15 Permainan Terbaik untuk Kanak-kanak pada Android 2018 (Selamat)

Ibu mencari permainan selamat untuk anak-anak? Berikut adalah cadangan permainan android terbaik dan terkini untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki 2018.

Pada masa kini, permainan kanak-kanak sangat berbeza. Kanak-kanak pada masa ini lebih gemar alat daripada bermain di luar.

Peranan ibu bapa mesti lebih aktif dalam mengawasi anak-anak mereka.

Baiklah, kali ini para ibu tidak perlu terlalu risau, kerana Jaka telah memilih permainan terbaik untuk anak-anak yang selamat ketika bermain.

Ingin tahu?

Mari lihat dengan teliti permainan selamat terkini untuk anak anda.

 • Belajar Nombor dan Kira
 • Nombor 3 ~ 5
 • Permainan Kanak-kanak Berumur 6-8 Tahun
  • Doktor gigi
  • Permainan Tayo's Garage
  • Nombor 3 ~ 5
 • Permainan untuk Kanak-kanak Berumur 9 tahun ke atas
  • Kedai Binatang Maya Saya
  • Roda Panas: Berlumba
  • Nombor 3 ~ 5
 • LIHAT ARTIKEL

  Permainan Kanak-kanak berumur 1-5 Tahun

  Pada usia ini kanak-kanak memerlukan pengenalan asas untuk pelbagai ilmu. Oleh itu, dalam pemilihan permainan kanak-kanak, kita mesti mencari mereka yang bukan sahaja berhibur tetapi juga mendidik.

  1. Bentuk dan Warna

  Cadangan permainan kanak-kanak pertama adalah Bentuk dan Warna . Permainan ini sesuai untuk kanak-kanak yang masih kecil.

  Selain bermain, anak-anak juga dapat belajar mengenali bentuk, warna dan makna. Semasa bermain kanak-kanak akan ditemani oleh watak bernama Bimi Boo .

  Terdapat 12 jenis permainan dalam aplikasi ini. Bermula dari menyusun objek mengikut warna, memberi makan haiwan, mengingat bentuk objek, dan lain-lain.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Anak-anak Bimi Boo
  Saiz 38MB
  Kategori Umur <5 tahun
  Spesifikasi Android 4.0 ke atas

  Dapatkan Bentuk dan Warna di Play Store

  2. Belajar Nombor dan Membilang

  Permainan kanak-kanak seterusnya adalah Belajar Nombor dan Membilang . Seperti namanya, permainan ini dapat meningkatkan kemampuan matematik kanak-kanak.

  Dalam permainan ini kanak-kanak akan dijemput untuk mengira, menyusun nombor yang disusun secara rawak, menunjuk nombor dari teka-teki, dan lain-lain.

  Dengan permainan ini pembelajaran matematik asas menjadi lebih menyeronokkan untuk kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, grafik dan audio dibuat selesa untuk deria anak.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Bonbongame.com
  Saiz Berlainan untuk setiap peranti
  Kategori Umur 3 tahun ke atas
  Spesifikasi Android Berlainan untuk setiap peranti

  Dapatkan Nombor Belajar dan Kira di Play Store

  Nombor 3 ~ 5

  3. Bunyi Haiwan

  Syor Jaka adalah mengadakan permainan kanak-kanak yang dinamakan Animal Sounds . Pada usia lima tahun, ada baiknya memperkenalkan anak kepada haiwan.

  Dengan permainan ini kita dapat mengajar kanak-kanak tentang pelbagai jenis haiwan bersama dengan suara mereka. Ini dapat mengembangkan kemampuan kognitif kanak-kanak.

  Bermula dari ingatan, perbendaharaan kata, dan juga pendengaran. Selain itu permainan ini juga melibatkan pasukan pakar pendidikan anak dalam pembuatannya. Dijamin kan?

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Papumba
  Saiz 67MB
  Kategori Umur <5 tahun
  Spesifikasi Android 4.0.3 dan ke atas

  Dapatkan Suara Haiwan di Play Store

  4. Makanan Cantik 2!

  Permainan seterusnya untuk kanak-kanak kecil adalah Makanan Lucu 2 . Dalam satu aplikasi, terdapat banyak jenis permainan yang tersedia.

  Seperti mengenal warna, mengenal pelbagai jenis buah, mengenal sayur-sayuran, belajar mengira, bahkan memasak.

  Setiap peringkat mempunyai jenis permainan yang berbeza. Permainan ini dapat mengembangkan kreativiti dan ketepatan kanak-kanak.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Permainan Kanak-kanak Mage Studio
  Saiz 43MB
  Kategori Umur <8 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Makanan Lucu 2 di Play Store

  5. Teka-teki Bayi

  Cadangan seterusnya adalah permainan Baby Puzzle . Permainan ini mengandungi teka-teki sederhana.

  Anak-anak diajak memadankan pelbagai bentuk mulai dari binatang, huruf, kenderaan, dan lain-lain. Permainan seperti ini melatih kelajuan tindak balas dan koordinasi otak anak.

  Selain itu kesan audio juga dapat meningkatkan kegembiraan ketika bermain. Sekiranya anda memerlukan permainan sederhana untuk kanak-kanak , maka permainan ini adalah pilihan yang baik.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju AppQuiz
  Saiz 18MB
  Kategori Umur <5 tahun
  Spesifikasi Android 4.0.3 dan ke atas

  Dapatkan Teka-teki Bayi di Play Store

  Permainan Kanak-kanak Berumur 6-8 Tahun

  Pada usia ini kanak-kanak mula mengenali konsep cita-cita dan mempunyai minat terhadap hobi tertentu. Berikut adalah cadangan untuk permainan kanak-kanak berumur 6-8 tahun:

  1. Doktor Gigi

  Dalam permainan Doktor Gigi ini kanak - kanak akan memainkan peranan sebagai doktor gigi. Bermula dari membersihkan gigi yang kotor hingga melakukan operasi kecil.

  Permainan ini sesuai untuk kanak-kanak yang menyebabkan keinginan untuk menjadi doktor. Di samping itu, kanak-kanak juga dapat mengetahui kepentingan menjaga gigi.

  Kerana anak-anak kecil sering mengelak ketika diberitahu untuk menggosok gigi. Sekarang dengan permainan ini, kita dapat mendidik mereka dengan cara yang sejuk.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Permainan Yovo
  Saiz 21MB
  Kategori Umur 6 tahun ke atas
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Doktor Gigi di Play Store

  2. Permainan Garage Tayo

  Siapakah anak-anak hari ini yang tidak mengenali watak bas biru bernama Tayo ? Selain siri kartun, kanak-kanak juga dapat memainkan versi permainan.

  Melalui permainan ini kanak-kanak dapat mengalami menjadi mekanik, mencuci kereta, mengisi minyak, dan juga memandu. Semasa memandu anak juga akan mengetahui pentingnya memiliki SIM.

  Di samping itu, kanak-kanak juga akan diberi sedikit pengetahuan mengenai keselamatan ketika memandu. Bukan hanya menyeronokkan, bukan?

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju ICONIX
  Saiz 52MB
  Kategori Umur <8 tahun
  Spesifikasi Android 4.0.3 dan ke atas

  Dapatkan Tayage's Garage Game di Play Store

  Nombor 3 ~ 5

  3. Pembuat Kek Sebenar 3D

  Permainan kanak-kanak seterusnya adalah Real Cake Maker 3D . Permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan yang gemar bermain memasak.

  Anak-anak akan dijemput untuk membuat pelbagai jenis kek seperti kek hari jadi, penkek, kek cawan, dan lain-lain. Malangnya tidak semua resipi dapat diperoleh secara percuma.

  Grafik permainan ini juga sangat bagus, dan merosakkan mata. Selain membuat kek, masih banyak permainan memasak yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak. Cuba periksa artikel Jaka yang bertajuk: 10 Permainan Memasak Offline Terbaik di Android.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Coco Play Oleh TabTale
  Saiz 94MB
  Kategori Umur 6-12 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Permainan 3D Real Cake Maker di Play Store

  4. Permainan Pendidikan Kanak-kanak 5

  Permainan kanak-kanak satu ini sesuai untuk kanak-kanak yang masih di tadika atau baru bermula di sekolah rendah. Kerana permainan di dalamnya tidak hanya menghiburkan, tetapi juga dapat mendidik.

  Di dalamnya adalah permainan untuk menulis abjad, menyelesaikan teka-teki, mewarna, dan memadankan gambar.

  Permainan ini dapat mengembangkan kemahiran motor dan juga penglihatan spatial. Jadi sesuai untuk anak anda atau adik lelaki anda.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju pescAPP
  Saiz 36MB
  Kategori Umur <8 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Permainan Pendidikan Kanak-kanak ke-5 di Play Store

  5. Pendidikan Haiwan Laut

  Kanak-kanak biasanya akan berminat dengan haiwan laut. Nah permainan kanak-kanak ini yang disebut Marine Animal Education boleh menjadi pilihan yang tepat.

  Kanak-kanak akan diajak mengenali pelbagai jenis haiwan laut dengan pelbagai jenis permainan. Bermula dari pewarnaan, teka-teki, bentuk tekaan, bentuk haiwan, dan lain-lain.

  Hasil pewarnaan dalam permainan anda dapat menyimpan dan mencetak untuk kenang-kenangan. Anda boleh memilih tahap kesukaran untuk setiap permainan yang ada.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Studio Bambu Cannon
  Saiz 15MB
  Kategori Umur <8 tahun
  Spesifikasi Android 2.3 dan ke atas

  Dapatkan Pendidikan Haiwan Laut di Play Store

  Permainan untuk Kanak-kanak Berumur 9 tahun ke atas

  Kanak-kanak pada usia ini mula menyukai perkara yang berbau mencabar. Tetapi jangan hanya membebaskan mereka dari memilih permainan. Berikut adalah cadangan Jaka:

  1. Kedai Haiwan Maya Saya

  Permainan kanak-kanak yang dipanggil My Virtual Pet Shop ini sesuai untuk pembelajaran yang bertanggungjawab. Caranya adalah dengan membesarkan haiwan maya.

  Permainan ini akan mengajak kanak-kanak untuk menjaga dan memenuhi keperluan haiwan peliharaan mereka. Bermula dari memberi makan, mandi, dan mengajaknya bermain.

  Bukan hanya satu, akan ada banyak haiwan peliharaan di kedai haiwan peliharaan ini . Sebelum memberi haiwan kesayangan sebenar, boleh menggunakan permainan ini terlebih dahulu untuk simulasi.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Permainan Tapps
  Saiz 41MB
  Kategori Umur 6-12 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Permainan Kedai Haiwan Maya Saya melalui Play Store

  2. Roda Panas: Berlumba

  Kanak-kanak terutamanya kanak-kanak lelaki mesti biasa dengan mainan ini. Hot Wheels adalah versi permainan mainan dengan nama yang sama.

  Permainan ini memerlukan setiap pemain untuk melengkapkan satu trek perlumbaan dengan masa yang ditentukan. Semakin tinggi tahap, semakin banyak kereta Hot Wheels.

  Sekiranya anda merasakan bahawa anak anda mempunyai ketagihan untuk mengumpulkan kereta mainannya, berikan saja permainan ini. Siapa tahu, boleh mengalihkan ketagihannya.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Permainan Hutch
  Saiz 97MB
  Kategori Umur > 9 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Hot Wheels: Race Off melalui Play Store

  Nombor 3 ~ 5

  3. Kes Misteri Skoby-Doo

  Permainan kanak-kanak seterusnya adalah Kes Misteri Scooby-Doo . Pasti anda biasa dengan watak anjing bernama Scoopy-Doo dan pasukan penyelesaian misteri mereka?

  Sekarang melalui permainan ini anak-anak akan diajak menyelesaikan setiap misteri atau teka-teki. Terdapat kira-kira 45 tahap yang perlu dijawab.

  Selain keseronokan, permainan ini akan melatih ketepatan, daya tumpuan, dan tentunya kekuatan analisis. Siapa tahu jumlahnya boleh jadi detektif!

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Warner Bros.
  Saiz 50MB
  Kategori Umur 9-12 tahun
  Spesifikasi Android 4.1 dan ke atas

  Dapatkan Kes Misteri Scooby-Doo melalui Play Store

  4. Kehidupan Pulau Moana

  Berumur lebih dari 9 tahun juga boleh dijemput untuk belajar pengurusan dan juga tanggungjawab. Nah permainan kanak-kanak Moana Island Life ini sesuai dengan medium.

  Dalam permainan ini anak-anak akan dijemput untuk membina sebuah kampung, lengkap dengan rumah, bangunan sokongan, kemudian menguruskannya.

  Di samping itu, anak-anak juga akan dijemput untuk menjelajah pulau-pulau dan mencari pulau-pulau baru untuk didiami. Menarik kan?

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Disney
  Saiz 78MB
  Kategori Umur > 9 tahun
  Spesifikasi Android 4.0 ke atas

  Dapatkan Moana Island Life melalui Play Store

  5. Haiwan peliharaan Bingo

  Pet Bingo adalah permainan kanak-kanak yang cukup lengkap untuk belajar matematik. Mulakan dari penambahan, pendaraban, pembahagian, dan pengurangan.

  Semuanya dijalankan dengan cara atau kaedah yang sejuk. Bersama 4 watak lucu bernama Mochi, Moco, Milo, dan Puff.

  Bukan sekadar mengira, kanak-kanak lebih terarah untuk memahami konsep matematik . Dijamin, pembelajaran matematik tidak pernah sekelas ini.

  SpesifikasiMaklumat
  Pemaju Itik Moose Itik
  Saiz 23MB
  Kategori Umur 6-12 tahun
  Spesifikasi Android 2.3 dan ke atas

  Dapatkan Pet Bingo melalui Play Store

  Inilah cadangan permainan kanak-kanak android terbaik untuk anda. Tetapi ingat, kanak-kanak mesti terhad masa bermain dengan alat. Menjalankan aktiviti luar tidak kurang pentingnya sejak awal.

  Baca juga artikel mengenai Permainan Kanak-kanak atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan