Sebab dan Cara Mengatasi YouTube yang Tidak Boleh Dibuka | Mudah!

Pernah mengalami kesalahan YouTube secara tiba-tiba dan tidak dapat dibuka? Tenang, geng! Inilah yang harus anda lakukan apabila anda tidak dapat membuka YouTube.

Bagaimana rasanya jika anda ingin menonton video kegemaran anda di YouTube tetapi ternyata video atau bahkan aplikasi YouTube di telefon bimbit anda tidak dapat dibuka? Ia pasti menjengkelkan, bukan?

Tetapi, geng, apabila anda tidak dapat membuka YouTube, sebenarnya anda dapat mengatasinya dengan mudah dan cepat. Kira-kira, bagaimana?

Sekarang, kerana ini telah dialami oleh banyak pengguna YouTube, Jaka akan memberikan jalan keluar untuk mengatasi masalah yang cukup membimbangkan.

Biar saya tidak lebih ingin tahu, hanya merujuk penjelasan mengenai cara berurusan dengan YouTube yang tidak boleh dibuka pada geng Android berikut.

 • Data Permohonan Penuh
 • Kerana YouTube Lain Tidak Boleh Dibuka ...
 • Cara menangani Youtube yang tidak dapat dibuka
  • Keluarkan Cache pada Aplikasi
  • Pasang Versi Sebelumnya
  • Cara Mengatasi Kesalahan Youtube Lain ...
 • Sebab YouTube Tidak Boleh Dibuka

  Sebelum menerangkan cara menangani YouTube yang tidak dapat dibuka, pertama-tama anda harus mengetahui sebab utamanya agar kemudian perkara ini tidak berulang.

  Biasanya, YouTube tidak dapat dibuka kerana ralat atau pelayan tidak aktif. Tetapi, ada juga sebab lain yang menjadikannya tidak dapat diakses oleh pengguna.

  1. Permohonan Tidak Dikemas kini

  Di beberapa telefon pintar, YouTube adalah aplikasi lalai. Walaupun begitu, anda sebagai pengguna telefon pintar masih perlu mengemas kini aplikasi YouTube ke versi terbaru.

  Anda boleh mengemas kini YouTube sendiri menggunakan kuota internet. Tetapi, biasanya, aplikasi ini akan dikemas kini secara automatik apabila telefon bimbit disambungkan ke WiFi

  Agar tidak ketinggalan kemas kini versi terbaru, anda dapat melakukan pemeriksaan manual untuk mengetahui apakah aplikasi YouTube sudah memiliki versi terbaru atau tidak.

  2. Data Permohonan Penuh

  Sudah berapa lama anda menggunakan YouTube? Ia mesti bertahun-tahun, bukan? Maksudnya, banyak data disimpan dalam aplikasi dan membolehkan data aplikasi penuh.

  Pada telefon pintar, YouTube yang tidak dapat dibuka dapat disebabkan oleh data aplikasi penuh. Sebabnya adalah kerana terlalu banyak memuat turun video untuk ditonton di luar talian.

  Selain itu, ini juga disebabkan oleh jumlah cache yang membuat YouTube tidak dapat dibuka . Biasanya, cache yang bertambah juga boleh menyukarkan anda memainkan video.

  Kerana YouTube Lain Tidak Boleh Dibuka ...

  3. Memori Dalaman Penuh

  Cuba, periksa baki memori dalaman yang tersisa di dalam telefon bimbit. Sekiranya ternyata penuh, wajarlah aplikasi YouTube tidak dapat dibuka.

  Selain penuh dengan data aplikasi, aplikasi YouTube juga tidak dapat diakses karena memori dalaman penuh . Kesannya, sistem pada telefon pintar menjadi tidak stabil.

  Sistem memori penuh dan ruang yang tidak mencukupi juga boleh menyebabkan masalah pada telefon pintar. Hasilnya, bukan hanya YouTube yang mempunyai masalah, tetapi aplikasi lain juga.

  4. Terlalu Banyak Data Penyemak Imbas

  Selain telefon pintar, ada yang tidak dapat membuka YouTube di komputer atau komputer riba. Sekiranya seperti ini, masalahnya mungkin dengan penyemak imbas yang digunakan.

  Apabila anda tidak dapat membuka YouTube di Chrome atau aplikasi penyemak imbas lain, kemungkinan penyemak imbas mempunyai banyak data dan cache yang menjadikannya berat.

  Oleh itu, pastikan anda secara rutin membersihkan data cache di penyemak imbas yang digunakan untuk membuka YouTube dan laman web lain dengan lebih lancar, geng.

  5. Sambungan Internet yang tidak stabil

  Selain masalah dengan peranti, YouTube tidak dapat memutar video, tetapi juga disebabkan oleh jaringan internet yang lambat atau tidak stabil.

  Untuk itu, pastikan kuota anda mencukupi dan rangkaian internet semakin pantas sehingga anda dapat menonton video YouTube dengan lebih mudah dan pasti lebih selesa.

  Cara menangani Youtube yang tidak dapat dibuka

  Perlu diingat bahawa masalah pada setiap telefon pintar tentu berbeza, dan dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan aplikasi YouTube yang tidak dapat dibuka di Android.

  Bermula dari kesalahan YouTube, YouTube tidak dapat memainkan video , jadi YouTube tidak dapat dibuka sama sekali, geng.

  Tetapi, jika anda juga tidak dapat membuka YouTube di iPhone atau komputer, anda juga boleh menggunakan kaedah di bawah.

  1. Buang Cache dalam Aplikasi

  Langkah sederhana yang dapat Anda ambil ketika Anda tidak dapat membuka YouTube adalah membersihkan cache dan data dari aplikasi YouTube di ponsel Android Anda.

  Sekiranya anda tidak tahu cara mengosongkan cache di telefon bimbit anda, anda dapat melihat ulasan lengkap tentang cara mengosongkan cache dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  2. Pasang Versi Sebelumnya

  Mengapa anda tidak dapat membuka YouTube ketika kuota masih ada dan membersihkan cache? Jawapannya mungkin kerana versi yang dipasang tidak sesuai dengan HP.

  Jika anda masih menggunakan versi Android yang lebih lama, pastikan anda tidak menggunakan versi terbaru aplikasi YouTube yang tidak sesuai dengan versi Android tersebut.

  Untuk itu, cuba pasang versi aplikasi YouTube sebelumnya yang dapat berjalan pada versi Android yang sesuai dengan telefon bimbit anda sehingga anda dapat menonton video YouTube sekali lagi.

  Cara Mengatasi Kesalahan Youtube Lain ...

  3. Sejarah Pencarian Bersih

  Anda juga boleh mencuba mengosongkan sejarah carian anda semasa membuka YouTube dan mesej pop timbul yang mengatakan Sayangnya, YouTube telah berhenti .

  Selain di-cache, kes-kes ini mungkin terjadi ketika YouTube terlalu penuh dengan sejarah pencarian, komentar, perkongsian, dan data lain yang membebani sistem.

  4. Kemas kini Versi Terkini

  Sekiranya sebelumnya Jaka mencadangkan pemasangan versi sebelumnya, kali ini Jaka mencadangkan anda untuk mengemas kini YouTube ke versi terbaru , geng.

  Apabila anda menggunakan versi Android terbaru, tetapi versi aplikasi YouTube yang Anda gunakan terlalu lama, ini dapat membuat aplikasi YouTube bermasalah.

  Sekiranya versi YouTube terlalu panjang, aplikasi mungkin tidak serasi dengan sistem operasi terbaru pada telefon pintar anda.

  Walaupun dapat diselesaikan dengan mudah, kes ini sering dialami oleh pengguna YouTube, terutamanya mereka yang malas atau tidak mempunyai masa untuk mengemas kini aplikasi YouTube terkini di Play Store.

  Muat turun versi terbaru aplikasi YouTube melalui pautan di bawah.

  Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN

  4. Internet mesti stabil

  Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, masalah YouTube juga boleh disebabkan oleh sambungan internet yang perlahan atau tidak stabil, geng.

  Sambungan yang naik dan turun tentu tidak begitu mesra dengan YouTube. Tidak mahu memainkan video, hanya untuk mencari pasti akan mengejutkan.

  Untuk itu, pastikan anda mempunyai kuota yang cukup dan sambungan internet anda stabil sehingga anda dapat menonton filem kegemaran anda atau video lain di YouTube dengan selesa.

  Itulah punca dan bagaimana mengatasi YouTube tidak dapat dibuka . Dengan begitu, anda tidak perlu bingung lagi mengapa YouTube tidak dapat memainkan video atau tidak dapat dibuka sama sekali.

  Selain mempunyai masalah dengan pelayan YouTube, tidak dapat membuka aplikasi ini juga boleh disebabkan oleh masalah dengan peranti yang anda gunakan, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan