Cara Memeriksa NIK KTP Elektronik (E-KTP) Dalam Talian melalui Internet | Hati-hati dengan Kad ID Palsu!

Adakah anda sudah mempunyai E-KTP? Sekiranya ada, anda juga mesti tahu bagaimana memeriksa NIK KTP anda melalui internet rasmi agar anda tidak tertipu dengan aplikasi semakan KTP dalam talian palsu (kemas kini 2020).

Sebagai warganegara Indonesia (WNI) yang berumur sekurang-kurangnya 17 tahun, Kad Pengenalan Nasional (KTP) adalah wajib.

Ini juga berlaku untuk Warganegara Asing (warga asing) yang mempunyai Permit Tetap Tetap (ITAP) dan berumur 17 tahun atau telah / telah berkahwin, geng.

Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda cara memeriksa nombor alias kad pengenalan anda secara dalam talian melalui internet! Ingin tahu?

 • Perbezaan antara E-KTP dan KTP
 • Keperluan & Prosedur Membuat E-KTP
  • Syarat Pendaftaran E-KTP
  • Prosedur Membuat E-KTP
 • Apa itu NIK & Bagaimana Membaca NIK?
 • Koleksi Cara Memeriksa KTP Dalam Talian melalui Internet (CEK NIK)
  • Cara Memeriksa KTP Melalui Internet Dalam Talian Melalui Aplikasi Mudah Alih
  • Cara Menyemak Data NIK KTP Secara Dalam Talian Melalui Laman Web Rasmi Kementerian Dalam Negeri
  • Cara Memeriksa NIK KTP Offline (Alternatif)
 • Kekangan Membuat E-KTP Hingga Kini
 • Bonus: Sekiranya Anda Tidak Mempunyai E-KTP, Apa Sekatannya?
 • Apa itu Elektronik E-KTP / KTP?

  KTP bermaksud Kad Pengenalan Nasional . Sejak disusun pada tahun 2009, warga Indonesia (WNI) secara khusus didorong untuk mengganti KTP lama mereka untuk menjadi E-KTP, alias KTP elektronik .

  Pada awal aplikasinya, E-KTP dimulai dari empat kota besar di Indonesia, yaitu Padang , Makassar , Yogyakarta , dan Denpasar . Dianggap berjaya, E-KTP akhirnya dikuatkuasakan secara nasional, geng.

  Sumber gambar: contoh kad pengenalan yang boleh anda periksa nombor KTP yang disenaraikan dalam talian.

  Banyak perkara di sebalik mengapa kerajaan meminta kita berpindah ke E-KTP, salah satunya adalah banyak penemuan beberapa kes KTP yang beredar dan digunakan untuk perkara-perkara negatif, seperti:

  • Mengelakkan pembayaran cukai;
  • Menyembunyikan identiti, misalnya penjenayah yang memasuki Daftar Pencarian Orang (DPO);
  • Menjamin tindakan rasuah atau bentuk jenayah lain.

  Dengan adanya E-KTP, diharapkan kegelisahan orang dapat mereda kerana sekarang semua maklumat disimpan secara digital sehingga sukar untuk dimanipulasi. Memeriksa nombor KTP anda juga akan lebih mudah.

  Sebenarnya, masalah ini telah diatur dalam Undang-Undang Nomor 24 Tahun 2013 tentang Administrasi Penduduk yang ditulis sebagai berikut:

  Penduduk hanya diperbolehkan memiliki 1 (satu) KTP yang tercantum Nomor Induk Kependudukan (NIK). NIK merupakan identitas tunggal setiap penduduk dan berlaku seumur hidup untuk warga negara Indonesia dan untuk warga asing disesuaikan dengan masa berlaku izin tinggal tetap.

  Sumber foto: Contoh KPT elektronik. Anda boleh menyemak kad pengenalan dalam talian.

  Nombor Pengenalan Penduduk (NIK) yang terdapat di E-KTP akan digunakan sebagai asas untuk membuat dokumen lain.

  Beberapa di antaranya seperti membuat atau memperbaharui pasport, Lesen Memandu (SIM), ke Nombor Pengenalan Wajib Pajak (NPWP).

  Tidak hanya itu, melalui Peraturan Presiden No. 26/2009 pemerintah ingin mengatur sejumlah hal yang berkaitan dengan E-KTP, seperti:

  • KTP berasaskan NIK mengandungi kod keselamatan dan rekod elektronik sebagai kaedah mengesahkan dan mengesahkan data identiti penduduk.
  • Catatan elektronik sebagaimana dimaksud pada ayat (1) mengandung biodata, tanda tangan, foto paspor, dan sidik jari penduduk yang bersangkutan.
  • Rekod cap jari semua penduduk disimpan dalam pangkalan data penduduk.
  • Pengambilan semua sidik jari tangan penduduk sebagaimana dimaksud pada ayat (3) dilakukan pada saat mengajukan permohonan untuk KTP berbasis NIK, asalkan: Bagi warga negara Indonesia, itu dilakukan di kecamatan; dan bagi orang asing yang mempunyai izin tinggal tetap yang dilaksanakan di agensi pelaksana.
  • Catatan sidik jari penduduk yang terdapat dalam KTP berbasis NIK sebagaimana dimaksud pada ayat (2) berisi jari telunjuk kiri dan jari telunjuk kanan penduduk yang bersangkutan.
  • Rekaman sidik jari semua penduduk sebagaimana dimaksud pada ayat (3) dapat diakses oleh pihak yang berkepentingan sesuai dengan peraturan perundang-undangan.
  • Ketentuan lebih lanjut mengenai prosedur untuk merekam sidik jari diatur dengan Peraturan Menteri.

  Kelebihan E-KTP

  E-KTP nampaknya tidak hanya berfungsi sebagai identiti diri, geng. Dengan sifatnya yang berlaku di seluruh Indonesia, Anda dapat menggunakan KTP-el Anda untuk berbagai kegiatan, seperti membuat rekening bank dan lain-lain.

  E-KTP yang diintegrasikan secara langsung dengan pangkalan data populasi milik Kementerian Dalam Negeri Pusat tentu akan meningkatkan tahap ketepatan data penduduk. Sesuatu seperti sistem ini!

  Sumber foto: Kelebihan e-KTP, kad yang boleh anda periksa nombor KTP anda secara dalam talian.

  Sebagai tambahan, E-KTP kami didakwa lebih canggih daripada kad kediaman yang dimiliki oleh China dan India. Sebabnya, E-KTP kami dilengkapi dengan biometrik dan serpihan serentak.

  Dari segi keselamatan, E-KTP juga sukar dipalsukan dan digandakan. Ya, walaupun dalam beberapa kes terdapat E-KTP palsu atau banyak masih dijumpai.

  Pemeriksaan KTP melalui Internet juga menjadi mungkin kerana sistem KTP elektronik disatukan dengan pangkalan data elektronik kerajaan.

  Semasa mendaftar, kesemua sepuluh cap jari anda akan direkodkan oleh pegawai. Namun, hanya ibu jari dan jari telunjuk jari kanan yang akan dimasukkan ke dalam data.

  Mengapa anda menggunakan cap jari pada E-KTP? Sekurang-kurangnya ada tiga sebab seperti berikut, geng.

  • Berbanding dengan biometrik lain, penggunaan cap jari lebih murah,
  • Bentuk cap jari tidak akan berubah walaupun orang itu mengalami luka jari, dan
  • Tidak ada cap jari di dunia ini.

  Perbezaan antara E-KTP dan KTP

  Sebenarnya, apa perbezaan antara jenis KTP biasa dan KTP elektronik (el-KTP)? Ada beberapa perkara, geng. Tetapi Jaka yang lengkap sudah diringkaskan dalam jadual di bawah, ya!

  KTP Versi LamaKTP Elektronik (E-KTP)
  Tidak dapat menyimpan data. Mampu menyimpan data.
  Tidak mempunyai kerepek. Mempunyai cip.
  Tempoh sah adalah terhad (umumnya selama 5 tahun) Tempoh sah seumur hidup
  Bahan yang diperbuat daripada plastik atau kertas berlapis Bahan yang diperbuat daripada PETG (Polyethylene Terephthalate)

  Sistem baru ini membolehkan pemerintah memeriksa kad pengenalan dalam talian anda dengan lebih mudah dan tepat, mengurangkan kemungkinan banyak kad pengenalan dan lain-lain.

  Keperluan & Prosedur Membuat E-KTP

  Sekarang, sebelum mendaftar, sudah tentu anda harus tahu apa syarat dan prosedur untuk membuat E-KTP? Melaporkan dari laman web e-ktp.com , Jaka akan memberi anda maklumat lengkap, geng!

  Syarat Pendaftaran E-KTP

  1. 17 tahun.
  2. Tunjukkan surat pengenalan dari ketua kampung / kelurahan.
  3. Isi borang F1.01 (untuk penduduk yang belum pernah mengisi / tidak ada data dalam sistem maklumat pentadbiran penduduk) yang ditandatangani oleh ketua kampung / kelurahan.
  4. Salinan Kad Keluarga (KK),

  Prosedur Membuat E-KTP

  1. Pemohon datang ke kawasan perkhidmatan dengan saman.
  2. Pemohon sedang menunggu panggilan nombor giliran.
  3. Pemohon pergi ke tetingkap yang ditentukan.
  4. Pegawai mengesahkan data populasi dengan pangkalan data.
  5. Kerani itu mengambil gambar pemohon secara peribadi.
  6. Pemohon melekatkan tandatangan ke perakam tandatangan.
  7. Selanjutnya rakaman cap jari dan imbasan retina mata dilakukan.
  8. Pegawai melampirkan tandatangan dan cap mereka pada saman serta bukti bahawa penduduk telah merakam gambar, tandatangan dan cap jari.
  9. Pemohon dipersilakan pulang ke rumah untuk menunggu hasil proses percetakan 2 minggu setelah membuat.

  Apa itu NIK & Bagaimana Membaca NIK?

  Apabila anda akan memeriksa nombor kad pengenalan anda, anda mesti memasukkan NIK anda. Apa itu NIK?

  NIK adalah perpanjangan Nombor Pendaftaran Penduduk di mana nombornya unik dan tunggal.

  Maksudnya, NIK yang anda miliki tidak boleh sama dengan NIK yang dimiliki oleh orang lain. NIK terdiri daripada 16 digit nombor yang dirumuskan seperti contoh di bawah:

  Sumber foto: Kad yang boleh digunakan dengan cara memeriksa KTP secara dalam talian di laman web rasmi kerajaan.

  • 13 adalah Kanun Wilayah
  • 71 adalah Kod Kabupaten atau Perbandaran
  • 01 adalah Kod Daerah
  • 69 adalah tarikh lahir (hanya untuk wanita ditambah +40)
  • 02 adalah Bulan Kelahiran
  • 57 adalah Tahun Lahir
  • 005 adalah Nombor Pendaftaran Penduduk

  Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa 6 digit pertama menunjukkan di mana E-KTP dibuat. 6 digit berikutnya adalah tarikh lahir pemilik E-KTP dan 4 digit terakhir adalah nombor pendaftaran penduduk.

  Tetapi ada pengecualian, geng. Untuk seks wanita, tarikh lahir akan meningkat sebanyak 40. Contohnya, orang itu dilahirkan pada 13 April 1997, maka KTP-el akan mengatakan "530497".

  Periksa NIK KTP anda dalam talian boleh dilakukan melalui laman web kerajaan yang dipercayai untuk melihat bilangan ibu bapa yang sah yang anda miliki.

  Koleksi Cara Memeriksa KTP Dalam Talian melalui Internet (CEK NIK)

  Baiklah, bagi anda yang ingin mengesahkan kebenaran dan memantau siapa yang tahu jika terdapat ralat dalam data anda yang disimpan dalam talian, anda juga boleh memeriksa KTP anda sendiri.

  Jaka seterusnya akan memberitahu anda langkah demi langkah bagaimana memeriksa NIK KTP dalam talian yang boleh anda lakukan melalui laman web atau bahkan melalui telefon pintar agar lebih praktikal.

  Cara Memeriksa KTP Melalui Internet Dalam Talian Melalui Aplikasi Mudah Alih

  Mudah melakukan perkara secara langsung di telapak tangan anda, termasuk memeriksa kad pengenalan elektronik dalam talian menggunakan aplikasi mudah alih di Android dan iOS, bukan?

  Tetapi sayangnya kaedah ini adalah cara tidak rasmi, yang berisiko mendapat kecurian data, geng. Perkara ini juga telah diingatkan oleh Kementerian Dalam Negeri sejak 2016, anda tahu.

  Sumber foto: Laman web pemerintah yang boleh anda gunakan untuk memeriksa KTP anda melalui internet.

  Dilaporkan dari laman rasmi, Kementerian Dalam Negeri menegaskan bahawa pihaknya tidak pernah membuat permohonan untuk Periksa KTP melalui internet, NIK KTP Check, atau yang seumpamanya yang berpeluang disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

  Untuk memeriksa el-KTP, orang digalakkan untuk pergi terus ke Pejabat Dukcapil terdekat .

  Cara Menyemak Data NIK KTP Secara Dalam Talian Melalui Laman Web Rasmi Kementerian Dalam Negeri

  Sekiranya kaedah menggunakan aplikasi mudah alih tidak dapat dilakukan, ada cara untuk memeriksa kad ID Elektronik lain.

  Salah satunya adalah melalui laman web rasmi yang disediakan oleh kerajaan, khususnya Kementerian Dalam Negeri dan barisannya, kumpulan itu.

  Tetapi sayangnya, jika pada masa lalu anda dapat memeriksa NIK KTP anda secara dalam talian melalui halaman //dukcapil.kemendagri.go.id/ , kaedah ini tidak lagi berfungsi dan nampaknya telah ditutup secara rasmi.

  Tetapi tenang, anda juga dapat menggunakan laman web Penduduk Daerah dan Pendaftaran Sivil (Disdukcapil) untuk memeriksa. Tetapi jelas tidak semua wilayah menyediakannya.

  Sumber gambar: Laman pemerintahan Tangerang Selatan yang boleh digunakan untuk memeriksa NIK KTP secara dalam talian.

  Contohnya, bagi anda yang KTP dan berkedudukan di Bandar Tangerang Selatan, anda boleh melayari halaman //disdukcapil.tangerangselatankota.go.id/web/cek_nik untuk memeriksa status NIK secara dalam talian.

  Untuk mencarinya, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan kata kunci carian di penyemak imbas, "periksa nik ktp (nama kawasan anda)" dan pastikan anda membuka laman web rasmi kerajaan dengan domain tersebut. Go.id , ya!

  Cara Memeriksa NIK KTP Offline (Alternatif)

  Sumber foto: Alat alternatif, jika anda tidak dapat memeriksa kad pengenalan anda melalui internet, anda tidak boleh menggunakannya.

  Seperti saranan Kementerian Dalam Negeri di atas, disarankan untuk pergi terus ke Pejabat Dukcapil terdekat untuk memeriksa kad pengenalan elektronik.

  Di sini, anda boleh menyemak NIK KTP anda di luar talian dengan menggunakan mesin pembaca kad E-KTP khas yang akan membaca cip di dalam kad, geng.

  Kekangan Membuat E-KTP Hingga Kini

  Menurut Ketua Pengarah Dukcapil, Zudan Arif Fakrulloh, orang Indonesia seharusnya sudah menggunakan E-KTP sejak 1 Januari 2015.

  Walau bagaimanapun, tarikh akhir untuk merekod data telah ditangguhkan sehingga 30 September 2016 atau dengan kata lain telah berlalu sejak tiga tahun yang lalu.

  Kembali lagi, proses ini dibuat huru-hara oleh kes rasuah yang melibatkan pegawai atau wakil rakyat.

  Sumber foto: Rel

  Sebagai catatan, dari 182.5 juta orang Indonesia yang diwajibkan mendapatkan E-KTP, ada sekitar 22 juta yang belum merekodkan data untuk membuat E-KTP, anda tahu. Nombor hebat, ya?

  Sementara (data terbaru) terdapat 156.1 juta salinan E-KTP yang telah dicetak hingga Julai 2016. Penduduk yang belum mempunyai KTP dalam talian tentu tidak dapat memeriksa KTP ID & NIK mereka secara dalam talian melalui laman web mana pun.

  Bonus: Sekiranya Anda Tidak Mempunyai E-KTP, Apa Sekatannya?

  Sekiranya sehingga tarikh tersebut anda belum membuat rakaman, data anda akan disekat.

  Hasil daripada penyekat data, anda akan mengalami pelbagai kesukaran untuk mengakses perkhidmatan awam berdasarkan Nombor Pengenalan Penduduk (NIK).

  Sumber foto: Sekatan diberikan apabila anda tidak mempunyai kad pengenalan yang boleh anda periksa NIK anda secara dalam talian.

  Mereka akan menghadapi kesukaran untuk mengurus dokumen penting seperti surat nikah, lesen memandu (SIM), BPJS, lesen perniagaan, pendidikan, izin bangunan, perbankan, dan lain-lain.

  Ini tidak baik, jika anda tidak boleh berkahwin. Anda pasti tidak mahu ia berlaku, bukan?

  Ini juga bermaksud anda tidak boleh menggunakan kad pengenalan dalam talian yang dikongsi Jaka dalam artikel ini, geng.

  Nah, itulah ulasan tentang cara memeriksa kad pengenalan elektronik yang boleh anda lakukan dengan selamat, kelebihan dan kekangan dalam membuatnya, geng.

  Oh ya, Jaka mengingatkan sekali lagi bahawa data NIK sangat penting dan mesti dirahsiakan. Jangan biarkan ia disalahgunakan oleh pihak lain, ya.

  Semoga berjaya dan terus berhati-hati, jangan memasukkan data anda secara sembarangan di laman web atau aplikasi tertentu.

  Baca juga artikel mengenai KTP Check Online atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah

  Artikel Berkaitan