10 Aplikasi Reka Bentuk Grafik Terbaik untuk Android dan PC | Muat turun percuma!

Ingin mengetahui aplikasi reka bentuk grafik terbaik pada tahun 2020? Berikut adalah aplikasi reka bentuk grafik Android dan PC terbaik yang boleh anda gunakan untuk membantu kerja anda.

Adakah anda suka membuat reka bentuk grafik? Atau adakah anda pelajar yang mengambil jurusan reka bentuk grafik?

Membuat reka bentuk pada PC memerlukan aplikasi yang menyokong, terutama jika ia digunakan untuk aktiviti kuliah dan pekerjaan profesional.

Selain menggunakan PC, ternyata ada juga aplikasi di Android yang menyediakan layanan untuk desain grafik. Sudah tentu ia dapat membantu anda bekerja bergerak.

Nah, berikut adalah cadangan untuk aplikasi reka bentuk grafik Android dan PC terbaik dan anda boleh menggunakannya secara percuma. Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Desygner
 • Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android yang lain. . .
 • Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC yang lain. . .
 • Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android

  Reka bentuk grafik adalah proses untuk berkomunikasi menggunakan teknologi visual yang membentuk tulisan atau gambar tertentu. Fungsinya adalah untuk memberi mesej dengan cara yang menarik.

  Kata reka bentuk grafik itu sendiri sudah lama digunakan, iaitu sejak tahun 1891 yang lalu dari penerbitan buku oleh William Morris Kelmscott Printing. Nama ini terus berkembang sehingga sekarang.

  Dibantu dengan teknologi komputer, reka bentuk grafik semakin berkembang dan membentuk sejumlah teknik khusus yang memerlukan aplikasi sokongan.

  Sebenarnya, sekarang ada templat yang menyediakan reka bentuk tertentu untuk memudahkan pereka membuat karya mereka. Selain PC, anda juga dapat menggunakan telefon bimbit sebagai alat reka bentuk.

  Anda melakukannya dengan menggunakan aplikasi seperti berikut:

  1. Adobe Photoshop Express

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android (melalui Play Store)

  Pertama ialah aplikasi reka bentuk grafik Android yang terkenal Adobe Photoshop Express , sudah tentu anda sudah biasa dengan nama yang satu ini.

  Seperti aplikasi penyuntingan foto di PCnya, aplikasi ini dapat mempermudah anda mengedit foto atau memberikan reka bentuk tambahan pada gambar.

  Adobe Photoshop Express mempunyai pelbagai ciri unik seperti pembetulan perspektif, penghilang bunyi, penapis, dan banyak lagi untuk menjadikan reka bentuk anda lebih optimum.

  PerincianAdobe Photoshop Express
  Pemaju Adobe
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 100,000,000+
  Penilaian (Google Play) 4.6 / 5.0

  Muat turun aplikasi Adobe Photoshop Express di bawah:

  Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  2. Desygner

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android (melalui Play Store)

  Seterusnya adalah Desygner, yang boleh anda gunakan sebagai alat untuk reka bentuk grafik ringkas di HP. Aplikasi ini mempunyai sejumlah templat gratis yang dapat Anda gunakan.

  Anda boleh membuat banyak perkara melalui aplikasi ini dari Header, Poster, Banner, walaupun logo. Walau bagaimanapun, anda mesti melanggan untuk menikmati ciri penuh.

  Aplikasi reka bentuk grafik Android ini sangat sesuai untuk anda gunakan sebagai orang yang baru dalam dunia reka bentuk.

  Ingin mencuba aplikasi? Muat turun aplikasi reka bentuk grafik Desygner di bawah!

  PerincianDesygner
  Pemaju Desygner Pty Ltd
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 21MB
  Muat turunnya 1,000,000+
  Penilaian (Google Play) 4.6 / 5.0

  Muat turun aplikasi Desygner di bawah:

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android yang lain. . .

  3. Lukisan Adobe Illustrator

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android (melalui Play Store)

  Sekarang, jika Adobe Illustrator Draw mempunyai ciri-ciri yang sesuai untuk anda pereka lukisan interaktif. Seperti aplikasi Adobe yang lain, aplikasi ini dihubungkan dengan Adobe yang lain.

  Anda boleh membuat reka bentuk secara manual tanpa templat lalai dari aplikasi. Alat yang disediakan dalam aplikasi ini juga sangat pelbagai dan mudah untuk anda gunakan.

  Adobe Illustrator Draw mempunyai ciri menarik seperti zoom hingga 64 kali, pelbagai jenis pen, lapisan lukisan, dan lain-lain. Ayuh, cubalah aplikasinya dengan segera!

  PerincianCabutan Adobe Illustrator
  Pemaju Adobe
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000+
  Penilaian (Google Play) 4.2 / 5.0

  Muat turun aplikasi Cabutan Adobe Illustrator di bawah:

  MUAT TURUN Apl

  4. Canva

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android (melalui Play Store)

  Adakah anda mahukan aplikasi yang paling terkenal dan senang digunakan untuk reka bentuk grafik?

  Canva boleh menjadi jawapannya, geng. Aplikasi ini mempunyai sejumlah ciri yang sangat sesuai untuk membuat logo dan poster. Anda yang masih awam dijamin dapat menggunakan aplikasi ini.

  Di samping itu, anda juga dapat mengedit foto sehingga menjadi lebih menarik seperti karya profesional. Walaupun begitu, anda mesti melanggan untuk menikmati semua ciri-cirinya.

  Tidak hairanlah Canva boleh menjadi aplikasi reka bentuk grafik untuk pemula yang paling disyorkan oleh Jaka.

  PerincianCanva
  Pemaju Canva
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 28MB
  Muat turunnya 50,000,000+
  Penilaian (Google Play) 4.7 / 5.0

  Muat turun aplikasi Canva di bawah:

  Canva DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  5. Buku Sketsa

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik Android (melalui Play Store)

  Adakah anda suka melukis reka bentuk anime atau grafik secara manual tanpa bantuan templat?

  Nah, aplikasi reka bentuk grafik Android ini boleh menjadi andalan anda. Buku Sketsa ini menyediakan sejumlah ciri seperti lapisan dan pen dengan pelbagai model.

  Sebenarnya, anda boleh menemui lebih daripada 10 jenis pen dan berus untuk membuat lakaran di telefon bimbit anda. Aplikasi ini sangat mudah dikendalikan dan mempunyai alat yang lengkap.

  PerincianBuku Lakaran
  Pemaju Autodesk Inc.
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000+
  Penilaian (Google Play) 4.1 / 5.0

  Muat turun aplikasi SketchBook di bawah:

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC

  Membuat reka bentuk grafik pada telefon pintar penuh dengan batasan. Walaupun praktikal, kita hanya boleh bergantung pada jari kita.

  Oleh itu, banyak pereka masih menggunakan komputer untuk membuat reka bentuk grafik.

  Nah, Jaka akan memberikan beberapa cadangan terbaik bersama dengan pautan muat turun!

  1. Adobe Photoshop

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC (melalui TechRev.me)

  Untuk masalah penyuntingan foto, jelas Jaka harus menyebut Adobe Photoshop . Perisian ini sangat popular di kalangan jurugambar kerana dapat menjadikan gambar kelihatan lebih sempurna.

  Bukan hanya itu, Photoshop juga menjadi andalan untuk keperluan reka bentuk grafik seperti membuat sepanduk, pelekat, logo, dan sebagainya.

  Ciri lengkap yang dimiliki menjadikan aplikasi ini menjadi kegemaran ramai orang. Selain itu, terdapat banyak tutorial yang terdapat di internet dan YouTube.

  Anda boleh menukar latar belakang, menggabungkan foto, menukar nada warna, dan banyak lagi.

  Ramai profesional dapat membuat sihir dengan Photoshop dan menjadi viral di media sosial. Sesuai untuk anda yang mempunyai semangat kreatif.

  Muat turun Adobe Photoshop di bawah:

  Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  2. Adobe Illustrator

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC (melalui PCMag)

  Sepupu Photoshop, Adobe Illustrator , juga dikenali sebagai aplikasi reka bentuk grafik PC terbaik. Bezanya, perisian ini digunakan untuk membuat reka bentuk vektor.

  Sekiranya anda perlu membuat lakaran, tipografi, atau reka bentuk yang lebih rumit, Illustrator adalah pilihan tepat untuk anda.

  Perisian ini sesuai untuk pereka yang ingin lebih bebas membuat berkat ciri-ciri yang dimilikinya. Varian warna juga lebih lengkap sehingga sesuai untuk anda yang ingin bermain gradasi.

  Bagi anda yang mengembangkan laman web anda sendiri, ada plugin yang akan membantu anda membuat halaman arahan yang menarik.

  Muat turun Adobe Illustrator di bawah:

  Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC yang lain. . .

  3. Corel Draw

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik untuk Pemula (melalui Uterus soft)

  Corel Draw sering dianggap sebagai saingan kekal Illustrator kerana mereka berdua adalah perisian grafik untuk reka bentuk vektor.

  Sudah tentu masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Yang jelas, Corel Draw mempunyai sejumlah ciri yang tidak dimiliki oleh perisian lain.

  Beberapa alat di dalamnya akan membolehkan anda membuat objek sebanyak mungkin mengikut keperluan seperti logo, poster, dan juga undangan perkahwinan.

  Perisian ini banyak digunakan dalam bidang percetakan, penerbitan, atau karya lain yang berkaitan dengan dunia visualisasi.

  Walaupun terdapat banyak ciri, Corel Draw terkenal kerana mudah difahami walaupun untuk pemula. Selain itu, terdapat banyak tutorial yang terdapat di internet.

  Muat turun Corel Draw melalui laman web rasmi

  4. InkScape

  Sumber foto: Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC Percuma (melalui MacUpdate)

  Aplikasi reka bentuk grafik untuk pemula yang boleh anda gunakan adalah InkScape . Perisian ini sesuai untuk anda yang perlu membuat reka bentuk dalam membuat gambar format vektor atau SVG.

  Lebih-lebih lagi, InkScape juga multi-platform kerana dapat digunakan pada Windows, Mac OS, hingga Linux. Antaramuka yang ringkas menjadikan perisian ini sesuai untuk pemula.

  Jika dibandingkan dengan pesaingnya, ciri-ciri InkScape tidak lengkap. Walau bagaimanapun, ciri asasnya cukup untuk membuat reka bentuk yang ringkas.

  Oh ya, InkScape adalah sumber terbuka dan boleh digunakan secara percuma, anda tahu!

  Muat turun InkScape di bawah:

  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan inkscape

  5. GIMP

  Sumber gambar: Aplikasi Reka Bentuk Grafik PC Percuma (melalui The Next Web)

  Sekiranya anda mencari aplikasi reka bentuk grafik PC percuma, jawapannya adalah GIMP . Bukan hanya percuma, perisian ini juga merupakan sumber terbuka, yang bermaksud dapat dikembangkan oleh siapa saja.

  Walaupun percuma, jangan sekali-kali meragui ciri yang ada. Lengkap, tidak rugi dengan perisian berbayar seperti Photoshop dan Corel Draw.

  Selain penampilannya yang minimalis dan sederhana, kualiti grafik yang dimiliki oleh GIMP juga berkualiti tinggi menjadikannya sesuai untuk digunakan oleh sesiapa sahaja.

  Muat turun GIMP di bawah:

  Foto & Aplikasi Pengimejan Pasukan GIMP MUAT TURUN

  Itulah aplikasi reka bentuk grafik Android dan PC terbaik yang boleh anda muat turun secara percuma di telefon bimbit anda. Aplikasi mana yang menjadi kegemaran anda, geng?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi Android atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan