3 Kaedah Berkesan untuk Memperbaiki Flashdisk yang Pecah & Tidak Boleh Dibaca!

Flashdisk tentunya sangat diperlukan sebagai media penyimpanan data yang ringkas dan senang dibawa kemana-mana. Tetapi apa yang berlaku jika pemacu kilat yang anda gunakan tiba-tiba rosak? Daripada melakukan bing, ini adalah cara mudah untuk memperbaiki pemacu kilat yang rosak dan tidak dapat dibaca.

Flashdisk kini semakin canggih dengan variasi dalam kapasiti penyimpanan data yang semakin memenuhi keperluan anda, seperti memasang Windows.

Tetapi tidak jarang, pemacu kilat yang anda gunakan mengalami masalah, mulai dari rosak, tidak dapat diformat dan sebagainya.

Untuk mengatasinya, kali ini Jaka telah merangkum 3 cara untuk memperbaiki pemacu kilat yang rosak dan tidak dapat dibaca dengan cepat dan mudah. Bolehkah anda mempraktikkannya secara langsung!

 • Kaedah 2: Betulkan Tulis Flashdisk yang Dilindungi
 • Kaedah 3: Gunakan Alat Format Tahap Rendah HDD
 • Kumpulan cara untuk memperbaiki pemacu kilat yang rosak dan tidak dapat dibaca

  Sumber gambar: maketecheasier.com

  Sebenarnya ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan pemacu kilat anda rosak sehingga tidak dapat digunakan lelaki.

  Antara lain, seperti lupa Menghapus Perkakasan dengan Selamat, sering memindahkan data, diserang virus atau terkena air, jatuh atau disimpan di tempat yang panas.

  Di sini Jaka akan mengkaji bagaimana membaiki flashdisk yang rosak bermula dari kaedah termudah hingga paling rumit yang masih boleh anda lakukan.

  Kaedah 1: Pasang semula Pemacu USB

  Langkah paling awal yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki denyar yang tidak dapat dibaca adalah dengan memeriksa dan memasang semula pemacu USB .

  Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan beberapa langkah seperti berikut.

  • Mula-mula sambungkan flashdisk yang tidak terbaca dengan PC atau komputer riba. Seterusnya buka menu Panel Kawalan dan terus ke pilihan Perkakasan dan Suara .
  • Kemudian anda boleh membuka Device Manager dan mencari Universal Serial Bus Controller . Buka menu dropdown dan cari Peranti Penyimpanan Massal USB yang mempunyai amaran kuning.
  • Kemudian anda boleh klik kanan dan pilih pilihan Nyahpasang . Di sini anda boleh mencabut dan memasang semula Flashdisk atau menghidupkan semula PC atau komputer riba yang anda gunakan.

  Kaedah 2: Betulkan Tulis Flashdisk yang Dilindungi

  Selain pemacu kilat yang tidak dikesan, kadangkala anda juga menemui masalah seperti pemacu denyar dengan penulisan maklumat dilindungi. Dalam membuat penambahbaikan menggunakan kaedah ini, anda hanya memerlukan command prompt.

  Sekarang untuk memperbaiki flashdisk yang dilindungi tulis, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut.

  • Buka Prompt Perintah atau dengan klik kanan pada logo Windows dan pilih aplikasi ini. Setelah tetingkap Command Prompt muncul, ketik perintah diskpart dan tekan kekunci Enter. Kemudian tetingkap baru akan muncul.
  • Kemudian ketik senarai cakera untuk melihat senarai media storan yang tersedia. Kemudian anda boleh memilih dengan perintah pilih disk 2 (bergantung pada kedudukan flash pada nombor apa).
  • Kemudian anda boleh menaip perintah atribut cakera jelas dibaca > bersih > buat partisi utama .
  • Akhirnya ketik perintah format fs = fat32 (fat32 anda juga boleh menukar ntfs). Selepas itu, ketik keluar.

  Kaedah 3: Gunakan Alat Format Tahap Rendah HDD

  Yang paling melampau, anda boleh menggunakan perisian yang disebut Hard Disk Drive Low Level Format Tool jika lampu kilat benar-benar sukar untuk diperbaiki.

  Tetapi kaedah ini tidak akan berguna jika flashdisk anda ternyata mengalami kerosakan fizikal. Untuk cara yang lengkap, anda boleh membaca artikel penuh: Cara Terbaik untuk Membaiki Flashdisk yang Rosak atau Rosak .

  Eitsss ... tetapi sebelum melakukan langkah-langkah di atas, jangan lupa memuat turun dan memasang aplikasi terlebih dahulu di bawah!

  Inilah 3 cara untuk memperbaiki denyar yang rosak tanpa perlu memformatnya dengan cepat dan mudah. Ia sangat mudah dilakukan, bukan?

  Pernah menemui masalah kilat yang serupa? Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda dan bagaimana mengatasinya di ruangan komen, okey?

  Baca juga artikel mengenai Perkakasan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan