Cara Memperbaiki Bateri Laptop yang Habis Dengan Cepat

Prestasi bateri komputer riba anda lemah? Inilah Cara Memperbaiki Bateri Laptop yang Habis Dengan Cepat.

Kerana mobiliti kerja sangat tinggi, beberapa profesion memang memerlukan kita ke mana-mana dengan membawa komputer riba. Sekiranya komputer riba anda baru, sudah tentu jangka hayat bateri komputer riba anda boleh diandalkan dan tahan lama. Namun, bagi anda pengguna komputer riba yang telah lama wujud, anda pasti akan merasakan prestasi bateri komputer riba semakin menurun. Betul atau tidak?

Sebab bateri komputer riba yang rosak sangat pelbagai, mungkin kita sebagai pengguna komputer riba tidak tahu menjaga bateri komputer riba yang baik dan betul. Lalu, bagaimana menangani bateri komputer riba yang bocor dan bagaimana membetulkan bateri komputer riba yang habis dengan cepat? Lihat ulasan lengkap berikut ya.

BACA JUGA
  • 10 Cara Merosakkan Laptop Dengan Cepat
  • Tidak Perlu Laptop, Anda Boleh Menjadi Programmer Yang Boleh Dipercayai Hanya dengan Telefon Pintar
  • Ini adalah penyemak imbas yang dapat menjimatkan bateri komputer riba anda hingga 50%

JITU Cara Mengatasi Bateri Laptop Yang Habis Cepat

1. Punca Bateri Komputer Bocor Dengan Cepat

Bateri komputer riba yang rosak atau bateri komputer riba habis dengan cepat, tentunya sangat mengganggu produktiviti kerja anda dan harga bateri komputer riba yang asal sangat tinggi. Sebelum Jaka membincangkan bagaimana menangani bateri komputer riba yang bocor, kami terlebih dahulu mengkaji apa yang menyebabkan bateri cepat bocor sebagai langkah rawatan.

  • Penggunaan komputer riba yang berlebihan : Laptop sebenarnya dicipta untuk kerja ringan dan tidak digunakan untuk bekerja sepanjang hari. Bukan untuk aktiviti seperti bermain permainan berat dan aplikasi grafik tinggi, kecuali komputer riba permainan.
  • Gunakan komputer riba semasa diisi: Ia juga berisiko bateri komputer riba cepat rosak, jadi jangan gunakannya secara berlebihan. Mengecas terlalu lama juga mesti dielakkan.
  • Membiarkan komputer riba dimatikan dalam keadaan bateri kosong : Ini juga berpotensi menjadikan bateri laptop cepat rosak.
  • Penempatan komputer riba yang salah : Komputer riba memancarkan kepanasan dan kebanyakan pengguna komputer riba tidak memahami bahawa meletakkan komputer riba pada bahan lembut seperti bantal atau tilam boleh menyebabkan aliran panas terganggu.

2. Mengatasi Bateri Laptop Bocor

Itulah sebabnya bateri komputer riba bocor dengan cepat, kemudian kita membincangkan cara memperbaiki bateri komputer riba yang rosak atau habis dengan cepat, iaitu dengan menentukur bateri komputer riba . Tenang, kaedah ini sangat mudah dan tidak memerlukan alat. Anda hanya perlu mengikuti panduan langkah demi langkah yang telah dibincangkan oleh Jaka di bawah.

Cas bateri komputer riba sepenuhnya

Cara pertama menangani bateri komputer riba yang bocor adalah dengan mengecas sepenuhnya bateri komputer riba anda 100%. Sekiranya hanya sekejap penuh, maka untuk memastikan bateri komputer riba anda benar-benar penuh, kami menunggu lagi selama 2 jam.

Tetapkan Kuasa

Cara membetulkan bateri komputer riba yang habis dengan cepat, anda harus menetapkan pilihan kuasa pada komputer riba Windows anda. Klik tanda bateri dan aktifkan dalam mod keseimbangan, kemudian tetapkan Matikan paparan pada bateri Never dan Letakkan komputer tidur ke Never . Oh ya, anda juga melihat tetapan kuasa melalui panel kawalan.

Menyiapkan Pilihan Hibernate & Bateri Rendah

Cara seterusnya untuk memperbaiki bateri komputer riba yang rosak adalah dengan mengkonfigurasi pilihan Hibernate melalui Pilihan Daya -> Ubah Tetapan Pelan -> Tetapan Lanjutan -> Bateri -> Tetapkan untuk hibernasi . Kemudian, tetapkan tahap bateri Rendah ke 5% .

Biarkan Sehingga Bateri Laptop habis

Biarkan komputer riba sehingga bateri habis dan komputer riba mati. Selepas itu, pasangkan pengecas sekali lagi dan hidupkan komputer riba. Isi semula bateri sepenuhnya 100%. Semasa proses penentukuran pastikan anda sama sekali tidak menggunakan komputer. Sekarang proses penentukuran bateri telah selesai dan anda dapat mengembalikan Power Plan ke pilihan semula.

Proses penentukuran ini memerlukan kitaran mengeringkan bateri dari penuh hingga penuh dan mengisinya semula hingga penuh, sehingga memerlukan beberapa jam untuk disiapkan. Selepas proses penentukuran, penunjuk bateri komputer riba anda akan menunjukkan kapasiti kuasa bateri yang lebih tepat.

3. Pasang Bateri Lebih Pintar

Cara membaiki bateri komputer riba yang habis dengan cepat tidak dapat membuat bateri yang sudah usang atau rosak kerana faktor usia kembali baik. Bateri komputer riba habis dengan lebih cepat kerana masalah perisian.

Setelah anda menentukur, anda kemudian boleh memasang perisian Bateri Lebih Pintar . Ini adalah utiliti pemantauan bateri untuk komputer mudah alih yang bertujuan untuk menyediakan semua data bateri kepada anda. Anda juga boleh menggunakan Bateri Lebih Pintar untuk membantu memanjangkan hayat dan menjimatkan bateri. Bateri Lebih Pintar memberikan gambaran yang sangat lengkap mengenai hayat bateri komputer riba anda. Agar data ini tepat, utiliti ini mesti terus berjalan sepanjang masa di komputer riba anda.

Itulah cara menangani kebocoran bateri komputer riba kerana perisian. Kesan penentukuran ini berbeza untuk setiap komputer riba, tetapi secara purata ia dapat meningkatkan kemampuan bateri anda sebanyak 30-40%. Apa pendapat kamu?

Artikel Berkaitan