Ini adalah kaedah termudah untuk membuka blokir Facebook, tanpa menggodam!

Ingin tahu cara menyahsekat di Facebook yang paling mudah? Di sini, Jaka akan berkongsi cara termudah untuk membuka blokir Facebook di PC dan Android.

Facebook (FB) masih merupakan salah satu rangkaian atau media sosial yang paling popular dan paling banyak digunakan di seluruh dunia.

Malangnya, dengan jumlah pengguna yang luar biasa ini, tidak semua pengguna Facebook layak diikuti, beberapa akaun nampaknya patut disekat.

Tetapi, bagaimana jika setelah disekat kita berubah fikiran? Bagaimana anda menyahsekatnya di Facebook sehingga anda dapat kembali ke rakan di Facebook.

 • Cara Buka Sekatan FB di Android
 • Cara Buka Sekatan di Facebook

  Setiap akaun yang kami blokkan di Facebook tidak dapat langsung mengakses dan melihat akaun Facebook kami. Dan sebaliknya, kita juga tidak dapat melihat aktiviti akaun Facebook yang kita blok.

  Mekanisme penyekat ini dikenakan oleh pengurusan Facebook untuk menjadikan semua interaksi di Facebook terasa lebih selesa dan kondusif untuk penggunanya.

  Sebenarnya, kita sering mahu berkawan dengan orang yang kita halang. Tidak perlu risau, berikut adalah tinjauan lengkap Jaka tentang cara membuka blokir FB melalui desktop atau telefon pintar Android.

  Cara Buka Sekatan FB di Desktop

  Cara pertama sesuai untuk anda yang sering mengakses media di Facebook menggunakan PC atau komputer riba . Anda boleh menyahsekat Facebook dengan mudah melalui desktop.

  Terdapat beberapa langkah yang mesti anda ikuti dalam siri rawatan untuk membebaskan orang yang menyekat kami.

  Walaupun agak panjang dan berurutan, cara Jaka akan membincangkan kali ini tidak sukar dilakukan , geng. Bagaimana? Ikuti langkah demi langkah di bawah ini.

  • Langkah 1 - Buka halaman Facebook menggunakan penyemak imbas di PC atau komputer riba anda. Di laman utama, klik ikon anak panah di sebelah kanan kemudian pilih Tetapan & Privasi .
  • Langkah 2 - Setelah menu tetapan baru dibuka, pilih menu Tetapan untuk diarahkan ke tetingkap pilihan baru di mana menu Sekat berada .
  • Langkah 3 - Setelah tetingkap pilihan baru dibuka, tatal ke bawah untuk mencari menu Sekatan di sebelah kiri dan klik pada menu.
  • Langkah 4 - Di sini anda akan melihat siapa yang disekat oleh rakan anda, dan untuk menyahsekat apa yang anda lakukan tekan pautan Buka Sekatan .
  • Langkah 5 - Tetingkap pop timbul akan muncul dan untuk meneruskan proses membuka blokir Facebook, tekan Sahkan.

  Dengan cara ini rakan-rakan anda yang anda blokir tidak lagi berada dalam senarai hitam, dan anda boleh berinteraksi dengan mereka lagi seperti sebelumnya.

  Langkah-langkah menyahsekat sedikit berbeza apabila dilakukan melalui aplikasi. Oleh itu, Jaka juga telah menyiapkan langkah untuk menyahsekat aplikasi.

  Cara Buka Sekatan FB di Android

  Selain menggunakan PC atau komputer riba, Anda juga dapat menerapkan cara membuka blokir FB menggunakan telefon pintar atau peranti Android.

  Langkahnya tidak kurang mudah, hanya memerlukan beberapa klik sehingga proses membuka blokir Facebook dapat diselesaikan.

  Tidak perlu berlama-lama lagi, berikut adalah langkah demi langkah yang harus anda lakukan untuk dapat membuka blokir akaun Facebook rakan anda.

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Facebook yang terdapat pada peranti Android anda. Kemudian pilih ikon tiga baris atau ikon hamburger di kanan atas untuk membuka menu Tetapan alias Tetapan di Facebook.
  • Langkah 2 - Untuk dapat membuka blokir akaun Facebook yang sebelumnya anda blokir. Langkah seterusnya yang harus anda lakukan adalah pergi langsung ke menu Pengaturan & Privasi , kemudian lanjutkan dengan memilih menu Tetapan .
  • Langkah 3 - Langkah seterusnya adalah memilih menu Blocking di menu setting. Dalam menu ini, anda boleh menguruskan akaun yang telah anda blokir termasuk menyahsekatnya.
  • Langkah 4 - Pilih akaun orang lain dalam senarai ** Orang yang Disekat yang anda mahu nyahsekatnya. Pilih UNBLOCK jika anda mahu berkawan dengannya lagi di Facebook.

  Sahkan dengan memilih UNBLOCK dan akaun kembali dengan anda.

  Dengan cara ini, cara membuka blokir di FB Android sudah lengkap, dan anda akan dapat berkomunikasi dengan rakan anda lagi seperti sebelumnya.

  Walaupun cara menyahsekat Facebook agak mudah dilakukan, anda tetap harus berhati-hati sebelum menyekat rakan anda di rangkaian media sosial ini.

  Sesungguhnya, ciri tersebut tidak akan berubah setelah rakan anda tidak lagi berada dalam senarai blok, tetapi rakan anda mungkin menyembunyikan perasaan mereka sendiri kerana anda pernah menyekatnya sebelum ini.

  Itulah cara untuk membuka FB yang disekat dengan dua kaedah yang mudah dan praktikal. Walaupun agak berbeza, kedua-dua cara ini sama mudah dilakukan.

  Sekarang, anda boleh berhubung semula dengan rakan, saudara, mantan atau orang yang pernah anda halangi di Facebook sebelum ini, tetapi jangan terlalu kerap menyekat orang.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan