Cara Memulihkan Fail yang Hilang Kerana Virus dengan Prompt Perintah (CMD)

Adakah anda pernah atau sering kehilangan fail penting pada flash, memori, atau cakera keras luaran kerana virus? Pasti sangat menyusahkan jika anda kehilangan fail penting ini.

Adakah anda pernah atau sering kehilangan fail penting pada flash, memori, atau cakera keras luaran kerana virus ? Pasti sangat menyusahkan jika anda kehilangan fail penting ini. Apatah lagi bagi mereka yang menyelesaikan tesis atau tarikh akhir kerja di pejabat. Boleh membahayakan sekiranya fail penting yang anda simpan pada flash, memori, atau cakera keras luaran hilang kerana virus dan malware.

Baiklah di sini saya akan berkongsi maklumat mengenai kod CMD untuk memulihkan fail penting pada flash, memori, atau cakera keras yang hilang kerana virus. Cara memulihkan fail yang hilang sangat mudah, jalankan Command Prompt (CMD) .

BACA JUGA
  • [KEMASKINI] SEREM! Inilah 20 Virus Komputer Berbahaya Sepanjang Sejarah
  • Cara Memulihkan Fail yang Dihapus secara Kekal pada Laptop
  • [KEMASKINI 2015] Cara Memulihkan Fail yang Dihapus secara Kekal pada Komputer

Cara Memulihkan Fail yang Hilang Kerana Virus dengan Prompt Perintah (CMD)

  1. Langkah pertama cara memulihkan fail yang hilang oleh virus adalah menjalankan Run / Windows + R , kemudian ketik CMD .

  2. Taip huruf yang terdapat pada flash, memori, atau cakera keras luaran misalnya F: kemudian tekan Enter .

  3. Selepas itu taipkan kod CMD ini: F: attrib -s -h -r / s / d .

  4. Setelah fail muncul, salin fail ke tempat yang selamat dan format flash atau cakera keras anda untuk membuang virus.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas, dijamin 100% fail anda yang hilang kerana virus mesti muncul. Sekarang apabila fail penting telah muncul, segera salin fail penting ke tempat lain yang anda pastikan selamat (tidak ada virus di dalamnya). Jangan lupa semua format flash, memori, atau cakera keras yang terkena virus untuk membersihkan virus.

Bagaimana, mudah untuk tidak memulihkan data yang hilang menggunakan CMD? Semoga artikel ini berguna untuk anda dan selalu berkunjung ke JalanTikus untuk mendapatkan lebih banyak maklumat atau petua.

Artikel Berkaitan