Menonton Filem Ayat-Ayat Cinta (2008), Dilema Memilih Wanita Ideal

Adakah anda ingin menonton filem ayat cinta 1 filem penuh tetapi bingung di mana untuk menonton? Lihat artikel Jaka berikut, geng!

Indonesia mempunyai banyak filem romantis terbaik, tetapi hanya beberapa filem romantis yang mempunyai unsur keagamaan.

Salah satu filem romantis Indonesia terbaik dengan unsur keagamaan yang kuat adalah filem Ayat-Ayat Cinta arahan Hanung Bramantyo .

Filem ini, yang berdasarkan novel laris dengan judul yang sama oleh Habiburrahman El Shirazy , mendapat sambutan yang cukup baik di negara ini.

 • Filem Fakta Menarik Ayat Cinta 1 (2008) Full Movie
 • Tonton Filem Ayat-Ayat Cinta 1 (2008) Filem Penuh
 • Sinopsis Filem Ayat-Ayat Cinta 1 Filem Penuh

  Fahri bin Abdillah adalah pelajar dari Indonesia yang sedang berusaha untuk mencapai ijazah sarjana di Universiti Al-Azhar , Mesir.

  Kerana dia dilahirkan dalam keluarga yang sukar, dia harus berjuang untuk bertahan sebagai penterjemah buku dan belajar bersungguh-sungguh. Semua impian dijayakan oleh Fahri dengan penuh semangat kecuali satu, iaitu berkahwin.

  Fahri sendiri tidak pernah mempunyai hubungan istimewa dengan mana-mana wanita, kecuali ibu, nenek, dan kakaknya.

  Masalah datang apabila begitu banyak wanita cantik tiba-tiba muncul dalam kehidupan Fahri. Ada Maria , Nurul , Noura , dan Aisha yang berminat dengan Fahri.

  Bagaimana kisah Fahri seterusnya? Pasti anda ingin tahu, mengenai wanita mana yang akhirnya memilih Fahri untuk menjadi isterinya?

  Filem Fakta Menarik Ayat Cinta 1 (2008) Full Movie

  Seperti filem lain, filem Ayat-Ayat Cinta juga mempunyai beberapa fakta menarik yang perlu anda ketahui, geng. Lihatlah!

  • Pada mulanya Maria akan dimainkan oleh Rianti Cartwright dan Aisha dimainkan oleh Carissa Putri . Namun, 10 minit sebelum sidang media pembuatan filem, mereka berdua bertukar peranan.

  • Proses pemutus dilakukan selama 5 bulan. Peranan Aisha dan Maria, yang merupakan orang Mesir, harus dimainkan oleh pelakon Indonesia kerana mereka tidak mendapat pemeran yang sesuai.

  • Pengarah mencari pemuda pesantren untuk melakonkan watak utamanya, Fahri. Namun, akhirnya Fedi Nuril adalah orang yang berjaya mendapatkan watak utama.

  • Pada awalnya, filem ini banyak menggunakan dialog dengan bahasa Arab. Namun, atas alasan komersialisme, skrip filem ini akhirnya diperbaiki.

  • Kerana tidak dapat ditembak di Kaherah, Mesir, film ini harus ditembak di India, Semarang dan Jakarta. Anak kapal berusaha dengan bersungguh-sungguh sehingga lokasinya kelihatan seperti Kaherah.

  Tonton Filem Ayat-Ayat Cinta 1 (2008) Filem Penuh

  MaklumatAyat cinta
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.1 (880)
  Jangka masa 2 jam 10 minit
  Genre Drama, Romantik
  Tarikh Tayangan 28 Februari 2008
  Pengarah Hanung Bramantyo
  Pemain Fedi Nuril, Rianti Cartwright, Dennis Adhiswara, dll.

  Setelah membaca sinopsis dan menonton treler filem untuk Ayat-Ayat Cinta, anda pasti berminat untuk menonton yang ini, bukan?

  Jangan risau, Jaka telah menyediakan pautan untuk anda menonton filem Ayat-Ayat Cinta (2008).

  >>> Tonton Filem Ayat-Ayat Cinta <<<

  Itulah sinopsis, fakta menarik, dan juga trailer filem Ayat-Ayat Cinta (2008). Filem apa yang anda mahu tonton, geng?

  Tulis di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai Menonton Filem atau artikel menarik lain dari Prameswara Padmanaba

  Artikel Berkaitan