4 Kaedah Surefire untuk Memperkukuhkan Telefon bimbit dengan Isyarat yang Jarang Diketahui

Adakah anda tinggal di kawasan terpencil? atau internet hilang secara tiba-tiba? Ikuti sahaja cara menguatkan isyarat telefon bimbit dari Jaka. Dijamin internet anda akan pantas!

Lebih senang mabar Mobile Legend atau PUBG eh sambungannya tiba-tiba terputus, pasti menyebalkan bukan?

Isyarat lemah atau tidak stabil biasanya sering berlaku ketika kita berada di bilik atau bangunan. Mungkin juga ketika kita berada jauh di kawasan terpencil atau isyarat rangkaian tidak berpatutan .

Nah, Jaka ada petua untuk anda, ada 4 cara untuk menguatkan isyarat HP . Kaedahnya mudah dan tentunya praktikal, jadi baca artikel ini hingga akhir!

BACA JUGA
  • 5 Cara Mengatasi Tiba-tiba Kehilangan Isyarat 4G di Telefon Pintar
  • 5 Cara Meningkatkan Isyarat Wifi pada Telefon Pintar Tanpa Memasang Aplikasi!
  • Jangan Angkat Telefon Pintar Anda Semasa Mencari Isyarat, Inilah Sebabnya!

4 Petua untuk Memperkukuhkan Isyarat Mudah Alih 4G dengan Mudah

Bagaimana untuk menguatkan isyarat telefon bimbit terdapat pelbagai cara, kawan-kawan. Boleh menggunakan alat mudah, menggunakan aplikasi khas, memanfaatkan ciri yang ada pada telefon pintar, dan sebagainya. Jaka ingin memberitahu anda satu persatu.

Kaedah 1: Modal DIY Rp. 5000

Baiklah, dengan cara ini anda akan memainkan peranan sebagai juruteknik atau jurutera. Tetapi tenang, anda hanya perlu menyediakan alat mudah.

Mula-mula anda memerlukan magnet , anda boleh menggunakan magnet terpakai atau membeli di gerai. Harganya murah, magnet 1x3 mm yang dibeli Jaka hanya Rp 500 perak.

Sumber gambar: Foto: ShutterStock

Alat kedua adalah aluminium foil , Jaka menggunakan bungkus coklat terpakai yang berharga Rp. 3000. Dan yang terakhir adalah pisau cukur , anda boleh menggunakan pencukur kumis atau membeli yang baru dengan harga hanya Rp1000.

Jadi, jika berjumlah, ia tidak menjadi gila, kawan-kawan! Untuk cara memasangnya, anda boleh membuka melalui pautan di bawah.

LIHAT ARTIKEL

Kaedah 2: Segarkan Sambungan

Sumber gambar: Foto: ShutterStock

Kaedah ini sangat mudah, setiap telefon pintar mesti dilengkapi dengan mod kapal terbang . Fungsi ini dapat digunakan untuk menyegarkan sambungan rangkaian.

Cara anda harus mengaktifkan mod kapal terbang di telefon bimbit anda. Selepas beberapa saat matikan mod sekali lagi. Kaedah ini akan menyegarkan semula sambungan telefon bimbit anda, dan mencari pemancar isyarat yang terletak lebih dekat.

Kaedah 3: Mengecas bateri

Sumber gambar: Foto: ShutterStock

Sentiasa perhatikan keadaan bateri anda, kawan-kawan. Kerana terdapat beberapa jenis telefon pintar yang akan mematikan sambungan rangkaian buat sementara waktu apabila keadaan bateri sangat rendah. Oleh itu, pastikan bateri HP anda berada dalam keadaan terbaik .

LIHAT ARTIKEL

Kaedah 4: Cari Lokasi yang Strategik

Kaedah ini juga sangat mudah, dan boleh menjadikan anda sihat kerana anda akan terus bergerak, kawan-kawan. Anda melakukan ini dengan memeriksa lokasi isyarat yang paling kuat, ini dapat diperiksa dari telefon bimbit anda. Inilah kaedah lengkap:

  • Untuk pengguna iOS, anda mesti memasuki mod medan ujian dengan mendail ke 3001 # 12345 # .

  • Untuk pengguna Android, Anda cukup memasukkan menu Pengaturan> Status> Status SIM .

Sumber foto: ShutterStock

Nah, dari sana anda akan mendapat maklumat mengenai seberapa kuat isyarat yang anda peroleh sekarang . Kini tiba masanya anda berkeliling untuk mencari lokasi paling strategik.

Inilah beberapa petua untuk menguatkan isyarat HP dengan mudah . Mudah dan murah, bukan, sekarang anda tidak perlu risau tentang AFK ketika bermain permainan dengan rakan anda.

Bagaimana untuk menguatkan isyarat telefon bimbit yang anda gunakan lelaki? Tuliskan pengalaman anda menguatkan isyarat anda di ruangan komen, kawan-kawan. Jumpa di artikel seterusnya!

Baca juga artikel mengenai isyarat Pengukuhan atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan