5 Cara Memperpanjang Masa Aktif XL, Jangan Menggunakan Kerumitan!

Tempoh aktif XL hampir habis tetapi kuota dan nadi masih bertambah? Berehatlah, inilah cara untuk memanjangkan tempoh aktif XL sehingga anda dapat terus menikmati semua baki yang tinggal.

Setiap pengendali telefon bimbit pasti menggunakan tempoh aktif untuk nombor yang digunakan oleh pengguna dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya tempoh aktif nombor tidak diperpanjang, nombor yang digunakan pasti akan tamat dan tidak akan dapat digunakan lagi oleh pengguna.

Ini juga berlaku untuk pengendali XL yang menyediakan sejumlah tempoh aktif dalam jangka masa tertentu. Lalu, bagaimana untuk melanjutkan tempoh aktif XL ?

Berikut adalah ringkasan beberapa cara untuk memperpanjang tempoh aktif XL sehingga anda dapat terus menggunakan nombor anda dengan kredit dan kuota di dalamnya. Lihat, geng!

 • Beli Pakej Tempoh Aktif
 • Beli Pakej Internet, SMS atau Telefon
 • Pemindahan kredit
 • Urus niaga di myXL
 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif XL Secara Praktikal

  Anda mungkin sering lupa bila tempoh rahmat untuk nombor yang anda gunakan. Untuk itu, anda harus memeriksa tempoh rahmat XL terlebih dahulu.

  Selepas itu, anda boleh melanjutkan tempoh aktif XL supaya anda lebih bebas menggunakan nombor anda dan tidak tiba-tiba berada dalam tempoh rahmat.

  Inilah cara untuk memanjangkan atau meningkatkan tempoh aktif XL yang boleh anda lakukan dengan mudah dan cepat, geng.

  1. Mengisi semula Kredit

  Penambahan kredit adalah kaedah paling asas yang boleh anda lakukan untuk melanjutkan tempoh aktif XL atau pengendali lain.

  Tempoh aktif yang anda perolehi bergantung pada jumlah kredit yang telah anda beli. Semakin besar nominal yang anda beli, tempoh aktif akan lebih lama.

  Di samping itu, jika anda terus menambah secara berkala, tempoh aktif akan terus meningkat , geng.

  Kredit NominalTempoh aktif
  Rp5,000 7 hari
  Rp10,000 15 hari
  Rp 25,000 35 hari
  50,000 45 hari
  100,000 90 hari

  2. Beli Pakej Tempoh Aktif

  Cara memanjangkan tempoh aktif kad XL anda juga boleh dilakukan dengan membeli pakej tempoh aktif . Kaedah ini sangat sesuai jika anda mempunyai banyak kredit tetapi tempoh tenggang hampir di sini.

  Tempoh aktif yang anda dapat juga dapat disesuaikan dengan keperluan anda, bermula dari tempoh aktif 3 hari, 30 hari, bahkan hingga 1 tahun .

  Harganya juga pasti disesuaikan dengan pakej tempoh aktif yang anda pilih. Semakin lama tempoh aktif, semakin mahal harganya, geng.

  - Langkah 1: Buka menu panggilan telefon, kemudian ketik 123 8484 #.

  - Langkah 2: Selepas itu beberapa pilihan pakej akan melanjutkan tempoh aktif. Pilih mengikut keperluan atau mengikut bilangan denyutan yang anda ada.

  - Langkah 3: Masukkan nombor mengikut pilihan kemudian klik Kirim untuk memanjangkan tempoh aktif XL.

  - Langkah 4: Selesaikan. Setelah pakej berjaya dibeli, tempoh aktif akan dilanjutkan secara automatik mengikut pakej yang dipilih.

  HargaTempoh aktif
  Rp.2,500 3 hari
  Rp5,000 7 hari
  Rp.15.000 30 hari
  IDR 35,000 90 hari
  Rp110,000 360 hari

  3. Beli Pakej Internet, SMS atau Telefon

  Ingin menjimatkan lebih banyak? Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan kaedah ini. Anda akan melanjutkan tempoh aktif hingga satu bulan dengan hanya membayar IDR 10,000!

