Cara Memperbaiki Telefon Android Mati dengan Mudah

Telefon Android anda tiba-tiba mati sepenuhnya? Jangan risau, lakukan cara untuk memperbaiki telefon android yang benar-benar mati ini untuk mengembalikan semula telefon bimbit anda.

Seperti canggih atau semahal apa pun, telefon pintar adalah item elektronik yang terdedah kepada kerosakan . Ini mungkin disebabkan oleh cacat produksi, pengabaian pengguna seperti jatuh atau terkena air, atau kerana sudah lama dimakan.

Sekiranya anda mengalami telefon pintar Android yang tiba-tiba tidak akan hidup atau mati sepenuhnya, jangan panik! Tidak semestinya telefon pintar anda rosak, kadangkala anda hanya perlu melakukan beberapa muslihat khusus untuk menghidupkan telefon bimbit kegemaran anda.

Nah, mengikuti JalanTikus akan memberikan penyelesaian, 5 cara untuk memperbaiki telefon Android yang benar-benar mati sehingga telefon bimbit anda kembali aktif .

 • Tanggalkan bateri
 • Skrin hitam
 • Lakukan Reset Kilang dari Mod Pemulihan
 • Mungkin rosak
 • Cara Mudah Mengatasi telefon pintar Android yang benar-benar mati

  Cas telefon pintar anda

  Mungkin disebabkan oleh bug atau banyak aplikasi yang berjalan di latar belakang, kadang-kadang kita tidak menyedari telefon pintar kita kehabisan kuasa.

  Terutama jika sebelum tidur, baki bateri hanya 20%. Apabila anda bangun, telefon pintar Android mati dan tidak akan menyala apabila dihidupkan.

  Cuba mengecasnya, jangan segera nyalakannya. Biarkan seketika, sehingga bateri telefon diisi sehingga sekitar 15-20 minit.

  Hanya kemudian tekan butang Daya untuk mencuba menghidupkannya semula, jika tidak berfungsi terus ke helah seterusnya.

  Tanggalkan bateri

  Kadang-kadang masalahnya sedikit lebih serius daripada bateri lowbat, contohnya telefon pintar anda terjebak dalam proses boot yang tidak pernah habis atau kerana bootloop. Caranya yang boleh anda lakukan ialah mengeluarkan bateri.

  Untuk bateri yang tertanam di badan, pengeluar biasanya menyediakan butang khas. Untuk mematikan kuasa telefon bimbit semasa kecemasan atau tekan lama butang Daya (20-30 saat).

  Dengan melakukan ini, anda memotong satu-satunya sumber telefon pintar. Ini akan menyelesaikan masalah dan membuat telefon pintar anda reboot dengan betul.

  Skrin hitam

  Sudah tentu, kita sering memasukkan telefon pintar ke dalam poket seluar yang sempit atau tidur. Kita tidak tahu, ketika tidur mungkin telefon bimbit tertekan oleh badan kita.

  Sekiranya anda bangun, telefon bimbit anda dimatikan atau bata, tetapi apabila ditekan butang Power bergetar tetapi skrinnya hanya gelap. Maksudnya, skrin telefon pintar anda mungkin mempunyai masalah dengan skrin dan mesti dibawa ke pusat servis.

  Oleh itu, pastikan jika anda tidur, letakkan telefon anda di tempat yang selamat. Ini juga untuk mengelakkan bahaya kesan buruk dari radiasi telefon pintar.

  Lakukan Reset Kilang dari Mod Pemulihan

  Sekiranya telefon pintar anda kadang-kadang menyala, kadangkala ia tersekat semasa boot atau dihidupkan dan kemudian mati semula. Mungkin masalahnya terletak pada perisian, ini dapat terjadi setelah Anda mengemas kini Android ke versi baru atau menggunakan ROM khusus dan membuat beberapa perubahan sistem.

  Untuk mengatasi masalah ini, anda harus berusaha melakukan reset kilang melalui mod pemulihan yang akan menghapus semua data di dalam telefon bimbit dan kembali seperti yang baru.

  Pastikan anda telah menyandarkan data penting, kaedah ini mesti dilakukan sekiranya telefon pintar sudah tidak stabil.

  Pada amnya untuk melakukan ini, pertama anda harus mematikan telefon bimbit dan menghidupkannya semula dengan kombinasi butang naik + turunkan + butang kuasa . Gabungan kunci berbeza-beza, bergantung pada jenis telefon pintar dan pengeluar peranti.

  Selepas anda berada dalam mod pemulihan, navigasi biasanya menggunakan butang kelantangan dan mencari pilihan Factory Reset. Setelah anda menjumpai pilihan, gunakan butang Power untuk melaksanakan.

  Mungkin rosak

  Trik di atas akan menjadikan telefon pintar anda kembali normal. Sekiranya masih ada yang salah atau mungkin masih tidak dihidupkan, ini bermakna mungkin perkakasan telefon pintar anda bermasalah atau rosak.

  Sekiranya masih merupakan jaminan, anda harus mempertimbangkan tuntutan jaminan kepada pusat servis atau membeli telefon pintar baru / terpakai jika tidak lagi dijamin dan kos pembaikannya terlalu mahal.

  Itulah 5 helah mudah, yang boleh anda lakukan sekiranya telefon bimbit anda tiba-tiba mati. Sekiranya masalah dengan perisian masih dapat diatasi, tetapi ketika berkaitan dengan perkakasan, ia mesti dibawa ke pusat servis. Sekiranya ada tambahan dari anda, masukkan ke dalam komen di bawah.

  Artikel Berkaitan