Cara Menukar Kata Laluan WiFi IndiHome dengan PC & HP

WiFi digodam oleh orang lain? Untuk selamat, anda mesti tahu cara menukar kata laluan WiFi Indihome Fiber 2020 terkini, kata kunci itu boleh didapati di komputer riba dan telefon Android anda.

Adakah anda menyukainya kerana isyarat WiFi yang perlahan kerana banyak orang menggunakannya? Dengan begitu banyak aplikasi pencurian WiFi, anda mesti sentiasa berjaga-jaga, geng!

Tidak perlu panik! Untuk mengelakkannya, anda boleh menukar kata laluan WiFi anda dengan mudah, terutamanya untuk pengguna IndiHome Fiber , geng.

Ingin tahu bagaimana? Ayuh, lihat cara menukar kata laluan IndiHome, yang akan dibincangkan di sini sepenuhnya!

 • Cara Menukar Kata Laluan IndiHome Melalui HP
 • Cara Menukar Kata Laluan IndiHome Huawei
 • Cara Meningkatkan Keselamatan WiFi IndiHome Supaya Tidak Diretas
 • Sebab Mengapa Anda Perlu Menukar Kata Laluan WiFi Anda Sebulan sekali
 • Bonus: Aplikasi yang Disarankan Penguat Isyarat WiFi Terbaik di Telefon Android
 • Video: Internet perlahan? Inilah 5 Cara Mudah Nan Mempercepat Sambungan WiFi
 • Panduan Lengkap untuk Menukar Kata Laluan WiFi Indihome

  Sebagai penyedia perkhidmatan internet dengan salah satu pasangan WiFi yang paling mahal , pastinya anda tidak mahu parasit menyedut lebar jalur IndiHome anda, geng!

  Mungkin kaedah ini sangat menguntungkan bagi pelaku, terutama kerana mereka tidak perlu membeli kredit sehingga mereka dapat memperoleh kuota internet. Tetapi pastinya, merugikan anda di sini.

  Tutorial cara menukar kata laluan WiFi yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini menggunakan router WiFi jenis ZTE F609 yang kelihatan seperti ini, geng.

  Kenapa begitu? Kerana, hingga kini jenama dan model router ZTE F609 adalah yang paling biasa digunakan oleh pelanggan IndiHome Fiber di Indonesia, termasuk anda.

  Untuk kali ini juga, Jaka akan memberikan tutorial bagaimana menukar kata laluan WiFi IndiHome pada komputer riba atau PC Windows dan juga telefon Android anda dengan mudah.

  Lebih ingin tahu bagaimana menukar kata laluan WiFi IndiHome, bukan? Mari kita lihat di sini, geng!

  1. Cara Menukar Kata Laluan IndiHome pada Komputer riba atau PC

  Pertama, anda boleh mengikuti langkah-langkah bagaimana menukar kata laluan WiFi IndiHome anda pada komputer riba atau peranti PC yang disambungkan, kumpulan.

  Dalam contoh ini, Jaka menggunakan komputer riba Lenovo untuk menukar kata laluan.

  Sebenarnya, tidak kira jenama komputer riba atau PC yang anda gunakan, artikelnya ialah anda masih boleh menukar kata laluan WiFi IndoHome yang anda gunakan.

  Untuk langkah-langkahnya, ikuti tutorial lengkap di bawah.

  Langkah - 1: Sambungkan Laptop dengan Rangkaian WiFi

  Langkah paling awal sudah tentu anda mesti disambungkan ke rangkaian WiFi IndiHome yang anda mahu menukar kata laluannya. Masukkan kata laluan WiFi lama yang anda gunakan untuk menyambung.

  Oh ya, anda masih boleh menukar kata laluan WiFi anda walaupun anda disambungkan melalui kabel LAN selagi anda disambungkan terus ke penghala yang dimaksud, geng.

  Langkah - 2: Buka Alamat //192.168.1.1/

  Buka aplikasi penyemak imbas di PC atau komputer riba anda, misalnya Google Chrome, kemudian ketik alamat //192.168.1.1/ di bar alamat dan tekan Enter .

  Sekiranya sudah, anda akan diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan akaun pengguna internet anda.

  Sekiranya anda belum pernah mengaksesnya dan menukar akaun pengguna, anda hanya perlu mengisi format seperti berikut:

  FormatKandungan
  Nama pengguna pengguna
  Kata laluan pengguna

  Note:


  Pastikan kamu memasukkan username dan password menggunakan huruf kecil semua. Jika alamat di atas tidak bisa diakses, kamu juga bisa menggunakan //192.168.1.254/ atau //192.168.0.1/.

  Langkah - 3: Pergi ke Halaman Rangkaian

  Setelah berjaya log masuk, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke menu tetapan yang biasanya terdapat di sebelah kiri. Kemudian anda hanya memilih menu Rangkaian .

  Langkah - 4: Tukar Kata Laluan

  Semasa berada di menu Rangkaian, pastikan anda memilih menu WLAN dan kemudian pilih sub-menu Keselamatan .

  Lihat ke kanan dan anda akan melihat beberapa lajur menu. Untuk cara menukar kata laluan ZTE IndiHome anda, anda hanya perlu memfokus pada lajur Kata Laluan WPA .

  Ketik kata laluan WiFi baru di lajur Kata Laluan WPA dan kemudian pilih Kirim untuk menukar kata laluan. Tunggu beberapa saat sehingga proses selesai.

  Note:


  Jika kamu juga hendak mengganti nama WiFi kamu, silakan pergi ke menu SSID Settings dan gantu nama WiFi IndiHome baru kamu pada kolom SSID Name > Submit.

  2. Cara Menukar Kata Laluan IndiHome Melalui Telefon bimbit

  Ada masalah menukar kata laluan WiFi pada komputer riba atau PC anda? Jangan risau kerana Jaka juga akan membincangkan cara menukar kata laluan WiFi anda melalui telefon bimbit, geng!

  Cara melakukannya juga lebih kurang sama seperti ketika anda melakukannya di komputer riba dan PC sahaja anda melakukannya di telefon bimbit anda.

  Untuk tutorial lengkap mengenai cara menukar kata laluan IndiHome di HP, periksa di bawah!

  Langkah - 1: Sambungkan telefon bimbit ke rangkaian WiFi

  Sama seperti cara menukar kata laluan WiFi pada PC atau komputer riba, pertama kali anda perlu menyambung ke rangkaian WiFi IndiHome yang kata laluannya ingin anda ubah.

  Langkah - 2: Buka Alamat //192.168.1.1/ dan Log Masuk

  Buka aplikasi penyemak imbas yang anda miliki dan masukkan alamat //192.168.1.1/ di bar alamat dan ketuk Enter .

  Setelah halaman log masuk muncul, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda di ruangan yang disediakan seperti berikut:

  FormatKandungan
  Nama pengguna pengguna
  Kata laluan pengguna

  Note:


  Pastikan kamu memasukkan username dan password menggunakan huruf kecil semua. Jika alamat di atas tidak bisa diakses, kamu juga bisa menggunakan //192.168.1.254/ atau //192.168.0.1/.

  Langkah - 3: Tukar Kata Laluan WiFi

  Kemudian pergi ke Rangkaian> WLAN> menu Keselamatan dan kemudian ubah kata laluan WiFi baru anda di lajur Kata Laluan WPA . Jangan lupa tekan Submit sehingga kata laluan baru disimpan.

  3. Cara Menukar Kata Laluan IndiHome Huawei

  Selain membuat rangkaian telefon kamera terbaik, jenama Huawei juga menyediakan produk penghala Huawei HG8245H5 yang digunakan oleh kumpulan IndiHome.

  Penampilan penghala lebih kurang seperti yang ada di bawah dan penghala mana yang dapat anda tentukan sepenuhnya oleh IndiHome.

  Tetapi anda tidak perlu risau, kerana Jaka juga akan menerangkan cara menukar kata laluan WiFI Huawei di sini secara terperinci!

  Langkah - 1: Buka alamat //192.168.100.1/ dan Log Masuk

  Buka penyemak imbas di PC atau telefon bimbit anda dan masukkan alamat //192.168.100.1/ di bar alamat dan klik / ketuk Enter .

  Setelah halaman log masuk muncul, masukkan nama pengguna dan kata laluan berikut di ruangan yang disediakan di skrin dan klik / ketuk butang Log Masuk .

