7 Filem Raditya Dika Terbaik untuk Tonton, Tidak Sakit Perut!

Adakah anda keliru mencari filem komedi khas orang muda? Lihat cadangan berikut dari 7 filem Raditya Dika terbaik dari Jaka, geng!

Sekarang, ada banyak tokoh masyarakat di Indonesia yang popularitasnya meningkat melalui saluran yang tidak konvensional, seperti YouTuber yang berjaya, Atta Halilintar .

Trend ini boleh dibilang bermula dari sosok Raditya Dika , yang namanya mulai berkembang berkat blog peribadinya, Jantan Kambing , yang sangat popular di kalangan orang muda.

Kejayaan blog akhirnya memulakan kariernya sebagai penulis dan akhirnya memuncak dalam dunia filem , di mana filem Raditya Dika telah menguasai panggung wayang tanah air , geng!

 • Cinta Brontosaurus (2013)
 • Jambu Batu Merah Muda (2014)
 • Single (2015) (Filem Paling Lucu Raditya Dika)
 • Hangout (2016) (Filem Seram Raditya Dika)
 • Sasaran (2018)
 • Bahagian Tunggal 2 (2019) (Filem Raditya Dika Terkini)
 • 7 Filem Raditya Dika Terbaik

  Raditya Dika memang memiliki jalur karier yang unik di mana, dari sekadar blogger biasa, dia sekarang telah menjadi raksasa di dunia hiburan di Indonesia.

  Dari dunia filem, komedi stand-up, hingga YouTuber, tokoh multitalen yang terkenal dengan curhatan bodohnya, namanya kini ada di mana-mana, geng.

  Dia juga tidak hanya tampil di depan layar filem, kerana pelakon yang satu ini juga telah berganda sebagai pengarah dan penulis skrip pada masa yang sama.

  Nah, bagi anda yang sudah penasaran dengan bagaimana tindakan Raditya Dika dalam dunia filem, pertimbangkan cadangan 7 filem Raditya Dika terbaik dari Jaka, geng!

  1. Kambing Jantan: Filem (2009)

  Tidak tahu, jadi jangan cinta, jadi anda harus berkenalan dengan siapa Raditya Dika melalui filem sulung Raditya Dika, Goat Male: The Movie pada tahun 2009.

  Berdasarkan novel dengan nama yang sama yang diringkaskan dari blog peribadinya, filem ini mengisahkan pengalaman Radit semasa belajar di Australia .

  Dari masalah LDR dengan teman wanitanya dan masalah kuliah jurusan kewangan yang tidak diminatinya, Dika berjaya menjadikan filem ini sangat sesuai .

  Filem ini segera mengetengahkan bakat Raditya Dika dalam dunia komedi melalui pemerhatian dan perbualan yang menjadikannya panutan bagi anak muda, geng.

  TajukKambing Jantan: Filem
  Menayangkan 5 Mac 2009
  Jangka masa 1 jam 58 minit
  Pengeluaran Indika Entertainment, Vito Production
  Pengarah Rudy Soedjarwo
  Pelakon Raditya Dika, Meity Josefina, Anggi Nasution, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 5.6 / 10 (IMDb.com)

  2. Cinta Brontosaurus (2013)

  Belum puas hanya menjadi pelakon dalam filem Goat Male: The Movie, dalam filem Raditya Dika Cinta Brontosaurus , dia mencuba nasib menjadi penulis skrip, geng.

  Mengadaptasi novel kedua Raditya Dika, filem ini menceritakan pemahamannya tentang cinta yang berubah secara sinis setelah berpisah dengan teman lelakinya, Nina (Pamela Bowie) .

  Di tengah kegelisahan ini, Dika bertemu dengan Jessica (Eriska Rein) , seorang wanita dengan pemikiran unik yang membuatnya memikirkan kembali pemahamannya tentang cinta .

  Selain lelucon tidak masuk akal dari Raditya Dika, penampilan pelawak oleh Soleh Sholihun sebagai ejen Dika, Kosasih , juga dijamin menarik banyak ketawa, geng!

  TajukSayangi Brontosaurus
  Menayangkan 8 Mei 2013
  Jangka masa 1 jam 38 minit
  Pengeluaran StarVision Plus
  Pengarah Subuh Nugros
  Pelakon Raditya Dika, Soleh Sholihun, Eriska Rein, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 6.1 / 10 (IMDb.com)

  3. Babi Guinea Pink (2014)

  Masih mengikuti tradisi judul filem Raditya Dika yang selalu berkisar pada haiwan , di sini Jaka akan membincangkan filem Marmut Merah Jambu yang mempunyai beberapa keunikan.

  Pertama, filem ini adalah pertama kalinya Raditya Dika juga menjadi pelakon dan pengarah dalam filem layar lebar setelah sebelumnya mengarahkan siri Sunday Night Miko .

  Kedua, kerana filem ini menceritakan kisah Dika di sekolah menengah, filem ini merupakan kali pertama Raditya Dika dilakonkan oleh orang lain, tepatnya oleh Christoffer Nelwan .

  Di sini, kita akan dijemput untuk melihat Raditya Dika di sekolah menengah bersama sahabatnya, Bertus (Julian Liberty) dan Cindy (Sonya Pandarmawan) , dan cinta pertamanya, Ina (Anjani Dina) .

  Bagi anda yang pernah atau pernah bercinta dengan rakan-rakan, wajib menonton filem ini yang menunjukkan bahawa perasaan tidak boleh dikuburkan sendirian , geng!

  TajukPink Marmot
  Menayangkan 8 Mei 2014
  Jangka masa 1 jam 31 minit
  Pengeluaran StarVision Plus
  Pengarah Raditya Dika
  Pelakon Raditya Dika, Christoffer Nelwan, Julian Liberty, et al
  Genre Komedi, Romantik
  Penarafan 6.9 / 10 (IMDb.com)

  4. Single (2015) (Filem Paling Lucu Raditya Dika)

  Setelah berulang kali mengadaptasi penulisan bukunya sendiri, trend ini akhirnya berubah dalam filem Raditya Dika, Single , yang mempunyai idea cerita asli.

  Angin segar ini terbukti berkesan kerana, menurut Jaka secara peribadi, Single adalah filem Raditya Dika yang paling lucu hingga kini walaupun masih mengulas tema yang sama, kumpulan itu.

  Dalam filem ini, kita bertemu dengan Ebi (Raditya Dika) , bujang berusia 27 tahun yang juga menganggur dan masih meminta wang daripada ibu bapanya.

  Kehidupan Ebi berubah dengan kedatangan Angel (Annisa Rawles) tetapi sebelum dia dapat mendekati Angel, Ebi harus menghadapi 'saudara' Angel, Joe (Chandra Liow) , yang menjengkelkan.

  TajukBujang
  Menayangkan 17 Disember 2015
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengeluaran Soraya Intercine Film PT
  Pengarah Raditya Dika
  Pelakon Raditya Dika, Annisa Rawles, Chandra Liow, et al
  Genre Komedi
  Penarafan 6.8 / 10 (IMDb.com)

  5. Hangout (2016) (Filem Seram Raditya Dika)

  Mengambil genre segar tetapi masih membawa jenaka khas Raditya Dika, Hangout adalah filem komedi pertama yang ditulis dan diarahkan olehnya.

  Di sini, 9 selebriti tanah air yang masing-masing memainkan parodi mereka sendiri dikumpulkan di sebuah pulau terpencil dengan daya tarikan projek filem.

  Ketika satu demi satu mereka kehilangan nyawa, mereka yang ditinggalkan harus berjuang untuk menyelamatkan diri dan mencari siapa pembunuhnya, geng!

  Dibantu oleh penampilan YouTuber Bayu Skak yang tidak masuk akal , Hangout berjaya memulakan trend filem di negara ini yang dibintangi oleh YouTuber yang terkenal.

  TajukTempat melepak
  Menayangkan 22 Disember 2016
  Jangka masa 1 jam 41 minit
  Pengeluaran Filem yang kemas
  Pengarah Raditya Dika
  Pelakon Raditya Dika, Soleh Solihun, Prilly Latuconsina, et al
  Genre Komedi, Ngeri
  Penarafan 5.9 / 10 (IMDb.com)

  6. Sasaran (2018)

  Berjaya dengan eksperimennya di Hangout, Raditya Dika segera mencuba lagi percubaan dalam filem Raditya Dika, Target , yang membawa genre filem aksi.

  Sama seperti Hangout, di sini kita bertemu dengan 9 selebriti tanah air yang dibawa ke sebuah bangunan dengan daya tarikan projek filem bertajuk Target.

  Tetapi, yang menyambut mereka adalah Master Game seperti Jigsaw gila yang mengharuskan mereka mengikuti senario sekiranya mereka ingin diselamatkan .

  Bagi anda yang terbiasa melihat sosok pelakon filem aksi Willy Dozan yang selalu macho, bersiaplah untuk melihat penampilannya yang sangat feminin di sini, geng!

  TajukSasaran
  Menayangkan 15 Jun 2018
  Jangka masa 1 jam 33 minit
  Pengeluaran Soraya Intercine Film PT
  Pengarah Raditya Dika
  Pelakon Raditya Dika, Cinta Laura Kiehl, Samuel Rizal, et al
  Genre Komedi, Ngeri
  Penarafan 4.0 / 10 (IMDb.com)

  7. Bahagian Tunggal 2 (2019) (Filem Raditya Dika Terkini)

  Selepas 4 tahun, kami akhirnya mendapat sekuel filem paling lucu Raditya Dika, Single Part 2 , yang meneruskan kisah Ebi (Raditya Dika) yang berusia hampir tiga tahun.

  Sayangnya, peningkatan usia tidak disertai dengan kemajuan kehidupan cintanya di mana dia masih terhad kepada berkawan dengan pujaannya , Angel (Annisa Rawles) .

  Walaupun filem ini kurang dapat menandingi pendahulunya, Bahagian Tunggal 2 berjaya meneroka idea cerita yang lebih matang daripada kebanyakan filem Raditya Dika.

  Daripada memfokuskan diri pada perjodohan, filem ini lebih memfokuskan usaha Ebi untuk meningkatkan keyakinannya dan meluahkan perasaannya terhadap Angel.

  TajukBahagian Tunggal 2
  Menayangkan 4 Jun 2019
  Jangka masa 2 jam 8 minit
  Pengeluaran Soraya Intercine Film PT
  Pengarah Raditya Dika
  Pelakon Raditya Dika, Annisa Rawles, Yoga Arizona, et al
  Genre Komedi
  Penarafan 7.2 / 10 (IMDb.com)

  Itulah senarai 7 filem Raditya Dika terbaik dari Jaka, geng. Malangnya, dia sendiri telah menyatakan bahawa dia ingin berehat dari membuat filem selepas Single Part 2.

  Oleh itu, untuk mengisi kekosongan, anda boleh menonton filem Raditya Dika yang telah dibincangkan Jaka di atas. Atau anda boleh melihat cadangan filem komedi terbaik dari Jaka, geng!

  Apakah filem Raditya Dika kegemaran anda? Adakah anda lebih suka filem lain yang tidak ada dalam senarai ini? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan