10 Cara Membezakan iPhone Asli dan Palsu (Replika), Jangan Tertipu!

Ingin membeli iPhone terpakai tetapi takut tertipu? Penyelesaiannya mudah, anda mesti memahami cara membezakan iPhone (replika) yang asli dan palsu di bawah.

Bukan rahsia lagi bahawa iPhone kini telah menjadi salah satu telefon pintar paling popular oleh banyak orang.

Selain reka bentuknya yang elegan, iPhone sering dianggap mampu memberi lebih prestij kepada penggunanya berbanding dengan jenama telefon pintar yang lain.

Oleh itu, jangan terkejut jika sampai sekarang masih ramai orang yang sanggup membeli iPhone terpakai atau mencari iPhone yang murah agar kelihatan keren di hadapan orang.

Tetapi berhati-hati, geng! Kerana membeli iPhone terpakai, terutama yang murah, tentunya mempunyai risikonya sendiri. Jangan biarkan iPhone yang anda beli ternyata menjadi replika alias palsu.

Untuk itu, anda lebih baik menyemak beberapa petua mengenai cara membezakan iPhone asli dan palsu di bawah.

 • Perhatikan OS yang digunakan
 • Kualiti Kamera
 • Tonton Bahan iPhone
 • Periksa Jaminan IMEI dan iPhone (Cara paling tepat untuk membezakan iPhone asli dan palsu)
 • Petua Cara Membezakan iPhone Asli dan Palsu ...
 • Petua bagaimana membezakan iPhone asli dan palsu

  Ia mempunyai penampilan yang sangat mirip dengan yang asli, jadi wajar jika anda benar-benar waspada ketika ingin membeli iPhone terpakai atau bahkan yang baru yang dijual dan bukannya di kedai rasmi, geng.

  Jangan sampai saya menyesal selepas itu, anda boleh terlebih dahulu memahami beberapa petua bagaimana membezakan iPhone asli dan palsu di bawah.

  1. Sokongan App Store

  Sumber foto: DDL (sokongan App Store adalah salah satu cara untuk membezakan iPhone asli dan palsu).

  Sudah menjadi lumrah jika produk telefon pintar buatan Apple memiliki App Store di dalamnya yang berfungsi memuat turun pelbagai aplikasi.

  Tetapi, ini akan menjadi cerita yang berbeza jika anda membeli alias iPhone palsu, geng. Masalahnya, umumnya iPhone palsu tidak memiliki App Store tetapi digantikan oleh Google Play yang biasanya ada di telefon Android.

  Jadi, bagi anda yang merancang untuk membeli iPhone 11 Pro Max tetapi tidak tahu membezakan iPhone 11 Pro Max yang asli dan palsu, cuba periksa App Store!

  Oh ya, tetapi ini juga berlaku untuk semua jenis iPhone! Bukan hanya iPhone 11 Pro, geng.

  2. Perhatikan OS yang digunakan

  Selain App Store, sistem operasi HP juga merupakan cara untuk membezakan iPhone asli dan palsu seterusnya yang perlu anda perhatikan.

  IPhone asli tentunya menggunakan iOS sebagai sistem operasinya. Sementara iPhone palsu rata-rata menggunakan OS Android kerana sangat mudah untuk disesuaikan sehingga boleh serupa dengan iOS.

  Untuk memeriksa, anda boleh memasuki menu Tetapan dan memeriksa sistem operasi yang digunakannya.

  3. Kualiti Kamera

  Sumber foto: Labana (Undang rakan anda yang mempunyai jenis iPhone yang serupa untuk memastikan perbezaan antara kamera iPhone yang asli dan replika).

  Salah satu sebab mengapa iPhone begitu digemari ramai adalah kerana kualiti kamera tidak sukar, geng.

  Sekiranya kebanyakan telefon bimbit Android hari ini bersaing untuk memberikan kesan yang indah pada wajah pengguna, kamera iPhone sebenarnya memberikan hasil foto sebagaimana adanya.

  Walaupun begitu, kualiti kamera iPhone HP asli yang anda tidak boleh memandang rendah, terutamanya dengan resolusi yang tidak sebesar HP masa kini.

  Tetapi, hasilnya akan berbeza jika iPhone yang anda beli palsu. Kerana iPhone palsu biasanya tidak dapat mengambil gambar yang memuaskan dan selalunya tidak banyak perbezaannya.

  Nah, untuk mencari perbezaan antara kamera iPhone yang asli dan replika, anda harus mengajak rakan anda yang mempunyai jenis iPhone yang serupa untuk membandingkannya.

  4. Perhatikan Bahan iPhone

  IPhone adalah telefon pintar yang dibuat untuk kelas menengah atas dan tentu saja bahan yang digunakan menjadi lebih premium.

  Oleh itu, memperhatikan bahan badan iPhone juga boleh menjadi kaedah untuk membezakan iPhone asli dan palsu seterusnya yang boleh anda lakukan, geng.

  Sekiranya iPhone dilihat menggunakan bahan plastik yang murah, anda tidak boleh membelinya kerana mungkin iPhone palsu.

  Sementara itu, untuk membezakan iPhone 8 Plus yang asli dan palsu yang menggunakan bahan badan kaca, anda boleh memeriksa sama ada bahan kaca terasa kukuh dan kuat.

  Oh ya, petua ini juga berlaku untuk semua iPhone yang menggunakan badan kaca, ya!

  5. Periksa Jaminan IMEI dan iPhone (Cara paling tepat untuk membezakan iPhone asli dan palsu)

  Sumber foto: Apple (Cara paling tepat untuk membezakan iPhone asli dan palsu adalah dengan memeriksa nombor IMEI).

  Keliru bagaimana membezakan iPhone yang asli dan yang diperbaiki? Kemudian periksa nombor IMEI !

  Sebelum membeli iPhone, anda mesti melihat nombor IMEI yang tertera di kotak terlebih dahulu . Kemudian periksa laman web Apple rasmi dan masukkan nombor IMEI.

  Sekiranya maklumat itu kelihatan sesuai, maka anda boleh memastikan iPhone itu asli. Tetapi jika tidak, kemungkinan iPhone palsu, geng.

  Nah, bagi anda yang masih keliru tentang cara memeriksa IMEI iPhone anda, anda boleh membaca artikel Jaka berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  Petua Cara Membezakan iPhone Asli dan Palsu ...

  6. iPhone Asli Menggunakan Paparan Retina

  Untuk menunjukkan bagaimana membezakan iPhone asli dan palsu memang sukar dilakukan jika tidak ada perbandingan.

  Oleh itu, jika anda merancang untuk membeli iPhone, anda harus mengajak rakan anda yang juga mempunyai iPhone supaya anda dapat membandingkan perbezaan kualiti skrin.

  Sekiranya kelihatan kabur, telefon bimbit iPhone mungkin tidak menggunakan paparan retina dan mungkin palsu.

  Anda juga perlu tahu, paparan retina adalah sekeping teknologi produk Apple yang diperkenalkan di iPhone 4. Skrin paparan retina itu sendiri sangat jelas dan halus kerana mempunyai resolusi tinggi.

  7. Butang tangkapan skrin pada iPhone Asal

  Pengguna iPhone sudah tahu mengenai perkara ini. IPhone itu dapat mengambil tangkapan skrin hanya dengan menekan butang kunci dan rumah secara serentak.

  Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya tidak dapat dilakukan pada iPhone palsu alias replika, geng.

  Oleh itu, anda juga boleh menyemak ini untuk mengetahui cara membezakan iPhone asli dan palsu dengan mudah.

  8. Harga yang berpatutan

  Harga tentu boleh menjadi salah satu cara untuk membezakan iPhone asli atau palsu. Sekiranya anda menemui iPhone yang dijual dengan harga di bawah pasaran, maka anda perlu curiga dengan kesahihannya.

  Namun, pada zaman sekarang ini terdapat banyak penjual dalam talian yang tidak bertanggungjawab yang mengenakan harga normal untuk produk iPhone palsu yang mereka jual menjadi lebih meyakinkan.

  Oleh itu, jika anda berhasrat untuk membeli iPhone dalam talian, anda harus terlebih dahulu mengetahui penilaian dan ulasan kedai dari pembeli lain.

  9. Lihat Ciri dan Spesifikasi

  Melihat ciri dan spesifikasi juga dapat menjadi rujukan bagaimana membezakan iPhone, geng yang asli dan palsu. Anda boleh terlebih dahulu memeriksa sama ada terdapat ciri khas atau spesifikasi yang berbeza dengan produk iPhone yang asal.

  Contohnya, bagi anda yang keliru tentang cara membezakan iPhone 7 yang asli atau palsu, anda boleh menyemak sama ada iPhone yang anda ingin beli sudah menyokong ciri Touch ID atau tidak dan sebagainya.

  Oleh itu, sebelum membeli iPhone yang anda mahukan, anda harus benar-benar memahami ciri dan spesifikasi yang ditawarkan agar penjual tidak tertipu, geng.

  10. Kewujudan Memori Luar pada iPhone Palsu

  Namanya juga merupakan iPhone palsu alias replika, walaupun dari luar kelihatan serupa, tetapi jika diteliti lebih dalam masih ada perbezaan.

  Banyak iPhone palsu yang menyediakan slot microSD pada badan peranti. Sebenarnya, Apple sendiri tidak pernah membuat iPhone dengan slot MicroSD.

  Jadi, jika anda menjumpai perkara pelik seperti ini, sudah pasti iPhone palsu, geng.

  Itulah beberapa cara untuk membezakan iPhone (replika) asli dan palsu yang boleh anda lakukan ketika anda ingin membeli iPhone terpakai atau yang baru.

  Oh ya, selain petua mengenai cara di atas, perhatikan butiran pemotongan serta bahan logo Apple palsu dan asli yang juga boleh anda lakukan untuk lebih yakin.

  Sekiranya anda mempunyai muslihat lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan