Cara menyembunyikan foto di telefon Android, dijamin tidak akan ditangkap!

Ingin tahu bagaimana menyembunyikan gambar dan video memalukan anda di telefon bimbit anda? Tenang, cukup klik artikel berikut, dijamin selamat dan tidak akan terperangkap!

Hayo, yang hingga kini masih suka menyembunyikan gambar peribadi di telefon pintar anda?

Sebaik-baiknya, hanya kita yang berhak memegang dan mengendalikan telefon pintar kita sendiri. Tetapi ada kalanya telefon pintar kita dipinjam oleh orang lain kerana pelbagai alasan, sama ada untuk mengambil gambar atau memanggil orang.

Tidak mustahil orang itu diam - diam melihat isi galeri kami . Lebih buruk lagi jika dia menjumpai gambar peribadi yang tidak boleh diketahui oleh orang lain, boleh membuat malu maksimum, geng!

Bersantai sahaja, sekarang anda juga dapat menyembunyikan foto (dan video juga, anda tahu!) Di telefon bimbit kegemaran anda. Kira-kira bagaimana menyembunyikan fail foto pada telefon Android ? Ini caranya!

 • Cara menyembunyikan foto di telefon bimbit Android tanpa aplikasi
 • Cara menyembunyikan foto di telefon Android

  Tujuan utama menyembunyikan foto atau fail penting adalah untuk membuat orang lain tidak dapat melihat, mengetahui, dan bahkan mencari fail tersebut.

  Dengan cara itu, fail rahsia anda akan selamat dan tidak mudah dijumpai. Bukan hanya foto dan video yang dapat anda sembunyikan, anda juga dapat menyembunyikan MP3, dokumen dan bahkan folder secara langsung.

  Ada beberapa cara untuk menyembunyikan foto, video dan fail lain di telefon Android. Jaka akan menerangkan satu persatu, jadi nantikan!

  Cara Menyembunyikan Foto di Telefon Android dengan Aplikasi

  Pada beberapa telefon Android terbaik dan terbaru, aplikasi lalai tersedia untuk menyembunyikan foto, video, aplikasi, dan fail lain, misalnya, Samsung atau Oppo HP.

  Semasa berbicara mengenai telefon bimbit iPhone sendiri, alat ini juga sudah mempunyai sistem terbaik untuk menyembunyikan data peribadi. Anda boleh membacanya dalam artikel yang ditulis Jaka .

  Lalu, bagaimana dengan telefon bimbit lain yang tidak mempunyai aplikasi lalai? Tenang, Jaka akan menunjukkan cara menyembunyikan foto atau video di telefon Android anda dengan menggunakan aplikasi bernama Keepsafe .

  Tanpa perlu berlama-lama lagi, berikut adalah panduan!

  Langkah - 1 : Muat turun dan pasang aplikasi Keepsafe di Google Play. Daripada menjadi rumit, Jaka telah menyenaraikan aplikasi di bawah. Sila muat turun!

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti KeepSafe

  Langkah - 2 : Jika ya, masukkan aplikasi dan ketik butang Daftar . Sekiranya anda sudah mempunyai akaun sebelumnya, anda boleh mengetuk Log Masuk di bawahnya.

  Selepas itu, anda akan disuruh membuat pin 4 digit. Anda juga boleh membuat kata laluan berpola dengan menekan pilihan di sudut kanan atas.

  Kelebihan kata laluan ini, aplikasi akan segera terkunci setelah 30 saat tidak digunakan lagi.

  Langkah - 3 : Adakah anda sudah selesai membuat kata laluan? Anda sudah boleh menyimpan gambar tersembunyi anda, geng!

  Kaedahnya sangat mudah. Pergi ke Album Utama, kemudian ketuk butang Tambah (+) di sudut kanan bawah, kemudian ketik Import Foto .

  Pilih foto yang ingin anda impor ke dalam aplikasi, kemudian tunggu keterangan " Import selesai ".

  Sangat sederhana, bukan? Anda juga boleh membuat lebih dari 1 album mengikut tema atau konsep fail peribadi anda, kumpulan.

  Lalu bagaimana saya mengembalikan fail foto dan video? Sangat mudah, geng! Tekan dan tahan fail yang anda sembunyikan sebelumnya, kemudian pilih simbol eksport (panel bawah, nombor dua dari kiri), kemudian ketuk Eksport .

  Selesai! Itulah cara untuk menyembunyikan fail peribadi anda di HP.

  Cara menyembunyikan foto di telefon bimbit Android tanpa aplikasi

  Terdapat banyak aplikasi di Google Play yang membolehkan anda menyembunyikan pelbagai aplikasi, fail atau folder di Android.

  Fitur keselamatan aplikasi untuk menyembunyikan foto dan file video juga bervariasi, mulai dari kata laluan, enkripsi, pin, corak dan bahkan cap jari.

  Malangnya, aplikasi ini biasanya agak berat dan menjadikan telefon pintar anda berfungsi dengan lebih sukar untuk dikendalikan. Di samping itu, peningkatan memori akan menjadikan telefon bimbit anda penuh dengan cepat.

  Oleh itu, Jaka akan menyediakan cara untuk menyembunyikan foto atau video di telefon Android tanpa aplikasi. Ini caranya!

  Langkah - 1 : Buka fail Explorer atau pengurus fail yang biasa anda gunakan di telefon bimbit anda. Cari fail yang ingin anda sembunyikan. Sekiranya anda menjumpai, klik Namakan semula .

  Langkah - 2 : Tambahkan titik (.) Di bahagian depan nama fail. Sekiranya titik telah ditambahkan, klik OK . Fail secara automatik akan menjadi fail tersembunyi.

  Langkah - 3 : Sekiranya ada, sila lihat hasilnya. Foto yang tersembunyi tidak lagi kelihatan di Galeri . Hebat, bukan?

  Untuk mengakses fail tersembunyi, yang harus anda lakukan hanyalah memilih Tunjukkan fail tersembunyi .

  Selesai! Itulah cara untuk menyembunyikan gambar di telefon bimbit tanpa bantuan aplikasi sama sekali. Pendek dan sangat mudah, bukan?

  Itulah cara untuk menyembunyikan foto di telefon bimbit yang disampaikan oleh Jaka dengan pelbagai panduan. Oleh itu, anda dapat menyembunyikan pelbagai perkara, terutamanya gambar dan video.

  Sekiranya anda masih keliru, anda boleh berkongsi di ruangan komen. Semoga berjaya!

  Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan aplikasi atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

  Artikel Berkaitan