Cara Membuat Sokongan Android OTG

Cara mudah untuk membuat Android menyokong OTG atau bahasa lain. Android anda boleh menyokong OTG USB untuk memudahkan pemindahan fail dengan cepat.

Adakah anda sering mengambil gambar dengan telefon Android anda dan ingin memindahkannya ke pemacu kilat dengan cepat? Nah, beberapa telefon Android yang sudah menyokong OTG secara langsung dapat memindahkan fail gambar, video, data dari telefon Android ke pemacu kilat.

Anda boleh memeriksa sama ada Android anda menyokong OTG USB atau tidak. Namun, bagi anda yang mempunyai telefon Android tetapi tidak menyokong OTG, kami mempunyai penyelesaian untuk membuat Andoid menyokong OTG. Sangat mudah bagaimana melakukannya. Ayuh, lihat langkahnya!

BACA JUGA
  • 14 Fungsi USB OTG Unik yang Mungkin Anda Tidak Tahu, Bukan Sekadar Membaca Flashdisk!
  • Cara memeriksa sama ada Android anda menyokong USB OTG atau tidak
  • SANGAT! Inilah Perbezaan antara USB OTG dan USB Host

Cara Membuat Sokongan Android OTG

OTG adalah kependekan dari On The Go . Tujuan dalam perjalanan itu sendiri adalah spesifikasi yang membolehkan peranti USB seperti pemain audio digital atau telefon bimbit bertindak sebagai hos, dan membolehkan peranti USB lain seperti pemacu kilat USB, kamera digital, tikus, atau papan kekunci dipasang pada telefon pintar Android.

Nah, apa faedah OTG ini? Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh membaca artikel ini: 10 Fungsi Unik Kabel USB OTG Selain Membaca Flashdisk. Fungsi OTG yang paling penting ialah anda dapat dengan cepat memindahkan data dari telefon Android ke pemacu kilat secara langsung. Berikut adalah langkah-langkah bagaimana membuat Android menyokong OTG.

1. Pastikan telefon Android anda telah di-root

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memastikan telefon anda di-root. Anda boleh memeriksa cara melakukan root pada telefon Android. Fungsi root Android ini adalah anda dapat menambahkan, mengurangkan atau mengubah fail pada smartphone Android anda. Di samping itu, anda juga dapat melakukan penyesuaian seperti memaksimalkan kerja telefon pintar Android anda, overclocking pemproses Android anda atau bahkan menghapus aplikasi lalai yang tidak perlu.

2. Pasang Aplikasi Semak Host USB

Langkah seterusnya adalah memasang aplikasi USB Host Check . Aplikasi USB Host Check berguna untuk memeriksa sama ada telefon pintar Android anda menyokong OTG Android atau tidak. Kerana terdapat beberapa jenama telefon bimbit yang tidak menyokong OTG secara perkakasan.

3. Semak Fail Ketersediaan Dinamakan "android.hardware.usb.host.xml"

Setelah berjaya memasang aplikasi USB Host Check, jika pesan "Nampaknya sokongan Host USB tidak diaktifkan pada perangkat ini. Percubaan memperbaiki dapat dilakukan", itu bermaksud bahawa fail yang diperlukan Android untuk menyokong OTG tidak ada. Fail yang dimaksudkan bernama android.hardware.usb.host.xml . Sekiranya anda tidak memilikinya, anda harus membuat fail menggunakan aplikasi notepad atau anda juga dapat menggunakan notepad ++ .

4. Fail yang digunakan pertama kali android.hardware.usb.host.xml

Anda boleh membuat fail ini menggunakan aplikasi notepad di komputer kemudian pilih Save As android.hardware.usb.host.xml . Perlu diperhatikan bahawa peluasan nama fail mestilah .xml , dan jenis fail mestilah Semua file , kerana kita mesti memperhatikan cara membuat Android anda menyokong USB OTG dengan betul.

5. Masukkan Kod ini dalam Fail yang Dibuat

Masukkan kod berikut ke dalam fail yang anda buat sebelumnya:

6. Pindahkan Fail ke Telefon Pintar Anda

Pindahkan fail android.hardware.usb.host.xml ke telefon pintar Android anda di folder etc / izin . Kebenaran folder ini penting agar anda mendapat akses untuk membuat Android menyokong OTG. Anda boleh menggunakan aplikasi Root Explorer untuk memindahkan fail android.hardware.usb.host.xml.

7. Buka semula Aplikasi Semak Host USB

Setelah memindahkan fail, buka semula aplikasi USB Host Check dan pilih "re-check". Sekiranya tidak ada masalah, maka semuanya akan diperiksa hijau yang bermaksud bahawa telefon Android yang anda gunakan sudah menyokong OTG.

Tahniah! Kini telefon pintar anda sudah menyokong OTG tanpa root dan petua Android ini adalah kejayaan yang digunakan Jaka pada telefon pintar ASUS. Sekarang, jika anda telah membuat OTG sokongan Android, anda dapat memindahkan data, fail, gambar dan video dengan lebih mudah dan cepat ke media storan lain.

Itulah cara membuat Android menyokong OTG. Kaedah ini menghendaki anda melakukan root pada telefon pintar Android anda terlebih dahulu. Sekiranya anda keliru mengenai rooting, anda dapat melihat tutorial cara melakukan root pada telefon pintar Android. Nah, bagaimana anda berjaya? Kongsi pengalaman anda di ruangan komen, okey?

Artikel Berkaitan