  Cara memanjangkan tempoh aktif XL sebenarnya adalah mengaktifkan pakej internet XL yang berharga Rp 25 ribu dan aktif selama sebulan, geng.

  Kaedah ini tentunya lebih berkesan daripada membeli pakej tempoh aktif atau menambah pulsa yang hanya memanjangkan tempoh aktif hanya dalam beberapa hari.

  - Langkah 1: Ketik * 123 # di papan atas. Pilih pilihan 4 untuk XTRACombo. Pilih pilihan 4 untuk XTRACombo sekali lagi.

  - Langkah 2: Anda akan melihat maklumat pakej internet. Taip 1 untuk membeli pakej.

  Pakej ini juga sesuai untuk anda beli ketika kuota internet hampir habis. Sekiranya anda tidak yakin dengan baki kuota, cuba periksa kuota internet XL terlebih dahulu.

  Selain pakej, anda juga boleh memilih jenis pakej lain seperti pakej telefon XL dan SMS mengikut keperluan dan kehendak anda, geng.

  4. Pemindahan Kredit

  Sama seperti kebanyakan pengendali selular, XL juga menyediakan ciri untuk memindahkan kredit kepada pengguna kad XL yang lain .

  Dengan memindahkan kredit XL, anda akan melanjutkan tempoh aktif XL secara automatik tanpa tambah nilai.

  Sudah tentu, tempoh aktif kad XL yang diperoleh akan berbeza kerana disesuaikan dengan kredit nominal yang dipindahkan.

  Pemindahan kredit kepada pengguna XL yang lain juga boleh dilakukan dengan kod UMB atau melalui SMS, geng.

  Pindahkan Kredit melalui Kod UMB

  - Langkah 1: Pilih menu panggilan dan ketik * 123 # kemudian "Panggil / OK". Pilih 7 untuk Maklumat.

  - Langkah 2: Pilih 2 untuk m-Credit, kemudian pilih 2 untuk Share Credit.

  -Langkah 3: Pilih 4 untuk Berkongsi Kredit. Masukkan nombor destinasi dan kredit nominal yang akan dihantar. Akhirnya, tekan Hantar.

  Pemindahan Kredit melalui SMS

  - Langkah 1: Kirim SMS dalam format: bahagikan (ruang) nombor tujuan (ruang) nominal. Kemudian hantar ke 168.

  Pemindahan kreditTempoh aktif
  Rp1 - Rp2,999 1 hari
  Rp.3.000 - Rp9.999 3 hari
  IDR 10,000 - 14,999 5 hari
  Rp.25.000 - Rp.49.999 10 hari
  50,000 IDR - 99,999 15 hari
  IDR 100,000 - IDR 300,000 30 hari
  IDR 300,000 - IDR 1,000,000 60 hari

  5. Transaksi di myXL

  Untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal, anda boleh melakukan transaksi melalui aplikasi myXL . Aplikasi ini memudahkan anda membeli kredit, pakej internet, sehingga pakej itu aktif.

  Aplikasi ini tersedia untuk pengguna telefon pintar Android dan iOS. Menariknya, myXL dapat dibuka tanpa kuota sehingga anda dapat terus mengaksesnya ketika kuota habis.

  Selain melewati aplikasi, XL juga menyediakan laman web myXL khas yang dapat anda akses apabila anda ingin melanjutkan tempoh aktif XL secara dalam talian.

  Itulah 5 cara untuk memanjangkan tempoh aktif XL yang boleh anda lakukan secara praktikal. Selain mendapat tempoh aktif, anda juga akan mendapat kredit dan internet.

  Dengan menambahkan ke tempoh aktif XL, anda tidak perlu risau bahawa kuota atau kredit akan habis kerana nombor anda memasuki masa tenggang, geng.

  Baca juga artikel mengenai XL Axiata atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan