Cara Mengurangkan Saiz Video Tanpa Mengurangkan Kualiti, Jimat Memori!

Hard disk penuh kerana saiz video terlalu besar? Tenang, Jaka akan memberitahu anda cara memampatkan video tanpa mengurangkan kualiti (kemas kini 2020)

Adakah anda pengumpul video? Seperti filem Hollywood, filem Anime, atau Korea. Keliru Pemacu keras anda penuh kerana saiz video terlalu besar?

Jaka juga mengumpulkan pelbagai video! Jadi ingin mengalami masalah yang sama dengan anda masalah penyimpanan video terhad.

Sekarang, jika keadaannya seperti ini, satu-satunya cara yang boleh anda lakukan adalah memampatkan atau mengurangkan ukuran video anda.

Masih keliru bagaimana memampatkan video tanpa mengurangkan kualiti?

Tenang saja, geng! Di sini Jaka akan memberikan cara untuk memampatkan video atau mengurangkan ukuran video pada pelbagai peranti baik PC / Laptop dan Android!

 • Cara Memampatkan Video / Mengurangkan Saiz Video pada iPhone
 • Cara Mengurangkan Saiz Video pada Laptop / PC Tanpa Aplikasi
 • Cara Memampatkan Video / Mengurangkan Saiz Video pada Laptop
 • Cara Mengurangkan Saiz Video pada Android, iPhone & PC / Laptop

  Terdapat pelbagai pilihan cara untuk memampatkan saiz video anda. Jaka akan memberikan cara untuk mengurangkan ukuran video pada Laptop, Android ke iPhone! Semoga berjaya!

  Cara Memampatkan Video / Mengurangkan Saiz Video di Android

  Cara pertama yang disarankan oleh Jaka untuk mengurangkan ukuran foto adalah pada Android. Ini caranya!

  Langkah pertama:

  • Muat turun dan pasang aplikasi kompres video yang dipanggil Panda Video Compressor terlebih dahulu di PlayStore.

  • Setelah anda memasang aplikasi, buka aplikasi Panda Video Compressor seperti biasa dan pilih video yang ingin anda kompres.

  Langkah kedua:

  • Selanjutnya pilih dan tentukan ukuran video yang anda mahukan. Walaupun dalam aplikasi ini, anda dapat menentukan kualiti dan ukuran video yang ingin dimampatkan.

  • Selepas anda memilih kualiti video, video siap dimampatkan. Tunggu sehingga proses pemampatan selesai.

  • Proses pemampatan tidak memerlukan masa yang lama! Sila klik Simpan kemudian selesaikan!

  Perkara hebat mengenai aplikasi Panda Video Compressor adalah bahawa anda akan diberitahu sebelum dan selepas hasil video yang anda kompres. Hebat, bukan?

  Cara Memampatkan Video / Mengurangkan Saiz Video pada iPhone

  Sekiranya anda mencari cara untuk memampatkan video pada iPhone, ternyata anda juga boleh! Tidak perlu jailbreak dan lain-lain! Ini caranya:

  Langkah pertama:

  • Muat turun dan pasang aplikasi VidCompress di AppStore terlebih dahulu. Aplikasi ini 100% percuma!

  • Buka aplikasi VidCompress , kemudian pilih menu Compress

  Langkah kedua:

  • Pilih video dari galeri yang ingin anda kompres. Sekiranya anda sudah menentukan, pilih " OK " di sudut kanan atas aplikasi ini.

  • Malangnya, dalam aplikasi VidCompress anda tidak diberi pilihan saiz piksel atau kualiti video yang ingin anda kompres. Aplikasi ini akan memampatkan video anda secara automatik sekitar 80% daripada video asal.

  • Tunggu proses pemampatan selesai.

  Selesai

  • Sekiranya proses pemampatan selesai, maka video baru yang telah anda kompres akan memasuki galeri anda secara automatik tanpa perlu memilih menu apapuin. Sangat mudah, bukan?

  Cara Mengurangkan Saiz Video pada Laptop / PC Tanpa Aplikasi

  Sebenarnya, kaedah ini juga boleh dilakukan pada telefon bimbit Android dan iPhone. Tetapi, untuk menjadikannya lebih mudah dan pantas, Jaka menyarankan agar anda melakukannya di Laptop / PC sahaja.

  Langkah pertama:

  • Buka laman web videomaller di PC / komputer riba anda. Tenanglah, aplikasi ini percuma dan tidak banyak iklan.

  Langkah kedua:

  • Sila muat naik video yang ingin anda kompres di ruangan Browse . Oh ya, terdapat pilihan pemampatan rendah yang disediakan dan disyorkan oleh laman web ini.

  • Sekiranya anda tidak mahu menggunakan kompresi dengan pemampatan rendah , sila sesuaikan ukuran dan kualiti video yang anda mahukan. Anda juga dapat mengetahui sama ada anda ingin menghapus audio dari video yang anda kompres.

  • Pilih Muat Naik Video setelah anda memilih tetapan dan ukuran video yang ingin anda kurangkan ukurannya.

  Selesai

  • Sila lihat di lajur yang anda muat naik video. Anda akan menemui video yang telah dimampatkan, lengkap dengan maklumat mengenai berapa banyak pemampatan dilakukan.

  • Muat turun dan selesaikan! Sekarang anda boleh mendapatkan video yang ukurannya lebih kecil sesuai dengan keinginan anda.

  Cara Memampatkan Video / Mengurangkan Saiz Video pada Laptop

  Sekiranya anda mahukan usaha, anda boleh memampatkan video di komputer riba menggunakan aplikasi tersebut. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Muat turun perisian di sini terlebih dahulu. Brek Tangan Aplikasi Video & Audio DOWNLOAD
  2. Mari lihat video yang akan dijalankan, dapat dilihat dari gambar di bawah. Video bersaiz 164MB.
  3. Pasang seperti biasa, kemudian buka aplikasi HandBrake akan muncul seperti di bawah.
  4. Klik Source-File , kemudian kotak dialog akan muncul untuk memilih video, mencari dan memilih video yang akan dijalankan kemudian klik Buka .
  5. Pada tab Video , sila sesuaikan mengikut gambar. Di bahagian Kualiti Kandungan , Jaka menggunakan 27 , tetapi untuk pertama kali mencuba ia harus dibiarkan pada 20.
  6. Di lajur Destinasi , tetapkan penyimpanan output seperti yang dikehendaki.
  7. Klik Mula , kemudian tunggu proses pengekodan selesai (bergantung pada ukuran video).
  8. Teks Antrian Selesai akan muncul , tanda bahawa proses pengekodan telah selesai.
  9. Kami melihat hasilnya setelah video pengekod yang Jaka cuba sebelumnya dapat dilihat dalam tangkapan skrin (kotak merah bermaksud sebelumnya, kotak biru setelah pengekodan). Dari ukuran 164 MB berubah menjadi 53 MB.

  Tetapi perlu diingat bahawa bergantung pada video, ketika pengekodan berlaku, ukuran atau ukurannya tidak lebih kecil, tetapi semakin besar. Oleh itu, tidak semua video dapat dikodkan dengan memuaskan.

  Itulah cara memampatkan video atau mengurangkan saiz video tanpa mengurangkan kualiti pada pelbagai peranti.

  Tidak mudahkah langkah memampatkan video? Tidak membuat anda keliru, bukan?

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai video atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan