Apa itu Fastboot? Penjelasan dan Fungsi Lengkap Ini

Sekiranya anda ingin memecahkan telefon Android anda, ketahui terlebih dahulu alat yang ada, salah satunya ialah Fastboot. Apa itu Fastboot? Cari jawapan di sini!

Tentunya kebanyakan pengguna Android tahu bahawa sistem operasi mudah alih yang dibuat oleh Google dapat disesuaikan sesuka hati. Tetapi, sebelum anda melakukan penyesuaian pada telefon Android, anda juga harus mengetahui alat yang ada di dalamnya, salah satunya ialah Mode Fastboot .

Jadi, apa itu Fastboot pada Android ? Secara umum, Fastboot ini adalah alat di Android yang boleh anda gunakan untuk mengubahsuai sistem fail di Android. Ayuh, ketahui lebih lanjut.

BACA JUGA
  • 5 Cara Yang Tepat untuk Memeriksa Ketulenan HP Samsung
  • Cara Memasang XAPK Dengan Mudah, Cepat & Tanpa Masalah
  • Cara Menghapus Keylogger Tersembunyi di Android

Apa itu Fastboot?

Pada perangkat Android, tidak hanya Mode Pemulihan dan Mod Muat Turun , tetapi ada juga alat yang disebut Mode Fastboot . Malangnya, tidak semua peranti Android tidak mempunyai alat ini.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa itu Fastboot , mari kita lihat penulisan JT di bawah!

Definisi Mod Fastboot

Mode Fastboot adalah alat yang ada di sistem Android yang dapat digunakan untuk mem- flash partisi di Android, melakukan pemulihan, mengemas kini firmware, dan lain-lain. Ini dapat dilakukan dengan memasukkan perintah melalui command prompt di PC atau melalui terminal di Android.

Atau, anda boleh mengatakan Fastboot adalah protokol yang dapat digunakan untuk mem -flash partisi pada telefon pintar Android. Alat Fastboot itu sendiri biasanya dilengkapi dengan Android SDK (Software Development Kit) yang merupakan alternatif kepada mod Pemulihan untuk memasang dan mengemas kini.

Fungsi Mod Fastboot

Seperti yang disebutkan oleh JT di atas, Fastboot itu sendiri dapat digunakan untuk pelbagai keperluan pada telefon Android. Sebenarnya, Fastboot Mode juga dapat digunakan sebagai alat Recovery Mode dengan fungsi yang sama. Berikut adalah beberapa kegunaan Mode Fastboot :

Fungsi Fastboot Mode pada Android
Kemas kini sistem berkelip
Pemulihan khas berkelip
Pemuat but berkelip
Mengedipkan kernel
Pulihkan Nandroid
Tukar spalsh skrin
Lap data
Kosongkan cache
Untuk mengelap / memformat sistem
Untuk data lap / format
Untuk menghapus / memformat cache
LIHAT ARTIKEL

Cara memasuki Mode Fastboot

Terdapat dua cara untuk mengakses Fastboot Mode, dengan menggunakan Command atau menggunakan butang fizikal pada telefon pintar. Sekarang, inilah caranya:

Masukkan Mod Fastboot dengan Perintah

  • Siapkan telefon pintar yang telah mengaktifkan Mod Debugging USB dan Buka Kunci OEM .

  • Sediakan kabel USB dan komputer riba yang telah dipasang Pemasang ADB dan Pemacu USB.

  • Sambungkan telefon pintar ke PC, kemudian masukkan folder c: \ adb

-Tekan Shift + klik kanan pada bahagian kosong folder, dan pilih Open Windowow perintah di sini atau tetingkap Open PowerShell di sini .

  • Ketika Prompt Perintah muncul, ketik ' adb devices ' untuk memastikan peranti anda tidak tersambung dalam mod ADB atau tidak.
  • Apabila peranti disambungkan, masukkan perintah ' adb reboot bootloader ', kemudian ketik ' fastboot devices ' sekali lagi

  • Voilaaaa, telefon pintar anda telah memasuki Mode Fastboot.

Masuk ke Mod Fastboot dengan Butang Fizikal

Untuk cara memasuki Mode Fastboot secara manual seperti butang fizikal, anda boleh menggunakan kombinasi kekunci Power + Volume Down atau Volume Up , bergantung pada jenama telefon pintar anda. Namun, jika telefon pintar anda berada di Lock Bootloader , pastinya cara untuk mengakses Fastboot Mode tidak akan berlaku.

Nah, itulah penjelasan mengenai apa itu Fastboot dan kegunaannya untuk telefon pintar Android. Sekiranya anda memerlukan petua mengenai telefon pintar Android, anda boleh mendapatkannya di laman web JalanTikus. Salah satunya menyukai artikel 5 Cara Mengatasi Bootlop di Android Mobile.

Artikel Berkaitan