5 Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop | 100% Mudah

Ingin membuat sandaran fail foto penting anda ke komputer riba? Tenanglah, mkamu boleh cuba memindahkan foto dari telefon bimbit anda ke komputer riba berikut dengan mudah.

Keliru kerana memori telefon Android anda penuh kerana banyak foto dan video? Terutama jika anda mempunyai telefon bimbit dengan kamera terbaik.

Jadi di sini anda boleh melakukan alias sandaran memindahkan foto dari telefon bimbit ke komputer riba untuk membebaskan memori dalaman Android anda, anda tahu!

Ingin tahu bagaimana caranya? Lihat ulasan penuh di bawah!

 • Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop dengan Kad MicroSD
 • Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop Lain ...
 • VIDEO: 5 Aplikasi Kamera Bokeh untuk Membuat Foto Blur Kelas DSLR!
 • Koleksi Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop / PC!

  Sumber gambar: pcmag.com

  Memindahkan foto dari HP ke PC / komputer riba tidak selalu memerlukan kabel data dan menggunakan kaedah sukar yang anda tahu! Malah beberapa langkah yang akan dikaji Jaka kali ini dapat dilakukan secara tanpa wayar. Berikutan kajian ...

  1. Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop dengan Kabel Data

  Sumber gambar: extremeetech.com

  Pertama, menggunakan kabel USB adalah kaedah termudah untuk memindahkan foto dari HP ke komputer riba.

  Anda hanya pasangkan kabel USB dari telefon bimbit dan kemudian sambungkan ke komputer riba lelaki. Di sini, Jaka mengesyorkan menggunakan kabel lalai alias asal.

  Pada telefon pintar Android anda, anda akan menemui beberapa pilihan semasa menyambungkan peranti anda ke komputer riba.

  Pilih Fail Transfer untuk dapat mengakses storan telefon pintar dan pilih folder DCIM untuk memindahkan foto.

  2. Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop dengan Kad MicroSD

  Sumber gambar: techfrag.com

  Bagi anda yang bekerja secara profesional dan menggunakan telefon bimbit untuk fotografi, menambahkan microSD adalah pilihan yang tepat.

  Dengan kapasiti dan kelegaan yang lebih besar, anda boleh mengambil foto sebanyak yang anda semua. Untuk kad MicroSD, anda masih boleh menggunakan kabel USB untuk memindahkan data.

  Selain itu anda juga dapat mengeluarkannya dari telefon pintar, dan menggunakan pembaca kad untuk mendapatkan kelajuan pemindahan fail yang lebih cepat.

  Cara Memindahkan Foto dari HP ke Laptop Lain ...

  3. E-mel

  Sumber gambar: lifefortech.com

  Lalu bagaimana jika anda berada di luar bilik dan menghadapi masalah untuk memindahkan foto dari telefon bimbit ke komputer riba? Sekiranya anda mempunyai akses internet, hantarkan e-mel yang boleh anda percayai untuk memindahkan foto yang anda kenali.

  Syaratnya ialah anda mesti mempunyai dua alamat e-mel yang berbeza yang disambungkan ke telefon bimbit dan komputer riba anda.

  Cara menyalin foto dari telefon bimbit anda ke komputer riba ini hanya lakukan Tulis untuk membuat e-mel baru dan pilih pilihan Lampirkan Fail untuk melampirkan foto ke e-mel kemudian tekan Kirim .

  4. Google Drive, Dropbox, atau Microsoft One Drive

  Sumber gambar: neurogadget.net

  Perkhidmatan awan atau pengkomputeran awan menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini. Hanya bersenjatakan internet, anda dapat membuat sandaran data dengan mudah. Sama seperti memindahkan foto, anda boleh menggunakan beberapa perkhidmatan awan.

  Google Drive , Dropbox , atau Microsoft One Drive yang boleh anda andalkan untuk memindahkan foto dari HP ke komputer riba.

  Cukup buat folder baru dan tambahkan fail foto, anda boleh mengaksesnya di komputer riba semasa bersambung ke internet. Ini adalah kaedah paling canggih untuk menghantar gambar dari telefon bimbit ke komputer riba anda menurut Jaka.

  5. Flashdisk atau Pemacu Keras Luaran

  Sumber gambar: digitaltrends.com

  Akhirnya, jika anda tidak memegang komputer riba dan mempunyai isyarat internet yang sukar, menyandarkan foto ke storan luaran boleh menjadi penyelesaian. Anda boleh menggunakan denyar atau cakera keras luaran untuk melakukannya.

  Syaratnya, telefon pintar yang anda gunakan sudah menyokong ciri USB On-The-Go (USB OTG) .

  Cukup pasangkannya ke dalam telefon bimbit dan pindahkan foto terlebih dahulu ke storan luaran. Seterusnya segera pindahkan ke komputer riba lelaki.

  VIDEO: 5 Aplikasi Kamera Bokeh untuk Membuat Foto Blur Kelas DSLR!

  Sekarang itulah koleksi cara mudah untuk memindahkan foto dari HP ke komputer riba. Yang mana yang paling banyak anda gunakan?

  Atau adakah anda mempunyai kaedah lain yang belum disebutkan oleh Jaka? Oleh itu mari kita berkongsi dalam komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Komputer atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan