan .

  Ini juga merangkumi anda yang mencari cara untuk mengaktifkan kad yang disekat oleh Telkomsel kerana kad tersebut tidak ditambah, ya!

  Oh ya, jika anda melakukan ini, anda biasanya akan dikenakan yuran pentadbiran yang mungkin berbeza dalam jumlah nominal.

  Oleh itu, agar kad anda tidak disekat, aka hilang kerana sudah lama anda menambah, baca artikel Jaka tentang cara memanjangkan tempoh aktif, geng!

  Cara mendaftar kad SIM untuk pengguna baru

  Sumber gambar: Liputan6

  Nah, sekarang anda tahu, betul, betapa pentingnya pendaftaran supaya kad SIM anda tidak disekat? Jaka ingin berkongsi dengan anda tentang cara mendaftarkan kad SIM untuk pengguna baru.

  Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk mendaftar. Ayuh, lihat lagi!

  Melalui SMS

  Cara pertama yang boleh anda lakukan untuk mendaftarkan kad SIM ialah melalui SMS ke 4444 .

  Anda boleh mengikuti format SMS seperti di bawah ini mengikut operator selular yang digunakan.

  Pengendali SelularFormat SMShantar kepada
  Telkomsel Nombor REG # NIK # KK 4444
  Indosat NIK # KK Nombor 4444
  Smartfren NIK # KK Nombor 4444
  Tri NIK # KK Nombor 4444
  XL DAFTAR # NIK # KK Nombor 4444
  Paksi DAFTAR # NIK # KK Nombor 4444

  Melalui dalam talian

  Selain melalui SMS, anda sebagai pengguna baru juga boleh mendaftar secara dalam talian, berikut adalah senarai pautan mengikut operator.

  PenyediaPautan Pendaftaran Kad
  Telkomsel (Simpati) -
  XL Axiata -
  Indosat Ooredoo //indosatooredoo.com/id/personal/support/knowledge-management-system/faq-registrasi
  Tri //registrasi.tri.co.id/
  Smartfren //my.smartfren.com/prepaid_reg.php

  Itulah beberapa cara untuk mengaktifkan kad SIM yang disekat. Semoga berjaya dan semoga kad SIM anda dapat diaktifkan semula, ya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan