Cara Membuat Laman Web Percuma Melalui Telefon Bimbit, Hanya 5 Minit Sekejap Menjadi!

Ingin membuat laman web tetapi tidak mempunyai komputer riba? Jangan risau, ada cara untuk membuat laman web percuma melalui telefon bimbit anda. Dijamin tidak menggunakan yang rumit!

Dengan peningkatan jumlah pengguna internet, jumlah laman web terus bertambah. Ini wajar, memandangkan membuat laman web sekarang sangat mudah.

Kami tidak perlu menguasai bahasa pengaturcaraan yang kompleks kerana terdapat banyak yang memberikan perkhidmatan sehingga kami dapat membuat laman web dengan mudah.

Nah, adakah anda berminat memiliki laman web? Sekiranya demikian, Jaka akan memberikan cara untuk membuat laman web percuma melalui telefon pintar Android, tidak rumit!

 • Langkah Membuat Laman Web dengan Wordpress
  • Langkah 1 - Daftar Akaun Wordpres
  • Langkah 2 - Memilih Nama dan Membuat Laman web
  • Langkah 3 - Tetapan Laman Web
  • Langkah 4 - Buat Catatan
 • Cara Membuat Laman Web di Android Mudah Alih dengan Wordpress

  Laman web adalah kumpulan konten dalam bentuk teks, gambar, suara, hingga video yang dikumpulkan dalam satu alamat khusus.

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka pada awal artikel, banyak yang menyediakan perkhidmatan untuk anda yang ingin memiliki laman web tetapi tidak memahami pengekodan.

  Salah satunya ialah Wordpress . Pertama kali muncul pada tahun 2003, perkhidmatan ini sudah terkenal dengan ciri-ciri yang memudahkan kami menguruskan laman web.

  Dalam artikel ini, Jaka akan mengajar anda cara membuat laman web percuma menggunakan aplikasi Wordpress pada telefon Android anda. Dengar ya!

  Mengapa WordPress?

  Wordpress mempunyai banyak kelebihan yang akan membuat kita tidak lagi mempunyai alasan untuk menangguhkan memiliki laman web.

  Yang pertama, Wordpress boleh didapati secara percuma. Anda boleh mendapatkan aplikasi tersebut di Play Store secara percuma.

  Kemudian, asas kod yang digunakan adalah sumber terbuka. Maksudnya, anda boleh mengubahsuai pengekodan Wordpress agar sesuai dengan keperluan anda.

  Terdapat juga banyak templat dan reka bentuk percuma yang boleh anda gunakan, geng! Anda boleh mendapatkannya dari Wordpress atau melalui kertas dinding HD keren yang dikumpulkan oleh Jaka melalui artikel ini .

  Namun, salah satu sebab mengapa Wordpress digunakan secara meluas oleh orang ramai adalah pengoperasiannya yang sangat mudah.

  Anda tidak perlu mempelajari Informatik terlebih dahulu untuk memahami ciri-ciri di papan pemuka WordPress.

  Langkah Membuat Laman Web dengan Wordpress

  Sekarang, Jaka akan memberi anda cara untuk membuat laman web melalui telefon bimbit menggunakan aplikasi Wordpress. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi, muat turun terlebih dahulu di pautan di bawah:

  Apps Productivity Automattic, Inc. MUAT TURUN

  Setelah menyelesaikan pemasangan, buka aplikasi Wordpress.

  Langkah 1 - Daftar Akaun Wordpres

  Pertama, anda mesti mempunyai akaun WordPress terlebih dahulu. Pilih butang DAFTAR KE WORDPRESS.COM . Anda hanya perlu menggunakan akaun Google anda, geng! Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh membuatnya terlebih dahulu.

  Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Wordpress sebelumnya, cara membuat laman web percuma melalui telefon bimbit adalah anda boleh memilih butang LOG IN dan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

  Langkah 2 - Memilih Nama dan Membuat Laman web

  Untuk membuat laman web percuma di Android seterusnya, anda mesti memasukkan Nama Paparan dan Nama Pengguna yang anda mahukan. Secara lalai, Wordpress akan mengambil nama dari alamat e-mel anda.

  Apabila proses pendaftaran selesai, anda boleh mula membuat laman web baru dengan menekan butang TAMBAHKAN LAMAN BARU .

  Selepas itu, anda akan mendapat dua pilihan, iaitu Buat laman web Wordpress.com dan Tambahkan laman web yang dihoskan sendiri .

  Sekiranya anda belum pernah memiliki domain, pilih pilihan pertama, geng!

  Wordpress akan menanyakan jenis laman web yang ingin anda sesuaikan dengan templat yang digunakan kemudian.

  Untuk kegunaan umum, Jaka mencadangkan anda memilih Blog .

  Langkah 3 - Tetapan Laman Web

  Langkah seterusnya adalah mengatur maklumat asas yang diperlukan. Pertama, anda akan ditanya mengenai kandungan blog anda. Anda boleh mengisinya atau melangkauinya.

  Anda akan diminta memberikan Tajuk dan Slogan Laman yang kemudian akan muncul di laman web anda. Anda bebas untuk kreatif di sini, selagi ayatnya tidak terlalu panjang.

  Seterusnya, anda boleh memasukkan nama domain. Kemudian WordPress akan memaparkan cadangan yang masih ada.

  Sekiranya anda yakin dengan nama laman web anda, pilih butang BUAT LAMAN . Selesai!

  Langkah 4 - Buat Catatan

  Laman web anda sudah siap, kini tiba masanya untuk mengisinya dengan catatan pertama. Ia sangat mudah dilakukan, geng!

  Pergi ke laman utama, pilih butang Tambah Pos di bahagian bawah.

  Anda bebas menulis apa sahaja kerana ini adalah laman web peribadi anda. Selain menulis, anda juga boleh menambahkan pelbagai media seperti gambar.

  Setelah selesai, tekan butang PUBLICATE . Tahniah, siaran pertama anda telah diterbitkan! Itulah cara untuk membuat laman web melalui telefon bimbit Android.

  Sebab Mengapa Anda Mesti Mempunyai Laman Web Sendiri!

  Sebenarnya, mengapa kita perlu mempunyai laman web sendiri? Sebabnya, terdapat banyak faedah positif yang anda dapat.

  Pertama , anda dapat mengasah kemahiran menulis anda. Keupayaan ini akan sangat berguna dalam hidup anda, baik untuk anda yang masih bersekolah atau sudah bekerja.

  Kedua , laman web anda boleh menjadi portfolio anda semasa melamar pekerjaan. Selain membuat CV di laman web terpilih, Anda juga dapat menggunakannya untuk mendaftar biasiswa.

  Akhirnya , dengan rajin menulis di laman web anda, anda akan menjadi orang yang lebih produktif, geng! Sebagai bonus, imaginasi dan kreativiti anda akan berkembang.

  Jadi, mengapa perlu menunda lagi untuk memiliki laman web anda sendiri secara percuma?

  Itulah cara membuat laman web melalui telefon bimbit , senang bukan? Dengan cara ini anda boleh membuat laman web anda sendiri tanpa perlu membuat kod. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan