Kaedah Berkesan Untuk Meringankan C cakera Tempatan Pada Komputer Riba Windows

Betul-betul kesal jika cakera C tempatan pada komputer riba anda hampir penuh? Agar komputer riba tidak menghadapi masalah, berikut adalah cara yang kuat untuk melepaskan cakera tempatan C pada komputer riba Windows.

C cakera tempatan di komputer penuh atau komputer riba, itu adalah masalah besar. Untuk memastikan Windows dapat berjalan dengan baik, anda mesti mempunyai ruang kosong di cakera keras anda, terutamanya cakera tempatan C.

Kerana OS memerlukan banyak ruang untuk menjalankan pelbagai tugas. Sekiranya cakera tempatan C anda hampir penuh dan terdapat tanda amaran berwarna merah, ini bermakna anda mesti membersihkannya dengan segera .

BACA JUGA
  • Cara Memasang Kata Laluan pada Partition HardDisk di Windows
  • 10 Petua Memilih Hard Disk Luaran yang Tidak Mudah Kerosakan
  • 6 Kaedah untuk Mencegah Cakera Keras Komputer Rusak atau Buruk

Cara Membebaskan Cakera Komputer Tempatan

Tenang, inilah cara untuk membebaskan cakera C tempatan anda tanpa perlu bersusah payah memasang semula. Supaya komputer atau komputer riba anda tidak berjalan dengan perlahan .

1. Pengenalan Cakera Tempatan C

Pertama, ketahui terlebih dahulu mengapa cakera c tempatan anda boleh penuh, fail apa yang merupakan simpanan paling tamak. Caranya adalah dengan membuka ' Aplikasi tetapan ' dari menu Mula, kemudian klik ' Sistem '> ' Penyimpanan ' dan pilih cakera tempatan C.

Dari situ anda dapat melihat dengan jelas, simpanan anda habis kerana apa? Terdapat banyak bahagian, seperti Sistem & simpanan, Aplikasi & permainan, Dokumen, Gambar, Muzik, Video, atau Surat.

Biasanya yang paling banyak menggunakan simpanan adalah Sistem & simpanan dan Aplikasi & permainan . Sekiranya anda perlu melihat lebih dekat, klik sahaja. Contohnya, klik Aplikasi & permainan dan kemudian urutkan mengikut ukuran untuk melihat apakah ada program besar yang tidak anda gunakan .

2. Keluarkan Aplikasi atau Permainan yang Tidak Digunakan

Melanjutkan langkah di atas, anda akan melihat senarai aplikasi dan permainan berdasarkan ukuran terbesar. Sekarang keputusan sepenuhnya ada di tangan anda, mana yang ingin anda padamkan.

Tenanglah, aplikasi atau permainan yang anda hapus dapat dipasang kembali nanti jika anda memerlukannya. Jadi, dengan bijak memilih apa yang diperlukan atau tidak.

3. Padam Fail Secara Manual

Semakin lama anda menggunakan komputer, tentu saja banyak fail disimpan di cakera C tempatan anda. Berapa banyak yang penting, tetapi banyak hanya fail 'sampah' .

Jadi, langkah seterusnya untuk mengosongkan penyimpanan adalah dengan menghapus fail secara manual di File Explorer . Kaedah ini mungkin memerlukan masa anda, tetapi pastikan anda menghapus fail yang tidak begitu penting.

4. Padamkan Fail Secara Automatik

Di Windows OS ada fitur utilitas yang disebut Disk Cleanup , yang merupakan fitur yang dapat Anda gunakan untuk membersihkan file sampah / sementara yang tidak diperlukan oleh sistem untuk menjimatkan ruang pada partisi hard disk.

Caranya ialah memilih partition yang anda mahukan, iaitu disk tempatan C. Kemudian klik kanan dan klik Properties . Apabila tetingkap Properties terbuka, klik Disk Cleanup.

5. Pindahkan Fail ke Cloud Storage

Sekiranya anda mempunyai banyak fail data penting pada cakera C tempatan, anda harus berpindah ke partisi lain atau memindahkannya ke storan awan seperti OneDrive atau Google Drive .

Pasang aplikasi penyimpanan awan, kemudian tetapkan untuk memuat naik fail secara automatik dalam folder yang telah anda tentukan.

6. Jadikan Partition Lebih Besar

Kaedah di atas harus cukup untuk membebaskan simpanan cakera C tempatan anda. Walau bagaimanapun, jika ternyata bahawa partisi cakera tempatan C terlalu kecil. Apa yang boleh saya lakukan, anda perlu membuat partition yang lebih besar.

Kaedah ini agak teknikal, tetapi boleh dipelajari. Selanjutnya, anda boleh membaca artikel berikut; Cara Mempartisi Cakera Keras Tanpa Memformat di Windows 10 dan Cara Mempartisi Cakera Keras Windows.

Itulah 6 cara untuk mengosongkan ruang simpanan cakera tempatan supaya PC atau komputer riba anda berjalan lancar tanpa halangan. Bagaimana, adakah anda mempunyai cara yang lebih berkesan?

Baca juga artikel mengenai komputer atau artikel dari Lukman Azis .

Sepanduk: Karya Buku.com.

Artikel Berkaitan