Cara Mengubah Lagu Kegemaran Anda menjadi Lagu Karaoke dengan Keberanian

Bagi anda yang gemar menyanyi, tentunya karaoke adalah salah satu cara untuk menyalurkan hobi. Oleh itu, berikut adalah cara menjadikan lagu kegemaran anda menjadi lagu karaoke.

Bagi anda yang gemar menyanyi, tentunya karaoke adalah salah satu cara untuk menyalurkan hobi. Karaoke sendiri tidak semestinya selalu datang ke tempat karaoke, tetapi juga boleh dilakukan di rumah atau di mana sahaja dengan menggunakan telefon pintar atau komputer PC / komputer riba.

Lalu, bagaimana anda menjadikan lagu kegemaran anda sebagai lagu karaoke? Inilah cara menghilangkan vokal dari penyanyi asal pada lagu kegemaran anda untuk karaoke.

BACA JUGA
 • 10 Aplikasi Karaoke Percuma Terbaik untuk PC dan Laptop, Boleh di Rumah!
 • 4 Aplikasi Karaoke Android Terbaik
 • 23 Aplikasi Pemain Muzik Terbaik 2018 (Android dan PC)

Cara Membuat Lagu Menjadi Karaoke

Pasang Aplikasi Audacity

Muat turun dan pasang Audacity pertama pada komputer / komputer riba anda. Audacity adalah salah satu program pemprosesan bunyi percuma terbaik dan dikembangkan dalam sumber terbuka.

Dengan Audacity, anda dapat menghilangkan atau menambahkan pelbagai kesan yang disediakan. Jadi, anda boleh menghilangkan vokal suara pada lagu kegemaran anda.

Kelebihan aplikasi ini adalah ciri dan kestabilan. Perpustakaan yang digunakan tidak terlalu banyak dan masa menunggu juga tidak terlalu lama.

Kelemahan aplikasi ini adalah bahawa antara muka pengguna agak kaku berbanding aplikasi serupa di sistem operasi lain.

DOWNLOAD Aplikasi Pasukan Pembangunan Audacity Video & Audio

Siapkan lagu kegemaran anda

Seterusnya, sediakan lagu kegemaran anda dan pastikan ia mempunyai suara stereo. Bunyi stereoponik, atau lebih biasa disebut stereo, adalah pembiakan semula suara yang menggunakan lebih dari satu saluran suara dan melalui susunan pembesar suara simetri dan bertujuan untuk mendapatkan suara semula jadi.

Nasib baik, hampir semua muzik hari ini adalah stereo. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti, cuba dengar melalui fon kepala. Sekiranya suaranya tersebar, dengan suara bercampur di sekeliling anda, dan hanya suara vokal di tengahnya, maka muziknya adalah stereo. Untuk mendapatkan kualiti terbaik, anda boleh menggunakan 128k atau 192k untuk fail MP3.

LIHAT ARTIKEL

Cara Membuat Lagu Karaoke Anda Sendiri

Sekarang buka perisian Audacity dan seret dan lepaskan muzik ke Audacity. Selanjutnya, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Klik tajuk lagu seperti yang ditunjukkan dan pilih Split Stereo Track .
 • Ini akan membahagikan trek ke bahagian yang berbeza. Pilih lorong bawah (saluran sebelah kanan). Anda boleh melakukannya dengan mengklik di bawah tajuk lagu. Apabila dipilih, kotak luar jalan akan menjadi kuning seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.
 • Tetapkan saluran suara yang betul. Keluarkan suara bass untuk saluran kedua dari sekitar 100Hz dan yang lebih kecil. Dengarkan lagu, dan sesuaikan frekuensi pemotongan agar gitar bass, gendang dan instrumen bass lain di bawah frekuensi suara.
 • Cara memilih Persamaan dari menu Effect .
 • Tetapkan Equalizer. Di sebelah kiri bawah tetingkap program Persamaan, klik butang EQ Grafik . Geser semua gelangsar (butang boleh beralih) dari 100Hz ke 20Hz hingga 0. Biarkan menu pop timbul tetap pada B-spline, dan gunakan tetapan Panjang Penapis untuk melengkapkan lekukan. Klik butang Pratonton , vokal suara agak perlahan.
 • Setelah selesai, klik OK .
 • Pilih Balik dari menu Kesan . Ini akan membalikkan saluran suara yang betul dengan sebaliknya. Bagi mereka yang suka bahasa teknikal, pilihan ini akan menjadikan kedua saluran ini berlainan fasa antara satu sama lain. Apabila dua isyarat yang sama digabungkan dalam fasa yang berbeza, kedua-dua isyarat akan saling membatalkan.
 • Dengan menggunakan menu trek, ubah setiap jalan ke Mono . Ini akan menjadikan dua saluran suara digabungkan dan saling menghilangkan seperti yang dijelaskan di atas.
 • Dengarkan lagu anda, dan jika anda merasa suaranya sesuai, terus eksport lagu tersebut ke format MP3 atau WAV, bergantung pada kebutuhan anda.

Sekarang klik pada Fail > Eksport Audio . Ini akan membuka tetingkap di mana anda boleh memilih untuk mengedit metadata trek split dan kemudian mengeksport trek.

Itulah cara untuk menjadikan lagu menjadi karaoke, sekarang anda boleh menyanyi kapan saja, sama ada di telefon pintar atau komputer riba. Semoga berjaya. Baca juga artikel mengenai Karaoke atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan