10 Cara Memperkukuhkan Isyarat Wifi yang Paling Berkesan dan Pasti

Ingin tahu bagaimana menguatkan isyarat wifi yang paling berkesan? Aplikasi dan teknik berikut yang dapat anda gunakan untuk memperkuatkan rangkaian Wifi.

WiFi kini telah menjadi alat biasa yang terdapat di pelbagai tempat. Sumber internet ini seolah-olah menjadi magnet yang menarik perhatian banyak orang untuk mendekatinya.

Sayangnya, isyarat WiFi yang digunakan sering tidak mencukupi dan menghalang aktiviti kita dalam mengakses rangkaian internet. Tapi tenang, sekarang anda tidak perlu risau kerana Jaka ada jalan penyelesaiannya.

Kali ini Jaka akan memberi anda petua tepat mengenai cara menguatkan isyarat WiFi lengkap terbaik bersama dengan cara penggunaan dan pilihan alternatif lain yang ada.

 • Doktor WiFi
 • Master WiFi
 • Aplikasi Lain
 • Cara Memperkukuhkan Isyarat WiFi Tanpa Aplikasi
  • Gunakan Teknologi WiFi Terkini
  • Cari Kedudukan yang Betul
  • Jauhi Peranti Elektronik Lain
  • Jalan lain
 • Cara Memperkukuhkan Isyarat Wifi melalui Aplikasi Android

  Optimumkan kelajuan rangkaian WiFi yang sedang anda gunakan pada telefon pintar Android anda dengan bantuan aplikasi. Ya, anda boleh menjadikan isyarat WiFi kembali ketat dengan aplikasi Android.

  Aplikasi penggalak isyarat wifi ini akan membantu anda dalam menjaga kestabilan isyarat wifi yang digunakan, jadi anda tidak perlu risau akan kehilangan isyarat dan sebagainya.

  Terdapat banyak aplikasi penggalak wifi pada masa ini, dan Jaka telah memilih yang terbaik. Ingin tahu mengenai aplikasi apa? Berikut adalah lima permohonan cadangan Jaka:

  1. Pengurus WiFi, Kuatkan Isyarat Wifi Secara Automatik

  Aplikasi penggalak wifi ini akan membantu anda mengesan sumber wifi terbaik , serta mengurus penggunaan internet di telefon bimbit anda.

  Dengan Pengurus WiFi , anda dapat menguruskan rangkaian WiFi dan juga dapat meningkatkan hubungan dengan radar saluran grafik. Ukuran aplikasi ini juga dikelaskan sebagai sangat kecil.

  Wifi Manager boleh digunakan sebagai cara untuk memperkuatkan isyarat wifi pada telefon bimbit android anda yang ringkas dan ringan, tanpa perlu menambahkan sebarang peranti.

  Kelebihan

  • Tingkatkan kualiti WiFi dengan ketara
  • Saiz aplikasinya sangat kecil

  Kekurangan

  • Agak rumit untuk pemula
  • Pengesan kadangkala sukar membaca
  MaklumatPengurus Wifi
  Pemaju Skrin Aplikasi Mirroring Skrin
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.1 (648)
  Saiz 4.8MB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 4.1

  Muat turun Aplikasi Pengurus Wifi di sini!

  Aplikasi Utiliti Kostya Vasilyev MUAT TURUN

  2. Doktor WiFi

  WiFi Doctor dirancang untuk mengesan rangkaian, melindungi aktiviti internet, dan juga mempercepat sambungan rangkaian internet anda dengan menutup aplikasi yang berjalan di latar belakang.

  Aplikasi ini untuk menguatkan isyarat wifi dapat memeriksa keselamatan WiFi dan meningkatkan kualiti rangkaian yang anda dapatkan.

  Dibangunkan oleh syarikat bernama PICOO Design , aplikasi ini mempunyai kapasiti yang cukup kecil hanya 3.09 MB.

  Kelebihan

  • Mempunyai ciri untuk memeriksa keselamatan rangkaian WiFi
  • Hanya memerlukan sedikit memori

  Kekurangan

  • Tidak serasi untuk beberapa telefon
  MaklumatDoktor Wifi Percuma
  Pemaju Biskut Co.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.1 (40,513)
  Saiz Berbeza
  Pasang 1,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun Aplikasi Percuma Doktor Wifi di sini!

  Apps Utilities Esso Apps DOWNLOAD

  3. Master WiFi

  Aplikasi seterusnya untuk menguatkan isyarat Wifi adalah Wifi Master. Master WiFi akan membantu anda mencari rangkaian wifi yang mempunyai isyarat yang lebih stabil.

  Dengan menggunakan aplikasi ini, anda akan mendapat akses ke pelbagai sumber wifi percuma yang dikendalikan oleh pembangun aplikasi ini.

  Master wifi telah dimuat turun lebih dari 100 juta kali, dan juga mempunyai penilaian yang sangat baik. Ini menunjukkan betapa baiknya prestasi aplikasi ini.

  Kelebihan

  • Cari WiFi secara automatik
  • Cadangan isyarat WiFi stabil

  Kekurangan

  • Sambungan tidak selalu tersedia di semua wilayah
  MaklumatMaster Wifi
  Pemaju PTE JARINGAN RANGKAIAN LINKSURE. TERHAD
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.4 (2,646,742)
  Saiz 16MB
  Pasang 100,000,000+
  Android Minimum 4.0.3

  Muat turun Aplikasi Wifi Master di sini!

  Master Rangkaian WiFi DOWNLOAD

  Aplikasi Lain

  4. Penguat Isyarat Wifi

  Cara menguatkan isyarat wifi Cadangan Jaka seterusnya adalah menggunakan aplikasi Wifi Signal Booster .

  Aplikasi ini ditugaskan untuk meningkatkan kecepatan sambungan internet anda dengan mengesan latar belakang dan sistem aplikasi.

  Belum lagi adanya pilihan WiFi Extender untuk mengembangkan rangkaian wayarles anda . Anda boleh menggabungkan ciri-ciri ini untuk mendapatkan hasil terbaik.

  Kelebihan

  • Saiz aplikasi ringan
  • Memperluas rangkaian tanpa wayar

  Kekurangan

  • Terdapat iklan ketika menggunakan perkhidmatan tersebut
  MaklumatPenguat Isyarat Wifi - Pemanjangan Wifi
  Pemaju PTE JARINGAN RANGKAIAN LINKSURE. TERHAD
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.0 (1,081)
  Saiz 3.3MB
  Pasang 50,000+
  Android Minimum 4.0

  Muat turun aplikasi Wifi Signal Booster di sini!

  Apps Utilities TechDevloppers MUAT TURUN

  5. Pengurus Wifi - Penganalisis Rangkaian & Ujian Kelajuan Wifi

  Aplikasi lanjutan terkini yang dapat anda gunakan sebagai cara untuk menguatkan isyarat Wifi adalah Wifi Manager - Wifi Network Analyzer & Speed ​​Test .

  Aplikasi ini dapat digunakan untuk melakukan berbagai analisis wifi yang anda gunakan. Dari ujian kelajuan hingga mengetahui berapa orang yang menggunakan wifi anda.

  Ciri Wifi Booster dalam aplikasi ini membolehkan anda meningkatkan kekuatan isyarat internet bahawa WiFi anda sedang berjalan.

  Kelebihan

  • Terdapat pelbagai ciri di sekitar Wifi
  • Dapat meningkatkan kekuatan isyarat wifi

  Kelemahan * Antara muka boleh membingungkan pengguna baru

  MaklumatWifi Manager - Penganalisis Rangkaian Wifi & Uji Kelajuan
  Pemaju WiFi Booster - WiFi Extender & WiFi Speed ​​Test
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.2 (9,963)
  Saiz 6.4MB
  Pasang 500,000+
  Android Minimum 4.0.3

  Muat turun Aplikasi Wifi Manager -Wifi Networkalyzer & Speed ​​Test di sini!

  Wifi Manager-Wifi Networkalyzer & Speed ​​Test

  Cara Memperkukuhkan Isyarat WiFi Tanpa Aplikasi

  Selain bergantung pada aplikasi di atas, sebenarnya anda dapat memperkuatkan isyarat WiFi pada telefon pintar Android anda dengan memaksimumkan beberapa perkara teknikal.

  Cara menguatkan isyarat dengan perkara teknikal ini memang sedikit lebih rumit dan memerlukan tenaga khas, tetapi hasil yang diperoleh akan setimpal dengan usaha yang dikeluarkan.

  Berikut adalah sepuluh cara yang mesti anda cuba sebagai penggalak isyarat WiFi tanpa perlu menggunakan aplikasi tersebut. Lihatlah!

  1. Gunakan Teknologi WiFi Terkini

  Pada masa ini terdapat empat jenis teknologi tanpa wayar yang tersedia, iaitu A, B, G, dan N. Dengan memperhatikan teknologi yang anda gunakan, kecepatan wifi dapat ditingkatkan.

  Teknologi A, B, dan G adalah teknologi lama yang mempunyai kelajuan perlahan. Manakala N adalah teknologi terkini dan terpantas dari segi kepantasan.

  Jadi, kaedah terbaik dan termudah untuk menguatkan isyarat WiFi sebenarnya adalah dengan menggunakan teknologi WiFi terkini .

  2. Cari Kedudukan yang Betul

  Isyarat WiFi tidak dapat dilihat oleh mata manusia, tetapi isyaratnya dapat disekat sekiranya terdapat banyak dinding di sekitar penghala.

  Pastikan untuk mencari kedudukan yang tepat untuk meletakkan penghala wifi anda. Sekiranya isyarat wifi terasa lemah, pindahkan lokasi penghala ke tempat yang lebih baik.

  Memperkukuhkan isyarat wifi dengan cara ini sebenarnya sangat mudah, tetapi sering dilupakan oleh banyak orang.

  3. Jauhi Peranti Elektronik Lain

  Bukan hanya penghala lain yang boleh mengganggu kualiti isyarat, tetapi beberapa alat elektronik lain seperti gelombang mikro juga boleh menjadi penyebabnya.

  Untuk mengatasinya, anda boleh menjauhkan pelbagai alat elektronik dari penghala. Gangguan isyarat dari peranti elektronik ini dapat melemahkan isyarat wifi yang dihantar.

  Di samping itu anda juga dapat menggunakan penghala dua jalur sehingga anda dapat memindahkan frekuensi dengan mudah.

  Jalan lain

  4. Gunakan Saluran Kosong

  Sekiranya di kawasan anda terdapat banyak orang yang menggunakan penghala WiFi, maka Anda mungkin berada di saluran yang sama dengan penghala sehingga kualitas sinyal menurun .

  Oleh itu, pilih saluran WiFi kosong atau sebilangan pengguna supaya gangguan isyarat tidak berlaku.

  Uji cahennel yang anda gunakan terlebih dahulu, periksa berapa banyak yang disambungkan ke saluran, dan gerakkannya jika tidak bagus.

  5. Meningkatkan Sistem Keselamatan

  Anda telah menggunakan pakej internet pantas, tetapi masih lambat semasa diakses. Ada kemungkinan bahawa orang lain menggunakan sambungan WiFi anda tanpa pengetahuan anda.

  Untuk mengelakkannya, gunakan kata laluan yang rumit dan gunakan penyulitan WPA2 . Dengan meningkatkan sistem keselamatan ini, wifi anda akan menjadi lebih cepat secara automatik.

  Pastikan tidak berkongsi kata laluan wifi anda dengan sesiapa sahaja, jika anda tidak mahu melambatkan sambungan internet anda secara tiba-tiba.

  6. Kawalan Lebar Jalur

  Sekiranya anda tidak bersendirian semasa menggunakan WiFi, ia pasti akan perlahan semasa melayari. Anda boleh menyesuaikan penggunaan lebar jalur sehingga orang lain tidak mengalami kebocoran lebar jalur.

  Kadang kala pengendali internet menerapkan prinsip FUP di mana kelajuan internet anda akan berkurang secara automatik sekiranya melebihi had ini.

  Dengan mengawal penggunaan jalur lebar secara berkala, anda tidak akan tertipu lagi.

  7. Menggunakan Kaleng Terpakai

  Isyarat WiFi menggunakan udara sebagai saluran, supaya isyarat tidak menyebar ke mana-mana, anda boleh menggunakan tin bekas untuk menentukan tujuan isyarat.

  Selain tin, anda juga boleh menggunakan barang alternatif di sekitar anda seperti kuali atau aluminium foil.

  Objek konduktor seperti ini akan menjadikan isyarat internet yang terpancar dari wifi anda lebih kuat dan secara automatik lebih stabil.

  8. Gunakan DD-WRT Firmware

  Cara menguatkan isyarat WiFi lain yang cukup berkesan adalah dengan menggunakan aplikasi firmware DD-WRT .

  Aplikasi ini dapat digunakan untuk meretas penghala sehingga kekuatan pemancar sinyal lebih tinggi.

  Seperti yang dipetik dari laman web Lifehacker , walaupun agak berbahaya bagi penghala, sekurang-kurangnya anda boleh meningkatkannya hingga 70 mW .

  Dengan begitu, jangkauan isyarat penghala anda akan berlipat kali ganda.

  9. Gunakan Pengulang WiFi

  Pengulang adalah alat untuk menerima isyarat WiFi dan kemudian memancarkan semula isyarat ini dengan lebih kuat.

  Alat ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai penerimaan isyarat WiFi yang lemah . Walaupun anda harus mengeluarkan lebih banyak wang, pengulang wifi dapat meningkatkan kualiti isyarat dengan baik.

  Cara menguatkan isyarat wifi dengan menggunakan Wifi Repeater ini telah banyak diteliti sebelumnya, jadi tidak perlu risau tentang prestasi yang akan anda perolehi.

  10. Reboot atau mulakan semula secara berkala

  Tidak jauh berbeza dengan telefon pintar dan PC, penghala sering akan mengalami masalah apabila digunakan dalam jangka masa yang lama.

  Untuk mengelakkan ini, anda boleh reboot atau restart router kerap supaya keadaan router dimuat semula dan sedia untuk digunakan semula.

  Walaupun kedengarannya sederhana, cara menstabilkan isyarat wifi cukup berkesan untuk menghilangkan gangguan yang tidak dapat dikesan dengan perisian dan seumpamanya.

  Itu adalah cadangan bagaimana menguatkan isyarat WiFi terbaik yang lengkap dengan mengoptimumkan isyarat WiFi walaupun tanpa bantuan aplikasi sebagai cara alternatif.

  Sekarang, anda tidak perlu risau lagi kerana rangkaian internet perlahan hanya kerana isyarat WiFi semakin lemah kerana anda hanya perlu mengukuhkannya lagi.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat membantu anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Artikel Berkaitan