Apa itu cache? Perlukah dipadamkan dari telefon bimbit? Inilah penjelasannya!

Setiap telefon pintar mesti mempunyai cache data dalam memori dalamannya. Tetapi adakah anda tahu apa itu cache? Kemudian, adakah perlu menghapusnya? Inilah jawapannya!

Setiap telefon pintar mesti mempunyai sistem penyimpanan data untuk memudahkan pemproses bekerja dan menjalankan pelbagai aplikasi.

Salah satunya adalah data cache. Setiap aplikasi yang dipasang pada telefon pintar Android dan iPhone akan memiliki data cache .

Tetapi, adakah anda benar-benar tahu apa maksud cache? Selain itu, adakah cache di telefon bimbit harus dihapus, geng?

Jangan sampai saya keliru, Jaka akan menerangkan secara ringkas apa itu cache dan adakah cache tersebut harus dihapus . Dengar, mari kita pergi!

 • Fungsi cache
 • Perlukah Data Cache Dihapus?
 • Kelebihan dan Kekurangan Menghapus Cache
 • Cara Menghapus Cache pada HP
 • Aplikasi yang Disyorkan untuk Mengeluarkan Cache dan Menghapus RAM
 • Penjelasan Mengenai Data Cache

  Anda mesti biasa dengan kata cache, bukan? Tetapi, apa sebenarnya maksud cache? Adakah diperlukan atau membahayakan telefon pintar?

  Untuk maklumat lebih lanjut, Jaka akan membincangkan mengenai cache, fungsinya, dan cara menghapusnya dari telefon bimbit anda. Dengar, mari kita pergi!

  1. Apa itu Cache?

  Cache hanya data sementara yang disimpan di storan dalaman telefon pintar. Data ini mencatat semua aktiviti pada aplikasi yang digunakan.

  Contohnya, anda membuka aplikasi penyemak imbas, kemudian mengakses laman Facebook dengan menulis alamat web di medan carian.

  Anda juga log masuk dengan memasukkan alamat e-mel dan kata laluan anda. Baiklah, semua data yang anda rakam atau lakukan di penyemak imbas akan disimpan di dalam cache.

  Oleh itu, apabila anda membuka penyemak imbas dan ingin mengakses laman Facebook sekali lagi, anda tidak perlu menulis semula alamat web atau log masuk lagi, geng.

  Kerana, semua data anda sebelumnya telah disimpan dalam cache data. Akses juga lebih pantas. Jadi, anda sudah tahu apa itu cache?

  2. Fungsi Cache

  Lalu, apakah fungsi cache ? Fungsinya adalah untuk membantu menjadikan aplikasi berfungsi lebih cepat dan lebih efisien kerana data disimpan di dalam negara.

  Dalam penyemak imbas, data cache adalah maklumat yang akan membuat laman web dimuat lebih cepat kerana dapat mengakses data dengan lebih cepat dari folder tempatan.

  Contohnya, gambar di laman utama atau laman blog berukuran agak besar, jadi cache elemen ini hanya perlu dimuat turun sekali.

  Anda juga akan meninggalkan laman web jika terlalu lama memuatkannya, bukan? Atas sebab ini, menggunakan cache adalah cara penting bagi pemilik laman web untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

  3. Sekiranya Data Cache Dihapus?

  Soalan seterusnya ialah adakah cache harus dihapus? Cache sememangnya berguna untuk kecekapan masa dan kelajuan telefon pintar ketika mengakses aplikasi.

  Tetapi, cache data yang terlalu besar sebenarnya akan menjadikan prestasi telefon pintar menjadi perlahan. Kerana, cache mengambil memori dalaman, terutama jika ada banyak data.

  Jadi, anda harus memadam data cache secara berkala . Anda tidak memerlukannya setiap hari, anda hanya perlu melakukannya 2 hari sekali atau seminggu sekali, geng.

  Atau, apabila anda merasakan telefon pintar sudah mulai perlahan, anda juga boleh mencuba membersihkan data cache untuk membantu mengurangkan data yang tidak diperlukan dalam memori dalaman.

  4. Kekuatan dan Kelemahan Menghilangkan Cache

  Dari penjelasan Jaka di atas, anda pasti dapat menyimpulkan bahawa membersihkan cache di telefon bimbit mempunyai kesan positif dan negatif, kumpulan itu.

  Kelebihan menghapus cache adalah memperluas memori dalaman agar prestasinya juga ringan. Biasanya, aplikasi yang mengalami kesalahan akan berfungsi seperti biasa.

  Manakala kelemahan mengosongkan cache adalah menghidupkan semula sistem aplikasi berulang-ulang. Akibatnya, memuatkan aplikasi yang akan dibuka memerlukan waktu lebih lama daripada sebelum cache dibersihkan.

  Tetapi, anda tidak perlu risau kerana ini hanya sementara. Yang penting, anda harus bersabar ketika membuka aplikasi setelah membersihkan data cache, geng.

  Cara Menghapus Cache pada HP

  Selain membersihkan telefon bimbit dari bakteria dan virus, anda juga harus membersihkan telefon bimbit dari data cache yang tidak perlu secara berkala.

  Ada cara untuk membersihkan cache di Android atau iPhone yang dapat anda lakukan secara manual tanpa menggunakan aplikasi tambahan.

  Untuk mengetahui langkah-langkahnya, anda dapat melihat penjelasan mengenai cara membersihkan cache berikut.

  - Langkah 1: Buka menu Tetapan pada telefon pintar anda. Selepas itu, masukkan menu Aplikasi .

  - Langkah 2: Pilih aplikasi mana yang ingin anda hapus data cache, geng.

  - Langkah 3: Setelah bahagian Maklumat Aplikasi dibuka, klik pilihan Hapus Cache .

  Dengan cara itu, semua cache dalam aplikasi akan dihapuskan. Aplikasi akan lebih pantas apabila dibuka dan tidak lambat seperti sebelumnya, geng.

  Anda juga boleh memilih aplikasi apa untuk menyimpannya. Tetapi, kaedah ini agak menyusahkan kerana anda harus membersihkan cache pada aplikasi satu persatu.

  Aplikasi yang Disyorkan untuk Mengeluarkan Cache dan Menghapus RAM

  Selain kaedah manual, ada juga cara untuk membersihkan cache pada iPhone dan Android menggunakan aplikasi pihak ketiga, geng.

  Tetapi, aplikasi ini tidak hanya berguna untuk membersihkan cache, tetapi juga untuk membersihkan RAM agar telefon bimbit tidak melambat.

  Lalu, apakah cadangan aplikasi untuk membersihkan cache dan RAM ? Oleh itu, saya tidak ingin tahu, hanya merujuk ulasan dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  Itu adalah penjelasan mengenai apa itu cache dan cara membersihkan cache di telefon bimbit anda. Dengan membersihkan cache secara berkala, telefon bimbit tidak akan menjadi perlahan lagi, geng.

  Sudah tentu, anda dapat mengosongkan cache secara manual atau menggunakan aplikasi pihak ketiga yang dapat membantu HP berfungsi dengan lebih pantas.

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan