10 Aplikasi Rakaman Lagu untuk HP dan PC | Tidak Perlu Studio!

Ingin merakam sendiri tetapi hasilnya seperti di studio rakaman? Ya awak boleh! Muat turun aplikasi rakaman lagu di HP dan PC berikut!

Bercakap mengenai perisian rakaman , anda pasti tahu bahawa perisian ini biasa digunakan di studio rakaman. Peranti yang digunakan adalah dalam bentuk PC atau komputer riba.

Tetapi, berkat kemajuan teknologi, kini anda juga dapat dengan mudah melakukan rakaman sendiri dengan bantuan aplikasi rakaman suara pada HP dan PC.

Lalu, aplikasi rakaman lagu apa di HP dan PC yang boleh anda cuba? Jangan sampai saya keliru, pertimbangkan cadangan berikut, geng!

 • Jam Pembuat Muzik
 • Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik lain di Android ...
 • Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik di PC
  • Keberanian
  • RakamPad
  • Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik lain di PC ...
 • Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik di Android

  Adakah anda mahu merakamnya di rumah? Boleh? Anda hanya perlu memuat turun aplikasi rakaman suara dan muzik di telefon bimbit anda , baik Android dan iPhone. Lihat cadangan di bawah.

  1. FL Studio Bergerak

  Salah satu perisian yang paling terkenal di dunia rakaman dan susunan muzik di HP adalah FL Studio Mobile . Perisian ini banyak digunakan oleh pemain industri muzik.

  Mereka menggunakan untuk merakam dan mengatur karya lagu-lagu mereka. Selain dapat digunakan pada PC, aplikasi ini juga tersedia untuk telefon bimbit.

  Walaupun diluncurkan dalam versi mudah alih, aplikasi perakam suara ini hampir tidak berbeza dengan versi desktop. Sebenarnya, ciri-cirinya tidak kurang lengkap.

  PerincianFL Studio Bergerak
  Pemaju Garisan Imej
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 11MB
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penilaian (Play Store) 4.1 / 5.0

  Muat turun FL Studio Mobile di pautan di bawah:

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  2. Jam Pembuat Muzik

  Sumber foto: Foto: apkgator

  Ingin merakam dan mengatur muzik dengan banyak genre muzik? Aplikasi rakaman suara Music Maker Jam adalah jawapannya.

  Mempunyai lebih daripada beratus-ratus gaya susunan muzik, anda dapat meneroka kemampuan anda untuk membuat muzik yang senang didengar.

  Selain mengatur, Anda juga dapat menambahkan rakaman suara nyanyian anda dengan menggunakan fitur rakaman suara.

  Setelah merakam suara, anda juga dapat mencampurkan suara anda dengan muzik yang ada dan anda boleh mengubahnya sendiri.

  PerincianJam Pembuat Muzik
  Pemaju JAM Cukup Tambah Muzik GmbH
  OS minimum Berbeza
  Saiz Berbeza
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penilaian (Play Store) 4.6 / 5.0

  Muat turun Jam Pembuat Muzik di pautan di bawah:

  Produktiviti Aplikasi JAM Cukup Tambah Muzik GmbH DOWNLOAD

  Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik lain di Android ...

  3. Studio Bergerak Audio Evolusi

  Selanjutnya ada aplikasi rakaman lagu yang disebut Audio Evolution Mobile Studio . Aplikasi ini disarankan untuk pakar dalam bidang rakaman muzik.

  Aplikasi ini merakam suara seperti biasa, yang kemudiannya boleh dicampur dan disusun. Terdapat juga banyak kesan yang terdapat dalam aplikasi perakam suara ini.

  Tidak selesai di sana, dalam aplikasi ini juga terdapat banyak ciri menarik, salah satunya adalah metronom. Jadi, anda boleh merakam mengikut tempo yang diinginkan.

  Malangnya, aplikasi ini tidak percuma. Audio Evolution Mobile Studio berharga Rp.109 ribu di geng Google Play Store.

  PerincianStudio Bergerak Audio Evolution
  Pemaju Pembangunan Perisian eXtream
  OS minimum Berbeza
  Saiz Berbeza
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penilaian (Play Store) 4.3 / 5.0

  Muat turun Studio Bergerak Audio Evolution di sini.

  4. SunVox

  Masih membincangkan aplikasi untuk merakam fitur dengan lagu-lagu hebat, ada SunVox yang juga dapat memudahkan anda membuat rakaman muzik atau muzik rakaman kelas studio.

  Dalam aplikasi ini, terdapat fitur synth drum yang mempunyai ratusan suara dan kesan lain untuk melengkapkan muzik anda.

  Kemudian, hasil rakaman juga dapat dieksport terus ke format trek MIDI. Sangat sesuai untuk pemula dan profesional!

  PerincianSunVox
  Pemaju Alexander Zolotov
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 13MB
  Muat turunnya 10,000 dan ke atas
  Penilaian (Play Store) 4.8 / 5.0

  Muat turun SunVox di pautan di bawah:

  Apl Produktiviti Alexander Zolotov DOWNLOAD

  5. Perakam Suara MP3 Hi-Q

  Sekiranya anda mencari yang sederhana dan tidak memerlukan banyak tetapan, aplikasi rakaman Android yang disebut HI-Q MP3 Recorder dapat menjadi solusinya.

  Walaupun ringkas, bukan sahaja aplikasi rakaman suara ini tidak mempunyai kelebihan. Rakaman yang diberikan sangat lancar dan jelas.

  Anda juga dapat menetapkan pilihan, seperti suara kuat atau lemah, jangka waktu, dan kualiti, sebelum menyimpannya ke lagu MP3.

  Aplikasi ini mempunyai dua versi, ada yang percuma dan juga berbayar. Tetapi, jika anda tidak dapat membeli versi PRO, versi percuma masih dapat menghasilkan rakaman suara yang berkualiti.

  PerincianPerakam Suara Hi-Q MP3
  Pemaju Audiophile
  OS minimum Berbeza
  Saiz Berbeza
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penilaian (Play Store) 4.5 / 5.0

  Muat turun Perakam Suara MP3 Hi-Q di pautan di bawah:

  MUAT TURUN Aplikasi Penyemak Imbas Audiophile

  Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik di PC

  Selain telefon bimbit, ada juga aplikasi rakaman studio PC yang dapat membantu anda menjadikan muzik seperti profesional. Segera, lihat cadangan berikut.

  1. Keberanian

  Audacity tentunya tidak asing bagi pekerja audio dan pembuat podcast. Sebenarnya, aplikasi ini boleh anda gunakan secara percuma atau percuma.

  Aplikasi pembuat muzik PC percuma ini sangat mudah dikendalikan dengan ciri yang cukup lengkap. Selain merakam, Audacity juga dapat digunakan untuk mengedit suara.

  Di samping itu, aplikasi penyuntingan suara ini mempunyai ciri-ciri untuk memotong suara, menggabungkan muzik, menghilangkan vokal, dan banyak lagi.

  Muat turun Audacity di pautan di bawah:

  DOWNLOAD Aplikasi Pasukan Pembangunan Audacity Video & Audio

  2. RakamPad

  Aplikasi perakam suara pada PC ini dibeli dengan pakej yang agak murah, iaitu hanya geng USD20-USD25.

  Untuk tahap podcast kecil atau perniagaan indie, anda boleh membeli RecordPad dengan pakej Lesen Rumah termurah .

  Walaupun versi paling murah, anda masih akan mendapat banyak ciri menarik yang boleh anda gunakan untuk merakam dan mengedit fail audio anda.

  Muat turun RecordPad di pautan di bawah:

  Perisian NCH & Aplikasi Video DOWNLOAD

  Aplikasi Rakaman Suara dan Muzik lain di PC ...

  3. WavePad

  Sekiranya anda mempunyai lebih banyak modal atau anggaran, Jaka mengesyorkan memuat turun aplikasi perakam suara PC berbayar ini. Harganya ialah USD30-USD40.

  Dengan harga itu, WavePad menawarkan banyak ciri lengkap, seperti potong dan potong, pendua, memasukkan bunyi lain, dan banyak lagi.

  Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk berbagai format file audio. Malah, hasil rakaman juga sangat jelas berbanding dengan aplikasi perakam suara PC yang lain.

  Muat turun WavePad di pautan di bawah:

  Perisian NCH & Aplikasi Video DOWNLOAD

  4. Penuai

  Reaper adalah aplikasi rakaman studio yang kaya dengan ciri dan harganya dengan harga yang lebih berpatutan daripada pilihan sebelumnya, kumpulan itu.

  Aplikasi ini dilengkapi dengan sokongan untuk beberapa trek. Terdapat juga sokongan pelbagai saluran dengan 64 saluran di setiap trek. Menarik, bukan?

  Di samping itu, Reaper juga menawarkan kemampuan untuk merakam audio secara langsung ke fail audio mono, stereo atau bahkan berbilang saluran. Mesti cuba, di sini!

  Muat turun Reaper di sini.

  5. Audisi Adobe

  Adobe Audition adalah salah satu aplikasi rakaman PC terbaik yang boleh anda cuba. Aplikasi ini dilengkapi dengan beberapa ciri yang sangat menarik.

  Antaranya, penyuntingan dan pencampuran pelbagai trek yang pasti menjadikan pengalaman penyuntingan audio anda lebih mudah dan lebih cekap, geng.

  Anda boleh mencuba Adobe Audition secara percuma terlebih dahulu jika anda tidak pasti. Sekiranya anda sangat menyukainya, anda boleh melanggan dari IDR 300 ribu sebulan.

  Muat turun Adobe Audition di sini.

  Itulah 10 aplikasi rakaman lagu di HP dan PC yang boleh anda cuba. Keistimewaan yang ditawarkan juga bervariasi, baik secara gratis maupun berbayar.

  Berkat kecanggihan hari ini, membuat rakaman kelas studio bukanlah sesuatu yang mustahil. Jadi, aplikasi rakaman suara mana yang menjadi pilihan anda?

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reza Alif .

  Artikel Berkaitan