Cara Memasang Nox Player Emulator Android di PC / Laptop Lengkap 2018

Emulator Android dibuat supaya anda dapat menggunakan aplikasi atau bermain permainan Android di PC atau komputer riba, salah satunya adalah Pemain Nox. Berikut adalah cara memasang Nox Player dan cara menetapkan emulator Android ini pada lelaki PC.

Keliru bermain Mobile Legends atau PUBG Mobile di komputer tetapi ketinggalan?

Mungkin anda belum mencuba emulator Android yang terbaik untuk yang satu ini. Ya, terutamanya jika bukan Pemain Aplikasi Nox, yang bahkan telah disyorkan oleh hampir semua pemain.

Lalu bagaimana anda memasangnya? Daripada menjadi keliru, Jaka sekarang akan mengkaji cara memasang Nox App Player di PC / komputer riba bersama dengan tetapan untuk bermain dengan lebih selesa.

 • Cara Memasang Nox Player di PC / Laptop!
 • Cara Menetapkan Pemain Aplikasi Nox pada PC / Laptop untuk Penggunaan yang Selesa!
 • Spesifikasi untuk Emulator Pemain Aplikasi Android Minimun Nox di PC / Komputer riba!

  Sumber gambar: bignox.com

  Nox atau Nox App Player adalah salah satu emulator Android yang dikembangkan oleh Nox Limited untuk digunakan pada PC atau komputer riba berdasarkan Windows atau MacOS. Nox Player juga dikenali sebagai emulator yang sesuai untuk pemain Android.

  Selain sangat ringan, Nox Player juga dilengkapi dengan pelbagai ciri yang memudahkan anda bermain permainan seperti Mobile Legends: Bang Bang atau PUBG Mobile . Seperti pemetaan kunci automatik dan tetapan grafik yang boleh disesuaikan.

  LIHAT ARTIKEL

  Dalam versi terbaru Nox Player 6, kini anda dapat merasakan pengalaman emulator Android dengan Android 7.1.2 Nougat terbaru untuk menjalankan aplikasi dan permainan Android terbaru.

  Sudah tentu untuk menggunakannya, tentu ada spesifikasi minimum Nox Player yang mesti dipenuhi oleh PC atau komputer riba anda. Berikut adalah beberapa daripadanya!

  SpesifikasiPemain Nox 6
  Pemproses Dual Core Intel atau AMD 2.2GHz yang menyokong Teknologi VT
  Ram Minimum 2GB
  Ingatan Minimum 2GB
  VGA Kad grafik 1GB atau lebih yang menyokong Open GL 2.0
  Sistem operasi Windows 7/8/10 atau MacOS
  LIHAT ARTIKEL

  Cara Memasang Nox Player di PC / Laptop!

  Dalam proses pemasangan, Nox Player cukup mudah tanpa memerlukan beberapa tetapan tambahan.

  Tetapi yang pasti, lumpuhkan dahulu aplikasi antivirus di Windows dan terus berhubung dengan jejaring internet. Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang Nox sepenuhnya!

  Langkah 1 - Muat turun Pemasang

  Buat pertama kalinya anda mesti mempunyai pemasang Pemain Aplikasi Nox luar talian yang boleh anda muat turun di bawah.

  Failnya cukup besar sekitar 300MB jadi anda memerlukan orang-orang sambungan internet yang berkelayakan.

  BigNox DOWNLOAD Aplikasi Emulator

  Langkah 2 - Persiapan Pemasangan

  Kemudian anda hanya menjalankan pemasang Nox Player, kali ini Jaka menggunakan Nox Player v.6.2.1 terkini.

  Kali pertama anda akan segera dibawa ke halaman dengan butang Pasang , tetapi jangan lupa untuk menyemak "Saya telah membaca dan menerima Perjanjian Lesen Nox".

  Langkah 3 - Pilih Tetapan Lanjutan (Pilihan)

  Sebenarnya anda juga boleh pergi ke halaman Advanced atau Special untuk melihat lebih banyak tetapan sebelum memasang Nox Player.

  Bermula dari menguruskan direktori, jalan pintas dan sebagainya. Sekiranya ya, klik Pasang .

  Langkah 4 - Proses Pemasangan

  Kemudian proses memasang Nox Player pada PC atau komputer riba anda akan berjalan. Proses ini hanya memakan masa sekitar 10 minit.

  Sekiranya masalah berlaku semasa pemasangan, anda harus mematikan aplikasi antivirus baru dan memulakan semula langkah awal sekali lagi.

  Sekiranya tetingkap akan muncul yang hanya mengandungi butang Mula . Klik dan Nox Player akan dibuka dan dijalankan secara automatik untuk pertama kalinya. Tunggu paparan menu utama muncul.

  Langkah 5 - Daftarkan Akaun Gmail

  Sekarang ini adalah bagaimana menu utama Nox Player dipaparkan pada PC atau komputer riba. Tetapi sebelum ini, anda harus mendaftarkan akaun Gmail anda untuk mengakses Google Play Store.

  Anda hanya perlu mengklik aplikasi Google Play Store.

  Langkah 6 - Proses Pendaftaran Akaun Gmail

  Kemudian anda akan diminta untuk menambahkan akaun Google yang baru dan yang sudah ada. Di sini Jaka menganggap anda sudah mempunyai akaun Google, jadi cukup klik butang Sedia Ada .

  Langkah 7 - Selesaikan

  Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda kemudian klik ikon anak panah kanan. Ikuti langkah seterusnya sehingga akaun anda didaftarkan dan dapat mengakses Google Play Store.

  Tahniah hingga langkah ini anda sudah boleh menggunakan Nox Player di PC atau komputer riba yang anda tahu!

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Menetapkan Pemain Aplikasi Nox pada PC / Laptop untuk Penggunaan yang Selesa!

  Untuk mendapatkan pengalaman pengguna yang selesa, anda dapat dengan mudah menyiapkan Nox Player melalui menu yang terdapat di emulator Android ini.

  Jaka akan membincangkan tetapan grafik yang mudah supaya permainan lebih baik!

  Langkah 1 - Masukkan Menu Tetapan

  Akses menu Tetapan Pemain Nox dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan atas.

  Dalam menu ini, anda boleh menyesuaikan paparan dengan perkara lain yang berkaitan dengan Nox. Di sini anda hanya pergi ke tab tab Advanced .

  Langkah 2 - Sesuaikan tetapan mengikut spesifikasi

  Di bahagian ini, Anda hanya mempunyai tetapan prestasi sesuai dengan spesifikasi PC atau komputer riba, tetapan permulaan dalam mod telefon pintar atau tablet bersama dengan resolusi yang diinginkan.

  Di samping itu, anda juga dapat memilih mod rendering dengan OpenGL atau DirextX dan cadangan FPS untuk bermain permainan seperti Mobile Legends atau PUBG Mobile.

  Langkah 3 - Selesaikan

  Sekiranya anda sudah perlu menekan Simpan perubahan dan anda hanya perlu memuatkan semula aplikasi Nox Player untuk menerapkan tetapan seperti yang anda mahukan.

  Jadi itulah cara memasang Nox Player dan cara mengatur emulator Android ini pada PC atau komputer riba.

  Untuk tutorial cara bermain Mobile Legends di PC, anda boleh membaca artikel berikut: 100% BEKERJA !!! Cara Bermain Mobile Legends di PC atau Laptop Tanpa Lag (Pemain Nox) .

  Semoga berjaya!!!

  Baca juga artikel mengenai Emulator atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan