Apa Akar Dengan Kekuatan & Kelemahannya, Tidak Layak Pada 2020?

Sering mendengar istilah Root tetapi tidak tahu fungsinya? Tenang, dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan apa itu akar dan kelebihan dan kekurangannya

Anda sering mendengar istilah akar tetapi tidak faham sepenuhnya? Atau ingin mencuba root telefon Andoid anda? Pemilik telefon pintar Android semestinya sudah biasa dengan istilah Root .

Secara umum, Root adalah proses di mana anda boleh mendapat akses penuh ke sistem operasi peranti anda, dalam hal ini Android. Tetapi, adakah anda tahu apa itu Root secara mendalam?

Sekiranya anda tidak tahu dengan tepat apa fungsi Root dan apa kelebihan dan kekurangannya, anda tidak boleh melakukan rooting.

Untuk itu Jaka akan memberitahu anda tentang kelebihan dan kekurangan, serta apakah Android Root Mobile. Lihat di bawah, geng!

 • Kelebihan Root pada Telefon Pintar Android
 • Bahaya dan Kerugian Akar pada Telefon Pintar Android
 • Cara Mengetahui Android Sudah Di Root atau Tidak
 • Apa itu Akar? Inilah Penjelasan Lengkap!

  Lebih kurang, artikel ini akan membincangkan secara lengkap apakah akar HP dan bagaimana. Anda mesti memerhatikan perbincangan Jaka kali ini, geng.

  Makna Kata Akar

  Secara harfiah, Root dapat ditafsirkan sebagai akar dalam bahasa Indonesia. Dengan kata lain, Root adalah tempat pengguna mendapat kawalan penuh atau akses dari telefon pintar Android mereka.

  Oleh itu, jika anda mendapat akses Root pada telefon pintar Android anda, anda boleh melakukan apa sahaja pada peranti anda dengan melalui proses tertentu.

  Sistem operasi Android itu sendiri mempunyai pangkalan Linux yang bermaksud kita dapat mengubahsuai sistem operasi ini mengikut kehendak pengguna, alias sumber terbuka.

  Google sebagai pemilik Android tidak melarang pengguna mengubahsuai sistem operasi.

  Namun, memang ada beberapa pengeluar telefon pintar yang mengunci sistem operasi Android yang biasanya disebut Lock Bootloader yang ada pada peranti mereka, seperti HTC, Sony, ASUS, dan peranti keluaran Google.

  Tetapi Google sendiri telah secara terbuka memberi pengguna kemampuan untuk membuka kunci peranti mereka dan bahkan mengubah sistem operasi sepenuhnya.

  Jadi, sebenarnya semasa anda membeli telefon Android, tidak semua ciri dapat anda akses kerana dikunci oleh Google. Nah, untuk mendapatkan akses ini, anda mesti membasmi telefon Android anda.

  Apa Kunci Bootloader jika Ia Boleh Di Root?

  Semuanya tentu merujuk kepada keselamatan peranti Android pengguna. Kerana dengan pembukaan akses Root, pengguna dapat melakukan apa saja pada peranti mereka.

  Sudah tentu, pengguna juga dapat mengubah sistem keselamatan pada peranti mereka dan dapat mengakibatkan kerosakan pada perangkat, bahkan kemungkinan terjangkit virus lebih besar.

  Di samping itu, pengeluar telefon pintar juga mahu aplikasi lalai yang disediakan oleh pengeluar telefon pintar tidak dapat dihapuskan.

  Ini mungkin disebabkan oleh masalah dengan promosi perkhidmatan, atau perkara lain.

  Kelebihan Root pada Telefon Pintar Android

  Akses root pada peranti Android itu sendiri mempunyai beberapa kelebihan, jadi pengguna ingin mendapatkannya. Berikut adalah beberapa kelebihan telefon pintar Android root:

  1. Keluarkan Aplikasi Lalai

  Seperti disebutkan di atas, beberapa vendor sering menyematkan aplikasi pada telefon pintar pengguna.

  Sudah tentu, aplikasi ini juga menggunakan memori dalaman dan RAM pada telefon pintar anda. Malangnya, anda tidak boleh menyahpasang aplikasi lalai atau apa yang disebut bloatware.

  Anda boleh menghapus aplikasi lalai ini dengan mempunyai akses Root pada peranti anda.

  2. Aplikasi Sandaran dan Pulihkan

  Salah satu cara untuk memastikan telefon pintar anda berada dalam keadaan terbaik adalah dengan melakukan Factory Reset secara rutin . Anda pasti akan menyusahkan jika anda perlu memasang semula semua aplikasi.

  Cara yang paling berkesan dan paling mudah adalah membuat sandaran semua aplikasi melalui Titanium Backup . Malangnya, Titanium Backup itu sendiri mesti mempunyai akses Root untuk membuat sandaran dan memulihkan aplikasi yang ada di telefon pintar anda.

  3. Kawalan Kernel dan CPU

  Dengan akses Root pada telefon pintar anda, anda dapat overclock CPU telefon pintar anda. Overclock itu sendiri dapat ditafsirkan sebagai memaksa pemproses untuk dapat melakukan kerjanya secara maksimum.

  Sudah tentu, dengan overclocking pemproses, telefon pintar anda akan terasa lebih pantas dan ringan.

  4. Elakkan Wakelock

  Wakelock adalah keadaan di mana sistem dibina oleh aplikasi yang terus berjalan di latar belakang. Keadaan ini tentunya boleh membuatkan telefon pintar anda terasa lebih perlahan dan cepat menghabiskan bateri juga.

  Untuk mengatasinya, anda dapat menggunakan aplikasi Greenify yang akan meletakkan aplikasi tersebut ke mode hibernasi ketika tidak digunakan.

  Tetapi, sekali lagi, anda mesti mempunyai akses Root untuk dapat merasakan kelebihan Root ini.

  Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

  5. Menyunting Build.prof

  Salah satu cara untuk memaksimumkan prestasi telefon pintar Android adalah dengan mengedit fail build.prop yang dapat anda akses di /system/build.prop .

  Anda juga boleh mengubah bateri, memori dan banyak lagi melalui fail ini.

  Sayangnya, direktori ini hanya dapat diakses dengan pengurus fail yang memiliki kemampuan untuk memasuki direktori Root. Itulah kelebihan apa itu Root.

  Bahaya dan Kerugian Akar pada Telefon Pintar Android

  Walaupun mempunyai banyak kelebihan jika anda memiliki akses Root pada perangkat Android, ternyata akses ini juga mempunyai bahaya .

  Berikut adalah bahaya Root pada telefon pintar Android:

  1. Waranti Hilang

  Yang ini sudah biasa dan banyak orang masih berpendapat bahawa Rooting boleh menghilangkan jaminan hanyalah mitos. Tetapi, ini benar.

  Sebabnya, vendor pasti akan melihat telefon pintar yang telah di-root adalah telefon pintar yang sistemnya telah diubah oleh pengguna.

  Oleh itu, jika anda ingin membasmi telefon pintar anda, cubalah melakukannya setelah tempoh jaminan habis.

  Sudah tentu, anda boleh mencabut telefon pintar yang anda rootkan, tetapi vendor sudah mempunyai cara khas untuk mengetahui sama ada peranti telah di-root atau tidak.

  2. Tidak dapat Mengemas kini OTA Sistem Operasi

  Dengan telefon bimbit Android yang di-rooting, anda tidak akan dapat mengemas kini OS di alias OTA (Over The Air) secara langsung dari telefon pintar anda.

  Ini semua disebabkan oleh root pada peranti Android anda, terdapat beberapa sistem bawaan yang telah dikeluarkan semasa proses rooting.

  LIHAT ARTIKEL

  3. Jurang Keselamatan yang meningkat

  Salah satu sebab pengguna membasmi telefon pintar Android mereka adalah kerana dapat memasukkan sistem pengubahsuaian dari luar.

  Sekiranya pengguna dapat memasukkan sesuatu dari luar, apa lagi penggodam dan virus yang betul? Oleh itu, lebih baik berfikir dua atau tiga kali sebelum melakukan rooting pada telefon pintar anda.

  4. Dapat Mengurangkan Prestasi

  Proses tweak atau penambahan sistem luaran untuk telefon pintar yang di-rooting boleh menjadi bumerang untuk telefon pintar Android anda.

  Faktor itu mungkin disebabkan terlalu banyak tweak , atau kerana tweak tidak sesuai untuk telefon pintar anda.

  5. Kerosakan pada Telefon Pintar anda

  Proses rooting telefon pintar anda bukanlah perkara yang mudah. Sekurang-kurangnya anda harus menguasai sistem pada sistem operasi Android dan memahami apa itu Root.

  Sekiranya anda mendapat langkah yang salah, niat untuk mendapatkan akses Root pada telefon pintar Android berubah menjadi bencana bagi telefon pintar anda.

  Cara mendapatkan akses root pada telefon pintar anda

  Sebenarnya ada beberapa kaedah untuk mendapatkan akses Root pada telefon pintar Android anda. Kaedah-kaedah ini juga telah dibincangkan oleh Jaka dalam banyak artikel yang dibuatnya.

  LIHAT ARTIKEL

  Terdapat juga banyak aplikasi yang dapat Anda gunakan untuk memberikan akses root ke telefon pintar anda. Jaka juga telah merangkumnya dalam artikel berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Mengetahui Android Sudah Di Root atau Tidak

  Untuk mengetahui sama ada telefon bimbit yang anda gunakan telah di-root atau tidak, kaedahnya mudah. Anda boleh menggunakan aplikasi, salah satunya adalah Root Checker .

  Untuk mengetahui lebih lanjut, Jaka telah membincangkannya secara khusus dan berasingan dalam artikel di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Anda tidak tertanya-tanya apa maksud akar lagi sekarang setelah mendapat penjelasan dari Jaka?

  Oleh itu, adakah akarnya berbahaya? apa yang mesti anda gariskan, dapatkan akses root atau tidak adalah keputusan masing-masing dan sesuaikan dengan keperluan anda juga.

  Sekiranya anda benar-benar berhasrat untuk mendapatkan akses Root pada telefon pintar, anda mesti menanggung risiko yang telah anda jelaskan di atas!

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Android Root atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan