4 Cara Mengatasi Bootloop HP, Dengan Mudah Tanpa PC (Android)

Adakah telefon bimbit anda mengalami bootloop atau berkaitan dengan logo semasa memulakan semula? Inilah cara mengatasi bootloop di Android dengan mudah dan boleh dilakukan sendiri!

Adakah Android anda pernah terlibat dalam logo semasa anda menghidupkan telefon bimbit?

Sekiranya pernah, itu dipanggil lelaki bootloop . Keadaan di mana telefon bimbit anda gagal memasuki sistem perisian Android, ini akan terus berulang sehingga anda memperbaikinya.

Bagaimana membetulkan bootloop?

Jaka mempunyai cara mudah untuk menangani bootloop pada telefon bimbit anda tanpa perlu pergi ke kaunter HP, tertanya-tanya bagaimana untuk melakukannya? Mari lihat bagaimana mengatasi bootloop sepenuhnya!

 • Cara membetulkan Android Bootloop tanpa PC
  • Mulakan semula telefon bimbit
  • Lap Partition Cache
  • Tetapan semula kilang
  • ROM yang berkelip
 • Apa itu Bootloop?

  Bootloop adalah masalah pada bahagian perisian Android yang tidak dapat memasuki sistem. Ciri-ciri paparan skrin telefon bimbit anda yang selalu memaparkan logo Android.

  Sekiranya anda menghadapi masalah seperti ini, jangan panik, jangan terus ke pusat servis, geng. Anda hanya perlu mengikuti cara mengatakan bootloop di bawah:

  4 Cara Mengatasi Bootloop Android Tanpa PC

  Jaka mempunyai 4 cara untuk mencuba menangani bootloop di telefon bimbit anda, kaedah ini boleh dilakukan sendiri tanpa perlu dibawa ke kaunter Khidmat Pelanggan atau HP. Inilah caranya:

  1. Mulakan semula telefon bimbit

  Cara pertama ini dapat anda lakukan jika bootloop anda berada pada tahap yang ringan, biasanya disebabkan oleh kesalahan operasi data tanpa melalui Mode Pemulihan.

  Sangat mudah dilakukan, iaitu menghidupkan semula telefon dengan mematikan telefon bimbit anda, mengeluarkan bateri, kad SIM, dan kad SD. Tunggu telefon bimbit anda sehingga sekurang-kurangnya 15 minit.

  Ganti bateri, SIM, dan Kad SD dan salahkan semula telefon bimbit anda. Sekiranya masih tidak berfungsi, cuba gunakan kaedah seterusnya.

  2. Lap Partition Cache

  Wipe Cache Partition adalah cara yang cukup hebat untuk menangani bootloop. Kaedah ini boleh dilakukan tanpa rasa takut kehilangan semua data HP anda.

  Caranya cukup mudah untuk memasuki Mod Pemulihan pada telefon bimbit anda dan pilih Wipe Cache Partition dan pilih Ya . Cara memasuki Mod Pemulihan pada setiap telefon bimbit adalah berbeza, berikut adalah cara memasukkan Mod Pemulihan pada beberapa jenama HP:

  • Samsung: Home + butang kuasa atau Home + Volume Up + Power
  • Huawei: Butang kuasa + Naikkan kelantangan
  • LG: Laman Utama + Naik Kelantangan + Kuasa
  • Asus: Kuasa + Naikkan Volume sehingga logo muncul, lepaskan butang Daya sambil terus menekan Volume Naik .
  • HTC: Kuasa + Kelantangan Kelantangan + Kuasa

  Telefon bimbit anda akan kembali ke halaman utama sekiranya berjaya. Sekiranya anda masih mempunyai masalah, maka anda perlu melakukan Reset Kilang. Kaedahnya ada di bawah.

  3. Tetapan Semula Kilang

  Cara paling berkesan untuk mengatasi bootloop yang boleh anda lakukan adalah dengan melakukan Wipe Data atau Factory Reset HP anda melalui Recovery Mode.

  Secara teknikal kaedah ini akan menetapkan semula perisian sistem dan menjadikannya seperti pertama kali sistem dipasang. Semasa anda berada di menu Recovery Mode, pilih Factory Reset kemudian pilih Yes .

  Sistem akan diproses secara automatik, biarkan telefon bimbit anda melakukan Reset Kilang tanpa diganggu. Setelah berjaya, telefon bimbit anda harus pergi ke laman Utama .

  4. Flashing ROM

  Flashing ROM adalah cara paling rumit dan berat untuk menyelesaikan masalah bootloop. Menggunakan kaedah ini hanya digunakan jika telefon bimbit anda mempunyai masalah bootloop yang serius.

  Biasanya masalah bootloop ini disebabkan oleh pemasangan ROM Kustom yang salah atau kemas kini OS yang salah ke dalam telefon bimbit anda. Cara yang mesti dilakukan untuk mengatasi masalah ini ialah mem-flash ROM yang serasi dengan telefon bimbit anda.

  Anda dapat menggunakan aplikasi Smartphone Flash Tool, metode ini juga disenaraikan dalam aplikasi. Yang mesti anda lakukan adalah mengikuti setiap langkah. Berikutan permohonan:

  Alat Pembangun Aplikasi SpflashTool MUAT TURUN

  Sekiranya anda tidak pasti mengenai kilatan diri, anda boleh mengunjungi Pusat Servis HP anda. Berikut adalah lokasi pusat perkhidmatan untuk setiap jenama HP (klik untuk membukanya):

  • Samsung
  • Xiaomi
  • Oppo
  • Asus
  • Sony

  Itulah 4 cara untuk mengatasi bootloop pada Android tanpa PC yang boleh anda lakukan sendiri di rumah tanpa ribut-ribut. Sekiranya anda takut untuk mengatasi bootloop anda sendiri, anda boleh menghubungi Jaka melalui media sosial Jalan Tikus.

  Anda fikir cara mana yang paling berkesan untuk mengatasi lelaki bootloop? tulis pendapat anda di ruangan komen, sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan