Pemproses Intel vs AMD Ryzen, Mana Yang Lebih Sungguh dan Terbaik?

Mencari pemproses terbaik untuk PC permainan anda dan bingung memilih antara AMD berbanding Intel? Mari lihat ulasan Jaka berikut terlebih dahulu, geng!

Pada masa ini, terdapat banyak orang yang suka bermain permainan, baik di platform konsol dan bermain di PC. Konsol ini cukup popular kerana kepraktisannya. Hanya pasangkan, anda boleh bermain dengan segera .

Tidak seperti PC, anda mesti memasang satu persatu. Memilih komponen mana pun tidak mudah. Walaupun sudah ada laman web rakit PC dan aplikasi di Android untuk simulasi pemasangan PC, ia tetap menyusahkan.

Semasa memilih pemproses , anda juga akan keliru untuk memilih jenama pemproses terbaik yang sesuai dengan keperluan anda. Di antara pemproses Intel vs. AMD Ryzen , yang manakah lebih baik?

 • AMD vs Intel: Overclocked
 • AMD vs Intel: Bilangan Inti
 • AMD vs Intel: Prestasi
 • AMD vs Intel: Keserasian
 • Kesimpulannya
 • Pemproses Intel vs AMD, Mana Yang Lebih Layak Dibeli?

  Sebenarnya, terdapat banyak jenama pemproses di pasaran, geng. Tetapi hanya 2 jenama yang mampu menguasai pasaran pemproses semasa, iaitu Intel Core dan AMD Ryzen .

  Intel Core mempunyai sejarah yang panjang dan reputasi yang lebih baik daripada AMD. Pemproses Intel Core menawarkan teknologi premium berkualiti tinggi di kelas atasan .

  Sementara itu, AMD pada zaman dahulu adalah pilihan alternatif bagi orang yang membina PC tetapi dengan anggaran minimum. Walaupun murah, AMD kadang-kadang tidak begitu teruk, geng.

  Pada tahun 2013, dominasi Intel Core tidak dapat dihentikan oleh AMD. AMD mengancam akan kehilangan wang dan muflis kerana inovasi yang dianggap tidak dikembangkan.

  Namun, keadaan berubah pada tahun 2017 ketika AMD memperkenalkan pemproses baru mereka, Ryzen Series .

  Semua orang langsung kagum dengan prestasi dan juga harganya yang murah.

  Kenapa, ya, AMD Ryzen mempunyai prestasi yang tidak kalah dengan pemproses Intel tetapi harganya cukup murah? Mari, lihat perbandingan AMD berbanding Intel di bawah!

  1. AMD vs Intel: Kelajuan Jam

  Pada keluaran awal, seni bina pemproses AMD Ryzen membolehkan pemproses mempunyai kelajuan jam yang lebih tinggi daripada Intel Core Intel.

  Namun, keadaan semasa berbeza kerana keduanya mempunyai kelajuan jam yang hampir sama dan berpotensi sama ketika overclock.

  Kelajuan jam juga sebenarnya tidak dapat digunakan untuk mengukur prestasi pemproses dengan tepat, geng. Sebenarnya, kadangkala kelajuan jam boleh membuat anda mengelirukan alias ditipu.

  Sekiranya anda perhatikan, pada masa ini tidak ada pemproses permainan yang kecepatan jamnya di bawah 3 GHz . Pemproses rata-rata pada masa ini mempunyai purata 3-4 GHz .

  2. AMD vs Intel: Overclock

  Overclocking adalah tindakan menjadikan pemproses berfungsi pada kelajuan yang lebih tinggi daripada ketentuan pembuat peranti.

  Pemproses AMD Ryzen mempunyai kelebihan kerana semua prosesor dapat di-overclock, asalkan motherboard yang digunakan menyokongnya .

  Sementara itu, tidak semua pemproses Intel dapat melakukan overclock, geng. Hanya pemproses dengan akhiran "K" yang mampu melakukan overclocking. Itu adalah salah satu titik negatif Intel.

  Walaupun begitu, pemproses Intel overclock akan mempunyai prestasi dan potensi yang lebih baik berbanding dengan pemproses AMD yang overclock.

  Sesungguhnya, motherboard yang menyokong overclocking untuk pemproses Intel sememangnya lebih mahal. Sekiranya anda sultan, Jaka mengesyorkan menggunakan Intel, geng.

  3. AMD vs Intel: Bilangan Inti

  Salah satu titik penjualan yang dimiliki oleh AMD Ryzen adalah lebih banyak inti daripada pemproses Intel Core.

  Sebelum Ryzen dibebaskan, Intel sering bergantung pada Hyper-Threading , teknik yang membolehkan pemproses melaksanakan banyak utas atau arahan pada masa yang sama, sehingga meningkatkan prestasi dan respons sistem.

  AMD Ryzen mempunyai jumlah Core / Thread yang bervariasi, mulai dari 4/4 dalam siri Ryzen 3 , 6/12 dalam siri Ryzen 5 , dan 8/16 di Ryzen 7 .

  Semakin tinggi bilangan utas, pemproses mempunyai prestasi yang lebih tinggi dari segi multi-tasking.

  Sementara itu, Intel Core i3 hanya mempunyai 4 teras, Core i5 mempunyai 6 teras, dan Core i7 mempunyai 8 teras.

  Jadi, boleh dikatakan bahawa perbandingan Ryzen vs Intel dari segi inti, AMD Ryzen menang dari Intel Core ya, geng.

  4. AMD vs Intel: Prestasi

  AMD Ryzen mempunyai keupayaan multi-tasking yang lebih baik dengan sebilangan besar core, tetapi Intel mempunyai prestasi single-core yang lebih baik .

  Mungkin anda akan tertanya-tanya, pemproses mana yang mempunyai prestasi yang lebih baik ketika bermain permainan, Intel Core atau AMD Ryzen.

  Untuk menjawabnya, sebenarnya agak sukar, geng. Pada zaman dahulu, tidak ada permainan yang memerlukan banyak inti untuk menjalankannya.

  Namun, permainan hari ini, terutamanya yang mempunyai dunia yang besar memerlukan banyak teras untuk menjalankan permainan dengan lancar.

  Walaupun begitu, semasa bermain permainan, bukan pemproses anda yang bekerja keras, tetapi GPU (Graphic Processing Unit) atau biasanya dikenali sebagai kad VGA.

  5. AMD vs Intel: Keserasian

  Pemproses Intel memerlukan papan induk dengan soket jenis LGA untuk menggunakan pemproses. Masalahnya bukan semua jenis LGA menyokong jenis pemproses Intel.

  Sebagai contoh, pemproses i7 6700k memerlukan papan induk dengan soket LGA 1151 . Di luar soket, pemproses tidak dapat digunakan kerana tidak sesuai.

  Tidak seperti AMD, yang menggunakan soket jenis AM . Pada masa ini, soket terbaru Ryzen mempunyai siri AM4 . Bagus, semua pemproses AMD dapat menggunakan soket, geng.

  Pemproses Ryzen lama dapat menggunakan papan induk soket baru, jadi pemproses Ryzen baru dapat menggunakan papan induk dengan soket lama.

  Kesimpulannya

  Dari perbandingan di atas, kita dapat melihat bahawa AMD Ryzen lebih unggul daripada Intel Core, walaupun tidak dalam semua aspek perbandingan.

  Bagi anda yang menggunakan PC hanya untuk bermain permainan, nampaknya sesuai untuk menggunakan pemproses AMD Ryzen kerana harga dan prestasi yang lebih murah pada juara kelas pertengahan.

  Namun, jika anda mempunyai banyak wang dan ingin membina kelas PC kelas atas, anda boleh memilih untuk menggunakan pemproses Intel Core kerana prestasi yang unggul di kelas kelas atas.

  Semua orang kembali kepada anda lagi, geng. Ada harga, ada kualiti .

  Demikianlah artikel Jaka mengenai perbandingan antara pemproses Ryzen berbanding Intel Core. Jadi, mana yang akan anda pilih, geng?

  Tulis jawapan anda di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan