5 Aplikasi Pembangun Permainan Terbaik untuk Pemula dengan Mudah

Ingin membuat permainan dengan mudah? Cukup gunakan aplikasi pembuat permainan terbaik yang sesuai untuk anda gunakan untuk pemula berikut, Dijamin mudah dan percuma!

Adakah anda mempunyai niat untuk menjadi pembangun permainan terkenal? Untuk menjadi pembangun permainan yang terkenal, anda mesti mempunyai kemahiran khas yang selalu dilatih.

Tetapi bagaimana jika anda benar-benar ingin belajar menjadi pemaju? Ya, anda boleh memulakan dengan belajar sendiri bahasa pengaturcaraan yang anda gunakan.

Malangnya, tidak banyak aplikasi pembuat permainan yang mudah digunakan.

Namun, kali ini JalanTikus akan memberikan cadangan mengenai perisian terbaik yang boleh digunakan untuk membuat permainan dengan mudah.

Beberapa perisian pembuat permainan juga dapat digunakan secara percuma dan tanpa memerlukan pengekodan yang berat.

Apakah beberapa aplikasi pembuat permainan percuma dengan mudah? Inilah ulasan penuh.

 • Pembuat Permainan: Studio
 • Perpaduan
 • Mesin Permainan Godot
 • Enjin Tidak Nyata 4
 • Perisian Percuma untuk Membuat Permainan

  1. Konstruk 2

  Dengan tagline Tidak diperlukan pengaturcaraan! , Construct 2 adalah perisian terbaik untuk membuat permainan untuk anda yang tidak pernah menulis pengekodan dalam hidup anda.

  Permainan ini menawarkan GUI yang cukup bagus. Untuk membuat permainan, anda hanya perlu drag and drop. Logik dan pemboleh ubah permainan dapat disesuaikan dengan mudah.

  Kelebihan lain dari Construct 2 ialah anda dapat menerbitkan permainan anda ke pelbagai versi, mulai dari HTML5, Windows Store, Chrome Web Store, atau Facebook .

  Sekiranya anda membeli versi berbayar, anda juga boleh mengeksport ke Android, iOS, Windows, Mac, Linux, dan banyak lagi.

  Berminat membuat permainan dengan Konstruk 2? Anda boleh terus ke pautan berikut : Konstruk 2

  2. Pembuat Permainan: Studio

  Hampir serupa dengan Konstruk 2, perisian ini membolehkan anda membuat permainan hanya dengan drag-and-drop. Walaupun begitu, anda masih boleh menukar skrip permainan dengan bahasa pengaturcaraan yang mudah difahami.

  Untuk versi percuma, anda boleh menerbitkan permainan ke versi Windows sahaja . Untuk versi berbayar, anda boleh mengeksport ke Android, iOS, HTML5 , dan banyak lagi.

  Berminat membuat permainan dengan GameMaker: Studio? Anda boleh terus ke pautan berikut : GameMaker: Studio

  3. Perpaduan

  Bagi pembangun permainan, sudah tentu anda biasa dengan perisian Unity . Perisian ini membolehkan anda membuat permainan berasaskan 3D dengan mudah. Permainan 2D boleh dibuat.

  Bagi anda yang ingin mencuba permainan dengan Unity, anda boleh memulakan dengan versi Peribadi . Selain percuma, anda juga boleh menggunakan beberapa ciri Unity yang unggul di sini.

  Berminat membuat permainan dengan Unity? Anda boleh terus ke pautan berikut : Perpaduan

  4. Mesin Permainan Godot

  Godot Game Engine adalah mesin permainan sumber terbuka yang menyokong permainan 2D dan 3D. Untuk permainan 2D, perisian pembuatan permainan ini menawarkan prestasi yang lebih baik, sedikit bug, dan aliran kerja yang bersih.

  Godot menggunakan sistem drag-and-drop pada masa pembuatan. Tetapi pengguna dapat memperluas perintah dengan menambahkan skrip Python yang biasanya dikenali sebagai GDScript .

  Berminat membuat permainan dengan Godot Game Engine? Anda boleh terus ke pautan berikut : Godot Game Engine

  5. Enjin Tidak Nyata 4

  Dari sekian banyak mesin permainan yang telah dijelaskan di atas, sepertinya Unreal Engine 4 adalah perisian penciptaan permainan yang tidak dimaksudkan untuk pemula.

  Bagi anda yang baru sahaja mencuba Unreal Engine 4, tidak perlu risau. Terdapat ribuan tutorial video Unreal Engine 4 yang dapat anda lihat di YouTube jika anda merasa keliru.

  Selain membuat permainan, Unreal Engine juga dapat digunakan untuk membuat realitas maya, pendidikan, seni bina, dan film.

  Berminat untuk membuat permainan dengan Unreal Engine 4? Anda boleh terus ke pautan berikut : Unreal Engine 4

  Itulah beberapa aplikasi pembuat permainan yang boleh digunakan untuk membuat permainan. Sebagai tambahan kepada perisian di atas, ada pelbagai mesin permainan lain yang dapat dicuba, seperti Stencyl, GDevelop dan Defold. Semoga berjaya!

  Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan permainan atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

  Artikel Berkaitan