3 Cara Meminimumkan (Memampatkan) Saiz Fail PDF pada Telefon bimbit & Komputer Riba, Boleh Di Luar Talian!

Saiz fail PDF anda terlalu besar? Kompres terlebih dahulu menggunakan cara mengurangkan ukuran PDF pada telefon bimbit dan komputer riba, yang boleh dilakukan dalam talian atau luar talian, periksa di sini!

PDF (Portable Document File) adalah format fail yang biasanya anda terima dan umumnya penting, seperti tugas kuliah, riwayat hidup (CV), atau fail penting lain.

Malangnya, saiz fail PDF yang terlalu besar kadang-kadang menyukarkan anda memuat naik kerana terdapat had maksimum yang dibenarkan, misalnya fail PDF 200kb , kumpulan.

Untuk mengatasi masalah ini, kali ini Jaka akan berkongsi petua bagaimana mengurangkan ukuran PDF pada telefon bimbit dan komputer riba yang boleh anda praktikkan dengan mudah.

 • Cara mengurangkan saiz PDF pada telefon Android
 • Cara mengurangkan saiz PDF dalam talian di telefon bimbit / komputer riba anda
 • Cara Mengurangkan Saiz PDF Di Luar Talian
 • Koleksi Cara Mengurangkan Ukuran PDF pada Telefon Bimbit dan Laptop, Dijamin Praktikal!

  Kali ini, terdapat tiga kaedah untuk memampatkan PDF pada telefon bimbit dan komputer riba yang boleh anda gunakan untuk mengubah ukuran fail PDF yang awalnya besar menjadi lebih kecil.

  Sumber foto: techplus.me (Banyak cara untuk mengubah saiz PDF pada telefon bimbit dan komputer riba dengan kelebihan masing-masing.)

  Di sini anda boleh bergantung pada aplikasi, baik dalam talian dan luar talian mengikut keperluan anda, geng.

  Oh ya, anda tidak perlu takut fail PDF anda menjadi rosak, kerana cara yang dicadangkan oleh Jaka di bawah ini sangat selamat.

  Tetapi sebagai langkah berjaga-jaga, anda harus membuat sandaran dan membuat salinan fail PDF menggunakan aplikasi pembaca PDF seperti Adobe Reader di bawah!

  Sistem Pejabat & Alat Perniagaan Aplikasi Adobe Systems Inc. DOWNLOAD

  1. Cara Mengurangkan Saiz PDF pada Telefon Android

  Kini anda juga boleh memampatkan ukuran fail PDF secara langsung di telefon Android anda dengan aplikasi seperti iLovePDF , geng.

  Tetapi ingat, semasa menggunakan aplikasi iLovePDF, pastikan anda tersambung ke internet. Inilah langkahnya.

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi iLovePDF

  • Pertama, anda boleh memuat turun aplikasi iLovePDF untuk Android, yang boleh anda dapatkan di pautan di bawah.
  MUAT TURUN Apl

  Langkah 2 - Mula Memampatkan PDF pada Android

  • Buka aplikasi iLovePDF yang terpasang kemudian pilih menu PDF Compress di halaman utama aplikasi.
  • Pilih fail PDF yang ingin anda kompres, sama ada dalam memori dalaman HP , Google Drive , atau Dropbox . Di sini Jaka akan memilih fail PDF yang ada dalam memori dalaman, geng.

  Langkah 3 - Pilih Fail PDF

  • Untuk menambahkan fail PDF ke aplikasi iLovePDF, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk ikon + . Kemudian pilih fail PDF yang ada di memori dalaman telefon Android anda.

  Langkah 4 - Pilih Pilihan Pemampatan PDF

  • Anda boleh menambah lebih daripada satu fail PDF untuk dimampatkan. Pilih fail PDF yang ingin anda kompres, kemudian ketuk butang Next .
  • Kemudian pilih pilihan mampatan, di mana terdapat Compression Extreme , Compression disyorkan , dan Low Compression dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Apabila anda mengetuk Kompres .

  Langkah 5 - Tunggu Proses Pemampatan

  • Seperti yang disebutkan Jaka sebelumnya, iLovePDF memerlukan rangkaian internet kerana akan memuat naik dan memuat turun fail PDF yang telah dimampatkan ke pelayannya.
  • Tunggu semua proses selesai. Sekiranya fail PDF telah dimampatkan, Selesai! seperti berikut. Untuk melihat PDF, anda hanya ketuk Lihat Fail .

  2. Cara Mengecilkan Ukuran PDF Secara Dalam Talian di Telefon bimbit / Laptop

  Kemudian anda juga dapat mengurangkan ukuran fail PDF dalam talian dengan bantuan laman web yang mengandungi pelbagai alat untuk fail PDF, termasuk untuk memampatkan PDF.

  Melalui laman web bernama Smallpdf yang boleh anda akses di telefon bimbit atau komputer riba, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah di bawah:

  Langkah 1 - Buka Alat Kompres PDF di Laman Kecilpdf

  • Kali pertama, anda boleh membuka alat Kompres PDF di laman Smallpdf melalui pautan berikut (//smallpdf.com/en/compress-pdf/) pada penyemak imbas HP atau komputer riba anda, kumpulan.
  • Setelah paparan muncul seperti pada gambar di bawah ini, Anda dapat mengambil file PDF yang ingin dikecilkan dengan mengklik Pilih File yang terdapat di kotak merah.

  Langkah 2 - Tunggu Proses Pemampatan Dalam Talian PDF Selesai

  • Setelah memilih, fail PDF anda akan dimuat secara automatik dan segera dimampatkan atau dikurangkan ukurannya. Sebagai contoh, fail PDF anda yang pada mulanya berukuran 7.25MB kini hanya 5.31MB.
  • Sekiranya anda tidak berpuas hati, anda boleh klik Mulakan semula untuk memampatkan PDF sekali lagi. Sekiranya anda pasti, anda boleh memuat turun fail PDF yang dimampatkan secara langsung dengan mengklik Muat turun Fail Sekarang .

  3. Cara Mengurangkan Saiz PDF Secara Luar Talian

  Sekiranya anda tidak mempunyai sambungan internet, anda juga dapat mengurangkan ukuran PDF pada komputer riba anda dengan menggunakan perisian Microsoft Word , geng.

  Anda boleh menggunakan kaedah ini misalnya untuk memampatkan PDF 200kb. Inilah langkah-langkah yang mesti anda ikuti.

  Langkah 1 - Buka PDF dalam Microsoft Word

  • Pertama, anda membuka Microsoft Word pada PC atau komputer riba anda. Untuk cara mengurangkan saiz PDF, anda memerlukan Microsoft Word 2013 ke atas.
  • Kemudian buka fail PDF yang ingin anda kurangkan dengan memilih Fail> Buka . Kemudian fail PDF secara automatik akan ditukar menjadi format Word.

  Langkah 2 - Simpan dan Kurangkan Saiz Fail PDF

  • Setelah menyelesaikan proses, anda hanya perlu menyimpannya lagi dengan memilih Fail> Simpan Sebagai . Tetingkap Save As akan muncul di mana anda mula-mula menukar format ke PDF .
  • Kemudian di bahagian bawah, anda memilih pilihan Ukuran minimum (penerbitan dalam talian) untuk mengurangkan ukuran fail PDF di Word. Akhirnya anda klik Simpan untuk menyimpan dokumen.

  Nah, itulah sekumpulan cara untuk mengurangkan ukuran PDF pada telefon Android dan PC dan komputer riba yang boleh anda lakukan dalam talian dan luar talian. Mudah dan praktikal, bukan?

  Dengan kaedah di atas, anda tidak akan menghadapi kesukaran untuk mengendalikan fail PDF yang dimampatkan yang besar. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai PDF atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan