10 Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian Terbaik & Terbaik 2020, Dapatkan Lebih Pintar di Rumah!

Sekolah dihiburkan, jadi anda mesti belajar di rumah? Di sini, Jaka mempunyai senarai aplikasi pembelajaran dalam talian, dari Ruangguru hingga Learning House untuk mencuba!

Bagi anda yang anak-anaknya berminat untuk belajar, anda mungkin merasa kurang senang dengan bahan pembelajaran yang diperoleh di sekolah atau kolej.

Pilihan untuk mengambil pelajaran, boleh menjadi satu arah, geng. Tetapi malangnya anda harus mengeluarkan sejumlah wang untuk mengikutinya.

Tidak perlu risau! Melalui telefon pintar Android dan iPhone anda, kini terdapat banyak pilihan aplikasi pembelajaran percuma yang dapat diakses oleh internet, alias e-learning , misalnya, seperti aplikasi pembelajaran bahasa .

Ingin tahu apa permohonannya? Mari lihat ulasan aplikasi pembelajaran dalam talian percuma di Android yang telah ditulis oleh Jaka di bawah ini, geng.

 • Rumah Pembelajaran
 • Bilik Darjah Google
 • Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian Lain ...
 • Video: Bukan Medsos Doang! Aplikasi Android Ini Yang Boleh Membuat Anda Cerdas
 • Koleksi Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian Percuma Terbaik 2020, Buat Kelas dan Kuliah Dalam Talian!

  Tetap berjaga-jaga dan jangan panik! Untuk mengatasi penyebaran virus Corona (Covid-19), aktiviti pengajaran dan pembelajaran (KBM) di semua peringkat pendidikan dihapuskan dan dialihkan di rumah.

  Ini disampaikan oleh Gubernur DKI Jakarta, Anies Baswedan kepada Gubernur Jawa Barat, Ridwan Kamil, yang menutup kegiatan pembelajarannya di sekolah sekurang-kurangnya dua minggu.

  Sebagai alternatif, pelajar didorong untuk terus menerima bahan pembelajaran melalui aplikasi pembelajaran dalam talian (e-learning) , seperti aplikasi Ruangguru dan aplikasi Pembelajaran Rumah dari Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

  Baiklah, kedua aplikasi di atas kini dapat diakses secara percuma tanpa membayar sesen pun. Lalu apa aplikasi pembelajaran dalam talian lain yang boleh anda gunakan? Inilah ulasannya!

  1. Ruangguru

  Siapa yang tidak mengetahui aplikasi pembelajaran dalam talian ini? Ruangguru yang merupakan aplikasi bimbingan dalam talian yang mempunyai pelbagai ciri dan memudahkan anda memahami isi pelajaran.

  Aplikasi Ruangguru menyediakan pelbagai tugas setem melalui menonton video yang disesuaikan dengan tahap pendidikan dan kurikulum yang digunakan.

  Dalam membantu program pemerintah dalam mengatasi wabak Covid-19, Ruangguru juga mengadakan Sekolah Dalam Talian dalam bentuk aplikasi pembelajaran percuma.

  Setiap hari, akan ada bahan pembelajaran mulai dari sekolah rendah, sekolah menengah pertama hingga sekolah menengah yang dapat ditonton melalui siaran langsung mulai pukul 8:00 hingga 12:00.

  Bagi anda yang ingin memuat turun aplikasi Ruangguru secara percuma, mari klik pada pautan di bawah, geng!

  PerincianRuangguru - Bimbel Dalam Talian
  Pemaju ruangguru.com
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.7 / 5 (Google Play)

  Muat turun Ruangguru di sini:

  Produktiviti Aplikasi ruangguru.com MUAT TURUN

  2. Rumah Pembelajaran

  Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia atau Kemendikbud juga memiliki aplikasi pembelajaran dalam talian percuma yang disebut Rumah Belajar .

  Sama seperti Ruangguru, aplikasi Rumah Belajar ini adalah aplikasi portal pembelajaran dalam talian yang menyediakan kandungan berasaskan audio visual, lengkap dengan pelbagai elemen interaktif di dalamnya.

  Terdapat beberapa ciri-ciri yang sangat baik dimiliki oleh Rumah Belajar, seperti Sumber Pembelajaran , Maya Labs , Kelas Maya , Peta Kebudayaan , dan lain-lain yang boleh diakses tanpa membayar.

  Selain melalui aplikasi mudah alih, aplikasi pembelajaran percuma ini juga dapat diakses melalui penyemak imbas di PC atau komputer riba melalui halaman learn.kemendikbud.go.id.

  PerincianRumah Pembelajaran
  Pemaju Rumah Pembelajaran Kemendikbud
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 12MB
  Muat turunnya 500,000 ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Rumah Pembelajaran di sini:

  Aplikasi Produktiviti Pembelajaran Rumah Kemendikbud DOWNLOAD

  3. Bilik Darjah Google

  Sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia, Google juga menyumbang kepada kejayaan belajar tanpa perlu pergi ke sekolah melalui aplikasi yang dipanggil Google Classroom atau Google Class .

  Aplikasi Google Classroom ini disambungkan ke akaun Gmail sehingga memudahkan anda, terutama bagi pengguna telefon pintar berdasarkan sistem operasi Android.

  Bilik Darjah Google yang telah dicuba oleh Jaka kelihatan seperti forum, di mana guru dan pelajar dapat berinteraksi di dalamnya. Contohnya melakukan tugasan, memberi gred, untuk berunding.

  Menurut Jaka sendiri, Google Classroom lebih sesuai digunakan sebagai aplikasi kolej dalam talian. Kerana kekurangan kandungan interaktif yang menarik minat kanak-kanak dan remaja untuk belajar, kumpulan itu.

  PerincianKelas Google / Kelas Google
  Pemaju Google LLC
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 3.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun Kelas Google di sini:

  Apl Produktiviti Google LLC DOWNLOAD

  Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian Lain ...

  4. Edmodo

  Aplikasi Edmodo kini mempunyai penampilan dan ciri baru yang menghubungkan guru, pelajar dan ibu bapa untuk mengetahui tentang aktiviti pengajaran dan pembelajaran.

  Selain menyediakan bahan dan tugasan, guru juga dapat mendapatkan tinjauan kaedah pembelajaran yang mereka lakukan dalam aplikasi.

  Edmodo juga menyediakan ciri pesanan langsung yang menghubungkan pelajar dan guru secara peribadi. Bagi anda yang ingin tahu, anda boleh terus mencuba aplikasi kelas dalam talian ini, ok?

  PerincianEdmodo
  Pemaju Edmodo, Inc.
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 22MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun Edmodo di sini:

  Apps Productivity Edmodo, Inc. MUAT TURUN

  5. Quipper

  Kemudian ada Quipper yang selain menyediakan pilihan pembelajaran dalam talian, anda juga dapat memuat turun dan belajar di luar talian melalui aplikasi ini.

  Quipper juga diklasifikasikan sebagai mempunyai bahan pembelajaran yang cukup lengkap yang disesuaikan dengan kurikulum yang ditetapkan oleh pemerintah.

  Bagi anda yang sering lupa belajar, Quipper juga dapat membuat jadual mingguan agar proses pembelajaran anda lebih teratur.

  Untuk menikmati kandungan eksklusif di Quipper, sekurang-kurangnya anda boleh membayar yuran langganan mulai dari IDR 90 ribu sebulan, geng.

  PerincianQuipper
  Pemaju Quipper Ltd.
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 11MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun Quipper di sini:

  Aplikasi Pendidikan Quipper Ltd. MUAT TURUN

  6. Zenius

  Berpengalaman sejak 2004, Zenius menyajikan pelbagai ciri untuk menyokong proses pembelajaran, dari sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah menengah, vokasional, hingga kuliah melalui pelbagai kandungan di dalamnya.

  Ciri utama Zenius adalah simulasi UTBK (Ujian Penulisan Berasaskan Komputer) yang kini menjadi syarat utama bagi kebanyakan universiti di Indonesia.

  Zenius juga menyediakan bahan Percubaan yang boleh anda kerjakan dan melihat hasilnya dan membincangkan sendiri soalan, geng. Tidak hairanlah aplikasi ini telah dinobatkan sebagai aplikasi terbaik pada versi Google Play Store 2019 .

  Untuk bahan lain, anda juga dapat melihat menu Insight yang mengandungi cap pembelajaran dari tutor dari lulusan universiti dalam dan luar negara yang terkenal.

  PerincianZenius - Pembelajaran Dalam Talian
  Pemaju PT Zona Edukasi Nusantara
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 30MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.7 / 5 (Google Play)

  Muat turun Zenius di sini:

  Produktiviti Aplikasi PT Zona Edukasi Nusantara DOWNLOAD

  7. Kelas Kami

  Selain itu, terdapat aplikasi pembelajaran dalam talian ClassKita yang menawarkan pilihan pembelajaran di mana sahaja dan bila-bila masa.

  Salah satu ciri unik ClassKita adalah ciri sosial yang membolehkan anda berinteraksi dengan pengguna lain supaya proses pembelajaran anda lebih menyeronokkan.

  Sebagai tambahan kepada cap pembelajaran formal, aplikasi e-pembelajaran ini juga dapat meningkatkan kemahiran dan kepakaran melalui pelbagai bahan seperti pengaturcaraan Android asas, cara membuat laman web, reka bentuk grafik, dan lain-lain.

  PerincianKelas Kami - Kelas Pembelajaran Dalam Talian
  Pemaju Kelas kami
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 6.9MB
  Muat turunnya 50,000 ke atas
  Penarafan 3.9 / 5 (Google Play)

  Muat turun kelas kami di sini:

  Aplikasi Pendidikan Bilik Darjah kami DOWNLOAD

  8. Otak

  Mana antara anda yang tidak biasa dengan forum pembelajaran yang satu ini? Brainly adalah salah satu forum komuniti pelajar terbesar di dunia, di mana lebih daripada 100 juta orang mengambil bahagian.

  Cara kerjanya ialah anda boleh mengajukan soalan yang tidak anda fahami. Nanti pengguna Brainly akan menjawab soalan anda dengan penjelasan yang mudah difahami.

  Lalu bagaimana jika ada soalan dan jawapan yang tidak sesuai? Tenang, Brainly juga menyediakan ciri pengesahan yang dilakukan oleh pakar, kumpulan itu.

  Dengan cara ini anda tidak perlu panik lagi ketika membuat kerja rumah, tetapi anda tidak tahu jawapannya. Tanya sahaja di Brainly!

  PerincianBrainly - Aplikasi Pendidikan
  Pemaju Brainly, Inc.
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 6.7 MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun Brainly di sini:

  Brainly Education Apps, Inc. MUAT TURUN

  9. Memahami

  Sementara itu, bagi anda pelajar kelas 12 sekolah menengah dan setaraf, pasti anda akan panik dalam memilih kolej dan kolej idaman, bukan?

  Bagi anda yang ingin lulus UTBK Saintek dan Soshum, SBMPTN, Ujian Bebas, Mendengarkan UI, Ujian Masuk STAN, dan lain-lain boleh mencuba aplikasi bernama Pahamify .

  Di sini anda akan mempelajari bahan peperiksaan melalui kandungan video seperti menonton YouTube, disertai oleh mentor yang bernama Rockstar Teacher Pahamify .

  Bagi anda yang masih keliru ketika memutuskan jurusan, Pahamify juga menyediakan ciri untuk berunding dengan psikologi yang boleh anda cuba juga.

  PerincianPahamify - Rakan Belajar UTBK
  Pemaju Fahami
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun Pahamify di sini:

  Produktiviti Aplikasi Fahami MUAT TURUN

  10. Bimbel SMARRT

  Akhirnya, terdapat aplikasi SMARRT Bimbel yang merupakan aplikasi bimbingan dalam talian yang menyediakan pelbagai bahan pembelajaran yang menjadi bencana kepada para pelajar.

  Bimbel SMARRT menyediakan tiga mata pelajaran utama, iaitu Matematik , Fizik , dan Kimia , yang kebanyakannya sukar bagi pelajar.

  Aplikasi ini akan menyediakan video interaktif dalam bentuk bagaimana menyelesaikan masalah secara berperingkat dan sederhana. Bimbel SMARRT juga menyediakan kuiz untuk mempraktikkan pemahaman anda di dalamnya.

  PerincianBimbel SMARRT - Penyelesaian Pembelajaran Pintar dan Percuma
  Pemaju Bedigital Kesambungan Asia
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 14MB
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun Tutorial SMARRT di sini:

  Produktiviti Produktiviti Bedigital Connectivity Asia DOWNLOAD

  Video: Bukan Medsos Doang! Aplikasi Android Ini Yang Boleh Membuat Anda Cerdas

  Itulah cadangan aplikasi pembelajaran dalam talian percuma dan terbaik di telefon pintar Android dan iPhone yang boleh anda cuba.

  Selagi anda bertekun dan belajar bersungguh-sungguh, Jaka menjamin bahawa nilai anda akan meningkat, geng. Mana yang pernah anda gunakan sendiri? Mari kongsi pengalaman anda di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Mempelajari atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan