5 Cara untuk Memeriksa ID Pelanggan PLN Prabayar termudah untuk Elektrik Percuma

Terlupa Nombor ID Pelanggan PLN? Jaka mempunyai 5 cara untuk mengetahui ID pelanggan prabayar PLN termudah untuk mendapatkan elektrik percuma.

Sebelum ini, Jaka telah membincangkan petua mengenai Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Online Melalui Telefon Bimbit, jadi kali ini kita akan membincangkan cara mengetahui jumlah pelanggan PLN.

Ini semestinya sangat yang anda perlukan kerana ramai di antara kita masih ingin melupakan nombor pelanggan PLN. Nombor ini, yang terdiri daripada 11 hingga 12 digit, mesti diketahui.

Nombor ID pelanggan PLN ini sangat penting kerana jika anda tidak mengetahui nombor ini, anda tidak akan dapat membayar bil. Seterusnya adalah perbincangan Jaka mengenai cara memeriksa ID pelanggan PLN .

 • Cara menyemak ID pelanggan dalam talian PLN melalui resit pembayaran PLN
 • Cara melihat ID pelanggan PLN dalam Panduan Pembayaran E-Commerce
 • Cara Memeriksa ID Pelanggan PLN dari Resit ATM
 • Cara Memeriksa Nombor Pelanggan PLN Melalui Pelanggan PLN Sevice
 • Petua Tambahan Supaya Anda Tidak Lupa ID PLN Anda Lagi
 • 5 Cara Memeriksa ID Pelanggan PLN termudah

  Nampaknya ada banyak cara untuk anda yang ingin memeriksa ID pelanggan PLN, dan Jaka akan membincangkan semua kaedah dalam artikel ini.

  Setelah anda mengetahui cara memeriksa nombor pelanggan PLN anda, jangan lupa mencatatnya supaya anda tidak melupakannya lagi di masa hadapan.

  Cara untuk memeriksa ID pelanggan PLN prabayar dan pascabayar adalah sama, semua kaedah boleh digunakan oleh kedua-duanya. Bagi anda yang lupa atau kehilangan ID PLN anda, sila baca artikel ini, kawan-kawan!

  1. Contoh ID Pelanggan PLN yang tersenarai di Meter PLN

  Sumber gambar: theloenkz

  Cara untuk mengetahui ID pelanggan PLN pertama adalah dengan melihat terus meter PLN anda. Lihat kod bar pada meter anda.

  Biasanya di dekat kod bar meter PLN anda mempunyai julat 11-12 nombor , itu nombor pelanggan PLN anda. Pastikan ia benar-benar ID pelanggan anda, kawan-kawan!

  Periksa ID pelanggan Prabayar dan Pascabayar dengan cara ini adalah yang paling mudah dan praktikal , kemungkinan ID pelanggan anda ditulis dengan jelas di sana.

  2. Cara menyemak ID pelanggan dalam talian PLN melalui resit pembayaran PLN

  Sumber gambar: 2.bp.blogspot.com

  Untuk memeriksa ID pelanggan PLN anda, ternyata anda dapat 'mengintip' pada resit pembayaran PLN yang telah anda simpan. Bukti resit pembayaran ini juga mengandungi nombor pelanggan .

  Cuba cari resit PLN anda yang anda bayar di pejabat cawangan PLN berhampiran rumah anda, kemudian cari ID Pelanggan di baris atas resit PLN anda.

  Cara melihat ID pelanggan PLN ini sering dilupakan, dan resit pembayaran sering dibuang. Jadi, mulai sekarang jangan buang resit pembayaran PLN anda!

  3. Cara melihat ID Pelanggan PLN dalam Struktur Pembayaran E-Commerce

  Bagi anda yang sudah membayar PLN di laman e-dagang seperti Tokopedia, anda juga boleh menyemak nombor pelanggan PLN anda!

  Sila buka e-mel anda dan cari tarikh terakhir anda membayar bil elektrik melalui Tokopedia

  Pemeriksaan PLN IDpel ini dijamin tepat kerana laman web e-dagang selalu memberikan penerimaan berdasarkan data pelanggan.

  Taraaa! Dengan pandangan yang sama, anda sudah dapat mengetahui ID pelanggan PLN anda. Sekarang, jika anda ingin membayar elektrik melalui Tokopedia, muat turun dahulu aplikasi di bawah:

  Tokopedia DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  4. Cara Memeriksa ID Pelanggan PLN dari Resit ATM

  Sumber gambar: kuotabro.com

  Oleh itu, anda juga dapat memeriksa ID pelanggan PLN anda melalui resit ATM! Adakah anda pernah membayar bil PLN melalui ATM? Anda dapat mengetahui ID PLN anda dari resit ATM.

  Cara mengetahui id pelanggan PLN melalui resit ATM sangat berguna untuk transaksi dalam talian yang kerap. Sekarang, jangan buang resit ATM anda jika anda membayar elektrik melalui ATM.

  Jangan lupa juga bahawa dakwat penerimaan ATM akhirnya menjadi semakin tidak jelas, jadi tulis nombor pelanggan PLN anda sebelum dakwat itu pudar dan tidak dapat dibaca lagi.

  5. Cara Memeriksa Nombor Pelanggan PLN Melalui Pelanggan PLN Sevice

  Sekiranya semua cara untuk mengetahui tentang ID pelanggan PLN yang dikongsi Jaka sebelum anda tidak mempunyai apa-apa yang boleh anda praktikkan, cara terakhir yang mungkin adalah dengan menghubungi Khidmat Pelanggan PLN.

  Perkhidmatan Pelanggan adalah cara untuk mengetahui nombor akaun elektrik dengan nama atau alamat rumah anda apabila anda benar-benar lupa nombor pelanggan PLN.

  Anda boleh terus datang ke pejabat cawangan PLN terdekat dengan membawa dokumen lengkap seperti KTP atau kad keluarga untuk meminta nombor ID pelanggan PLN.

  Petua Tambahan Supaya Anda Tidak Lupa ID PLN Anda Lagi

  Jaka mempunyai petua yang sangat penting sehingga anda dapat memeriksa ID elektrik anda apabila anda melupakannya. Kaedah ini akan menyimpan nombor ID Pelanggan PLN anda secara automatik.

  Cuba bayar bil elektrik sekali-sekala melalui Mobile Banking atau Internet Banking. Sekarang, apabila anda ingin membayar melalui Perbankan mudah alih, pilih Simpan ke Daftar Pembayaran .

  Oleh itu, bila-bila masa anda lupa ID PLN anda, anda dapat melihat sejarah pembayaran Mobile Banking.

  Sekarang anda boleh memeriksa bil elektrik anda! Anda boleh membaca cara lengkap untuk memeriksa bil elektrik secara dalam talian di bawah:

  Itulah kaedah mudah untuk memeriksa ID Pelanggan PLN anda. Sila pilih kaedah termudah untuk anda melakukannya! Semoga artikel ini dapat membantu anda semua!

  Koleksi cara ini untuk mengetahui ID pelanggan PLN sengaja dikongsi Jaka kerana sehingga kini masih ramai yang lupa nombor ID pelanggan PLN mereka.

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Petua atau artikel menarik lain dari Naufaludin21 .

  Artikel Berkaitan