  FormatKandungan
  Nama pengguna Pentadbir
  Kata laluan pentadbir

  Langkah - 2: Masukkan skrin tetapan WiFi

  Setelah berjaya mengakses penghala, klik / ketuk menu Lanjutan yang dilambangkan oleh ikon roda gigi.

  Langkah - 3: Buka konfigurasi WiFi

  Pilih menu WLAN dan pilih Basic WLAN untuk membuka konfigurasi WiFi yang sedang aktif.

  Langkah - 4: Tukar kata laluan WiFi

  Leret ke bawah dan di ruangan WPA PreShared Key , masukkan kata laluan WiFi Indihome baru. Klik / ketik butang Terapkan apabila selesai.

  Note:


  Password WiFi Indihome yang kamu gunakan harus terdiri dari minimal 8 karakter.

  Sebelum anda mengetahui cara menambahkan keselamatan Indihome WiFi anda, anda juga dapat menjadikan internet Indihome anda lebih cepat daripada sebelumnya dengan membaca artikel di bawah.

  LIHAT ARTIKEL

  4. Cara Menambah Keselamatan ke WiFi IndiHome Supaya Tidak Diretas

  Selain cara menukar kata laluan WiFi Indihome, anda juga perlu mengetahui cara menukar akses ke router itu sendiri, geng.

  Dalam tutorial di atas, Jaka masih menggunakan kata laluan lalai dari penghala yang dimaksud tetapi kata laluan sebenarnya boleh diubah!

  Ini sangat penting untuk mengelakkan ancaman penggodam dan di sini, Jaka akan menggunakan router **** Huawei HG8245H5 ** sebagai contoh.

  Langkah - 1: Buka alamat //192.168.100.1/ dan Log Masuk

  Buka penyemak imbas di PC atau telefon bimbit anda dan masukkan alamat //192.168.100.1/ di bar alamat dan klik / ketuk Enter .

  Setelah halaman log masuk muncul, masukkan nama pengguna dan kata laluan berikut di ruangan yang disediakan di skrin dan klik / ketuk butang Log Masuk .

  FormatKandungan
  Nama pengguna Pentadbir
  Kata laluan pentadbir

  Langkah - 2: Masukkan skrin tetapan WiFi

  Setelah berjaya mengakses penghala, klik / ketuk menu Lanjutan yang dilambangkan oleh ikon roda gigi.

  Langkah - 3: Tukar kata laluan akses penghala

  Masukkan menu Pengurusan Sistem -> Pengurusan Akaun dan di bidang yang disediakan, masukkan kata laluan lama dan kata laluan baru yang ingin anda gunakan.

  Klik / ketuk butang Terapkan dengan warna biru apabila selesai.

  Note:


  Password baru yang ingin digunakan harus terdiri dari minimal 6 karakter dan harus mengandung 2 dari 3 ketentuan berikut: angka, huruf besar, huruf kecil, dan/atau karakter spesial.

  Sebab Mengapa Anda Perlu Menukar Kata Laluan WiFi Anda Sebulan sekali

  Walaupun nampak remeh, sebenarnya menukar kata laluan WiFi anda secara berkala dapat membuat anda terhindar dari beberapa masalah, seperti:

  1. Masalah Keselamatan

  Kata laluan WiFi dan nama pengguna yang jarang diubah pasti akan meningkatkan lubang keselamatan rangkaian internet yang anda gunakan setiap hari.

  Bukan sekadar pencurian rangkaian internet, banyak orang menggunakan hack WiFi untuk mengambil data akaun.

  Mana mungkin lebih berbahaya daripada yang anda bayangkan!

  2. Rangkaian internet tidak perlahan

  Semasa menggunakan rangkaian WiFi adakah anda merasakan kelajuan internet yang perlahan ?

  Ini mungkin kerana banyak orang tersambung ke rangkaian dan mempengaruhi kelajuan, jadi anda perlu cepat-cepat menukar kata laluan.

  Masalahnya ialah orang yang berhubung, bukan orang terdekat seperti keluarga atau rakan. Tetapi orang-orang di sekitar yang berhubung secara haram anda tahu.

  Lalu berapa tempoh minimum untuk menukar kata laluan WiFi?

  Berdasarkan pengalaman Jaka, anda mesti menukar kata laluan WiFi anda sekurang-kurangnya sekali sebulan untuk keselamatan maksimum.

  Oleh itu, anda mesti menghafal cara menukar kata laluan WiFi di atas atau sekurang-kurangnya tandakan halaman ini untuk keperluan masa depan, geng!

  Bonus: Aplikasi yang Disarankan Penguat Isyarat WiFi Terbaik di Telefon Android

  Internet anda masih perlahan setelah mencuba kaedah di atas? Tidak lengkap jika anda tidak menggunakan beberapa aplikasi Android berikut.

  Aplikasi penggalak isyarat WiFi Android yang disyorkan di bawah ini dijamin berkesan dalam menyelesaikan masalah anda. Apa aplikasinya?

  1. Pengurus WiFi

  Pertama, ada WiFi Manager yang dikembangkan oleh pembangun bernama Screen Mirroring App Studio. Aplikasi ini sangat sesuai untuk meningkatkan kekuatan isyarat WiFi sehingga lebih cepat, anda tahu.

  Bersenjata dengan aplikasi ini juga, anda dapat menguruskan rangkaian WiFi dan meningkatkan hubungan dengan radar saluran grafik. Ukuran aplikasi ini juga agak kecil, hanya 4.9 MB, geng.

  • Pembangun: Studio Mirroring App Studio
  • OS minimum: Android 4.1+
  • Saiz: 4.9MB
  • Penilaian (Google Play): 3.5 / 5.0
  KelebihanKekurangan
  Meningkatkan kualiti rangkaian WiFi dengan ketara Agak rumit untuk digunakan untuk pemula
  Saiz aplikasi dikelaskan sebagai sangat kecil Pengesan WiFi kadangkala sukar membaca

  Muat turun aplikasi WiFi Manager di sini:

  Aplikasi Utiliti Kostya Vasilyev MUAT TURUN

  2. Doktor WiFi

  Kemudian ada Doktor WiFi yang dirancang untuk mengesan rangkaian, melindungi aktiviti internet, dan juga mempercepat sambungan rangkaian anda.

  Ia berfungsi dengan menutup aplikasi yang berjalan di latar belakang sambil memeriksa keselamatan WiFi dan meningkatkan jaringan.

  Aplikasi ini dikembangkan oleh PICOO Design dan mempunyai ukuran yang agak kecil, iaitu hanya 3.09 MB.

  • Pembangun: PICOO Design
  • OS minimum: Android 4.1+
  • Saiz: 5.6MB
  • Penilaian (Google Play): 4.4 / 5.0
  KelebihanKekurangan
  Ciri-ciri memeriksa keselamatan rangkaian WiFi dalam masa nyata Tidak serasi untuk beberapa jenis telefon pintar
  Saiz aplikasi dikelaskan sebagai sangat kecil -

  Muat turun aplikasi WiFi Doctor di sini:

  Apps Utilities Esso Apps DOWNLOAD

  Aplikasi Penguat Isyarat WiFi lain ...

  Sebagai tambahan kepada dua aplikasi yang disyorkan oleh Jaka di atas, masih terdapat cadangan lain yang patut anda cuba.

  Terdapat juga beberapa tip pasti untuk memaksimumkan rangkaian WiFi anda yang boleh dibaca di sini: Aplikasi Penguat Isyarat WiFi Terbaik yang Disyorkan, Internet Berkelajuan Tinggi!

  LIHAT ARTIKEL

  Video: Internet perlahan? Inilah 5 Cara Mudah Nan Mempercepat Sambungan WiFi

  Nah, itulah cara menukar kata laluan IndiHome Fiber yang sangat mudah untuk anda lakukan dan juga beberapa petua berguna yang patut anda cuba.

  Dengan harga pakej internet IndiHome yang dianggap premium, jangan biarkan WiFi anda dilayari oleh parasit yang tidak bertanggungjawab, geng!

  Sila kongsi artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua dan trik, serta berita terkini mengenai teknologi dari JalanTikus. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai WiFi atau artikel menarik lain dari Naufaludin Ismail .

  Artikel Berkaitan