Sebab & Cara Mengatasi Isyarat yang Hilang di Android Mobile dengan Kemudahan

Pasti menjengkelkan sekiranya berlaku kecemasan tetapi isyarat telefon bimbit hilang? Inilah sebab dan cara untuk mengatasi isyarat yang hilang pada telefon Android.

Astaga, pasti anda akan benar-benar kecewa sekiranya isyarat HP anda tiba-tiba hilang dan tidak muncul.

Sesungguhnya, isyarat telefon bimbit Android adalah salah satu faktor penting, terutama untuk keperluan berkomunikasi dan meneroka ruang siber, alias internet.

Baiklah, untuk kali ini Jaka ingin memberi anda penyelesaian melalui beberapa cara untuk mengatasi isyarat yang hilang pada telefon Android yang dapat diaplikasikan dalam semua jenis. Mari lihat lebih banyak lagi!

 • Faktor Cuaca
 • Punca Kehilangan Isyarat pada Telefon Android Lain ...
 • Koleksi Cara Mengatasi Isyarat Hilang pada Telefon Android
  • Mulakan semula telefon bimbit (kaedah termudah untuk mengatasi isyarat yang hilang)
  • Mod kapal terbang
  • Cara Mengatasi Isyarat Hilang Lain ...
 • Beberapa Punca Hilang Isyarat Muncul di Android Mobile

  Sebelum membincangkan bagaimana menangani isyarat tidak muncul, ternyata ada beberapa faktor yang menyebabkan mengapa masalah ini boleh berlaku pada telefon bimbit Android anda, geng.

  Jadi kali ini Jaka akan memberitahu anda beberapa punca kehilangan telefon bimbit yang dapat anda lihat secara lengkap di bawah.

  1. Melangkaui Liputan Kawasan Rangkaian (Punca kehilangan isyarat yang paling kerap dijumpai)

  Sumber foto: Pengembang Bali (Salah satu penyebab kehilangan isyarat yang paling biasa adalah kedudukan pengguna di luar kawasan liputan).

  Tanpa disangka, ternyata kedudukan atau lokasi di mana anda berada sangat berpengaruh juga anda mengetahui isyarat HP yang sering hilang.

  Itu kerana sebilangan penyedia kadangkala tidak mempunyai kawasan liputan yang luas ke kawasan terpencil, sehingga rangkaian selular hanya akan terbatas pada beberapa lokasi, geng.

  Bukan hanya di kawasan terpencil, bahkan di sejumlah lokasi yang sesak, rangkaian selular sering hilang oleh pengguna. Oleh itu, pastikan anda menggunakan penyedia yang mempunyai kawasan liputan yang luas ya!

  2. Faktor Cuaca

  Penyebab seterusnya isyarat yang hilang adalah kerana cuaca , geng. Sebenarnya, anda juga boleh mengatakan bahawa ini adalah salah satu dari mereka yang sering dialami oleh kebanyakan kita.

  Sebab, tidak semua penyedia telekomunikasi di Indonesia dapat bekerja dengan baik dan normal dalam semua kondisi cuaca.

  Sebagai contoh, semasa hujan lebat terutama disertai petir, keadaan ini biasanya menjadikan telefon bimbit tanpa rangkaian selular.

  Punca Kehilangan Isyarat pada Telefon Android Lain ...

  3. Pembaikan Rangkaian oleh Pengendali

  Sumber foto: Jogja Tribune (Penyebab lain kehilangan isyarat adalah disebabkan oleh pembaikan rangkaian oleh pengendali).

  Untuk selalu dapat memberikan yang terbaik untuk pelanggannya, sebilangan operator sering melakukan pembaikan rangkaian untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan.

  Namun, malangnya aktiviti penyelenggaraan ini sering menjadi salah satu penyebab kehilangan rangkaian selular atau bahkan benar-benar mati, geng.

  Oleh itu, sebelum berfikir untuk membeli telefon bimbit Android baru kerana anda berpendapat bahawa telefon bimbit anda rosak, anda harus memastikan terlebih dahulu jika orang di sekitar anda yang menggunakan operator serupa mengalami perkara yang sama.

  4. Kerosakan Perkakasan HP

  Punca isyarat yang hilang seterusnya adalah kerosakan pada salah satu komponen perkakasan HP, geng.

  Berbanding dengan penyebab sebelumnya, satu titik ini boleh dikatakan membawa maut kerana tidak dapat tidak anda mesti mengganti komponen yang rosak atau bahkan membeli telefon bimbit baru.

  Tetapi, untuk memastikan bahawa punca kehilangan rangkaian selular benar-benar disebabkan oleh komponen perkakasan HP, lebih baik anda bertanya kepada pakar terlebih dahulu.

  5. Terdapat Aplikasi atau Perisian yang Bermasalah

  Selain perkakasan, masalah dengan perisian atau aplikasi HP yang sedang digunakan juga boleh menjadi penyebab kehilangan rangkaian yang anda tahu.

  Dalam beberapa kes, ini biasanya berlaku kerana bug atau kesalahan dalam perisian atau aplikasi.

  Tetapi, jika ternyata semuanya baik-baik saja, anda boleh memperbaikinya dengan membaca petua bagaimana menangani isyarat yang tidak kelihatan bahawa Jaka akan dibincangkan di bahagian bawah.

  6. Penerima Isyarat HP yang bermasalah

  Telefon bimbit tidak mempunyai sebarang isyarat, adakah ia rosak? Nah anda tahu! Mungkin ini disebabkan oleh penerima isyarat yang bermasalah , geng.

  Seperti yang kita ketahui, komponen isyarat dari penerima ini mempunyai peranan yang sangat penting untuk menerima isyarat yang dihantar oleh pemancar.

  Oleh itu, jika komponen yang satu ini mempunyai masalah, maka jangan terkejut jika pada akhirnya telefon bimbit tidak mempunyai rangkaian selular.

  Tetapi, anda tidak perlu panik! Anda lihat, masalah yang menyebabkan kehilangan isyarat di atas benar-benar dapat diatasi dengan beberapa petua bagaimana mengatasi isyarat tidak muncul di bawah.

  Koleksi Cara Mengatasi Isyarat Hilang pada Telefon Android

  Apabila isyarat di telefon bimbit anda tiba-tiba hilang, anda mesti mencari titik masalahnya. Terdapat dua kemungkinan, Kad SIM (penyedia) yang bermasalah atau telefon bimbit Android itu sendiri.

  Untuk memeriksa sama ada kad SIM yang bermasalah itu mudah, keluarkan Kad SIM dari telefon bimbit anda dan pasangkannya pada telefon bimbit lain.

  Sekiranya kad SIM masih tidak berfungsi pada telefon bimbit lain dan tidak menunjukkan penunjuk isyarat, ini bermakna kad SIM anda adalah masalahnya . Telefon bimbit anda baik dan anda boleh cuba menghubungi pembekal khidmat pelanggan anda.

  Sebaliknya, jika kad SIM masih berfungsi dengan baik, dapat menerima SMS atau telefon, itu bermakna tidak ada masalah dengan SIM Card dan masalahnya ada di telefon bimbit anda.

  Untuk mengatasi masalah pada telefon bimbit anda, berikut adalah beberapa cara:

  1. Mulakan semula telefon bimbit (kaedah termudah untuk mengatasi isyarat yang hilang)

  Sumber foto: Shutterstock (Salah satu cara untuk mengatasi isyarat telefon bimbit yang hilang yang boleh anda cuba ialah menghidupkan semula telefon bimbit).

  Keliru bagaimana menangani jaringan yang hilang timbul pada telefon bimbit Xiaomi atau jenama lain?

  Ini boleh menjadi kaedah termudah dan praktikal untuk menangani punca isyarat hilang. Dengan memulakan semula, HP akan memulakan semua proses dari awal dan secara automatik akan mencari rangkaian baru.

  Memulakan semula telefon bimbit juga dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang timbul pada telefon pintar kami yang anda tahu. Termasuk salah satunya, bagaimana mengatasi internet perlahan!

  2. Mod Pesawat

  Cara mengatasi isyarat tidak muncul seterusnya adalah dengan hanya mengaktifkan ciri Mod Pesawat atau mod kapal terbang di telefon bimbit anda.

  Selepas itu, biarkan sebentar dan kemudian nyahaktifkan mod itu lagi, geng.

  Dengan cara itu, telefon pintar Android akan mencari pelayan rangkaian 4G LTE baru yang lebih baik. Sebenarnya, kaedah ini juga telah dilakukan dan terbukti berkesan.

  Oh ya, bagi anda yang mencari kaedah untuk mengatasi isyarat kehilangan Telkomsel atau penyedia lain, cara satu ini dapat anda ketahui!

  Cara Mengatasi Isyarat Hilang Lain ...

  3. Periksa Pemasangan Kad SIM

  Sekiranya penunjuk isyarat tidak muncul, cuba periksa semula bahawa anda telah memasang kad SIM di slot dengan betul.

  Pemasangan yang tidak betul akan menjadikan kad SIM tidak dapat dikesan, akibatnya isyarat tidak muncul.

  Bukan sahaja membuat isyarat telefon bimbit hilang, kesalahan dalam meletakkan kad SIM juga berpotensi merosakkan komponen perkakasan HP atau kad SIM itu sendiri. Jadi berhati-hati!

  4. Cari Rangkaian Secara Manual

  Adakah anda sudah mencuba mencari rangkaian secara manual untuk menyelesaikan rangkaian selular yang hilang? Sekiranya tidak, lebih baik anda mencubanya sekarang!

  Untuk memilih rangkaian secara manual sebenarnya sangat mudah. Mula-mula anda pergi ke Tetapan> Rangkaian> Sambungan> Rangkaian Mudah Alih> pilih Operator> Pilih Secara Automatik .

  Sekiranya demikian, maka telefon pintar akan cuba menyambung ke rangkaian yang telah dikesan. Dalam beberapa kes, kaedah ini juga dapat membantu menstabilkan dan menguatkan isyarat telefon bimbit.

  5. Isyarat Radio Buruk

  Isyarat yang hilang boleh disebabkan telefon bimbit kami tidak mengeluarkan isyarat radio yang betul. Oleh itu, untuk mengatasinya anda mesti memasukkan kod seperti yang ditunjukkan dalam gambar di pad dail telefon bimbit anda.

  Kemudian paparan menu akan muncul, dan pilih Maklumat Telefon . Selepas itu, klik Run Ping Test kemudian tatal ke bawah dan pilih LTE / GSM auto (PRL) . Kemudian ketik butang Matikan Radio .

  Apabila semua proses selesai, mulakan semula telefon bimbit anda dan lihat perubahannya. Periksa bagaimana keadaan rangkaian anda setelah mengikuti cara mengatasi isyarat yang tidak muncul di atas.

  Ini juga boleh dicuba oleh anda yang mencari kaedah untuk memperbaiki penangkap isyarat HP ya!

  6. Tukar Kad SIM ke telefon bimbit lain

  Sumber foto: RSInews (Anda boleh cuba menukar kad SIM ke telefon bimbit lain untuk cuba menyelesaikan isyarat yang tidak muncul).

  Sekiranya lima kaedah tersebut masih tidak berfungsi untuk memulihkan isyarat Android yang hilang, mungkin sel anda adalah masalahnya.

  Untuk memastikan bahawa telefon bimbit anda mempunyai masalah atau tidak, anda boleh menukar kad SIM anda dengan telefon bimbit orang lain.

  Sekiranya kad SIM anda baik ketika digunakan di telefon bimbit orang lain, ini bermakna masalah telefon bimbit anda menghadapi masalah, geng!

  Sila bawa telefon bimbit anda ke Pusat Servis terdekat. Jaka mengesyorkan agar anda melakukan perkhidmatan di tempat rasmi untuk menjadikannya lebih selamat.

  7. Hubungi Pengendali Perkhidmatan Pelanggan

  Adakah anda ingin menyerah pada masalah telefon bimbit, tidak ada isyarat yang sedang anda alami? Belum lagi! Masih ada satu cara untuk menangani isyarat yang tidak kelihatan bahawa anda harus mencuba.

  Sekiranya anda telah melakukan enam cara di atas dan isyarat telefon bimbit anda masih hilang, kemungkinan besar terdapat ralat dengan pembekal perkhidmatan anda.

  Mungkin rangkaian mereka menghadapi masalah dan pengendali tidak menyedari bahawa ada masalah di sekitar kawasan anda.

  Pengendali selular akan segera bertindak balas sekiranya terdapat aduan daripada pelanggan. Tetap berhubungan dengan operator anda, sehingga mereka membuat peningkatan rangkaian di kawasan anda.

  Sekarang itulah kumpulan sebab dan cara untuk mengatasi isyarat 4G yang hilang pada telefon Android yang boleh anda berikan kepada anda. Semoga anda dapat mengatasi masalah kehilangan isyarat yang anda hadapi.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk menulis di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan