10 Filem Keluarga Terbaik Sepanjang Masa, Ibu Bapa Yang Lebih Sayang

Pening mencari tontonan yang sesuai dengan keluarga semasa percutian? Baca 10 cadangan berikut dari filem keluarga terbaik dari Jaka!

Gang, semasa anda kecil, adakah anda sering mengadakan sesi menonton bersama ibu bapa anda seperti Jaka?

Sebelum ada perkara seperti Mobile Legends , hiburan Jaka biasanya terbatas pada penyewaan VCD yang dulu tersebar di seluruh Jakarta, geng!

Berkat adanya penyewaan filem ini, Jaka berpeluang menonton pelbagai filem keluarga terbaik bersama ibu bapa dan saudaranya Jaka.

 • Laskar Pelangi (2008)
 • Kulari ke Pantai (2018)
 • Filem Keluarga Terbaik Sepanjang Masa
  • Perangkap Ibu Bapa (1998)
  • Dora dan Kota Emas yang Hilang (2019)
 • Filem Keluarga Terbaik

  Selagi pilihan anda tepat, filem boleh menjadi media universal yang dapat dinikmati oleh semua orang dari orang tua hingga mereka yang masih bersekolah rendah, kumpulan.

  Bagi anda yang mencari tontonan yang sesuai untuk menikmati percutian, berikut adalah cadangan 10 filem keluarga terbaik dari Jaka!

  Filem Keluarga Terbaik Indonesia

  Semua filem yang akan dibincangkan Jaka di sini semuanya tidak mempunyai unsur-unsur cabul tetapi masih menarik untuk orang dewasa, geng.

  Pertama sekali, Jaka akan membincangkan beberapa filem Indonesia terbaik dengan tema keluarga kerana kita mesti sentiasa menghormati produk tempatan.

  1. Keluarga Cemara (2019)

  Selamat pagi, ibu, selamat pagi, matahari indah hari ini. Ngomong-ngomong, siapa anak 90-an yang tidak tahu lirik lagu ikonik ini?

  Bermula dengan kisah yang ditulis oleh mendiang Arswendo Atmowiloto pada tahun 70-an, sebelum dilantik sebagai sinetron pada tahun 90-an, Keluarga Cemara akhirnya dilantik untuk menjalani penggambaran pada tahun 2019.

  Filem keluarga Indonesia yang satu ini mengisahkan keluarga seorang gadis kecil bernama Cemara (Widuri Sasono) yang digelar Ara .

  Setelah ditipu oleh salah seorang saudara mereka, Ara dan keluarganya terpaksa menjual harta mereka dan berpindah ke sebuah kampung kecil di mana-mana sahaja.

  Walaupun langkah ini pada awalnya sukar dicerna, Ara dan keluarganya secara beransur-ansur mendapati bahawa mereka masih memiliki aset yang paling berharga, keluarga.

  TajukKeluarga Fir
  Menayangkan 3 Januari 2019
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Pengeluaran Gambar Visinema, Hiburan Ideosource, Kaskus
  Pengarah Yandy Laurens
  Pelakon Nirina Zubir, Ringo Agus Rahman, Thistle Sasono, et al
  Genre Drama, Keluarga
  Penarafan 7.9 / 10 (IMDb.com)

  2. Laskar Pelangi (2008)

  Sebagai adaptasi novel popular oleh Andrea Hirata , filem Laskar Pelangi oleh Riri Riza telah dinanti-nantikan sebelum dibebaskan.

  Mengisahkan perjuangan 10 kanak-kanak dari sebuah kampung terpencil di Pulau Belitung , Riri Riza menggunakan bakat anak tempatan untuk mengekalkan keaslian filem ini.

  Dengan pemandangan yang indah dan soundtrack yang sangat ikonik, filem keluarga terbaik di Indonesia dijamin membawa senyuman kepada penonton, geng!

  Bagi anda yang telah terpesona dengan filem ini, Laskar Pelangi juga diikuti oleh 2 sekuel filem ini, The Dreamer dan Edensor .

  TajukPasukan Pelangi
  Menayangkan 25 September 2008
  Jangka masa 2 jam 4 minit
  Pengeluaran Filem Miles, Mizan Production
  Pengarah Riri Riza
  Pelakon Cut Mini Theo, Ikranagara, Tora Sudiro, et al
  Genre Pengembaraan, Drama
  Penarafan 7.8 / 10 (IMDb.com)

  3. Kulari ke Pantai (2018)

  Setelah ada kekosongan dalam genre filem keluarga, pengarah terkenal Riri Riza kembali dengan filem keluarga terbaik 2018 Kulari to the Beach .

  Kali ini, pemandangan Pantai Plengkung di Banyuwangi yang indah dijadikan latar oleh Riza.

  Filem ini mengisahkan konflik antara Sam (Maisha Kanna) dan sepupunya, Happy (Lil'li Latisha) , serta usaha Sam Sam Uci (Marsha Timothy) untuk mendamaikan mereka berdua.

  Konflik antara saudara memang telah dijumpai dan itulah yang menjadikan filem ini sangat sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua, geng.

  Tajuksaya pergi ke pantai
  Menayangkan 28 Jun 2018
  Jangka masa 1 jam 52 minit
  Pengeluaran Filem Miles
  Pengarah Riri Riza
  Pelakon Maisha Kanna, Lil'li Latisha, Marsha Timothy, et al
  Genre Keluarga
  Penarafan 8.0 / 10 (IMDb.com)

  Filem Keluarga Terbaik Sepanjang Masa

  Mencintai produk Indonesia tidak bermaksud kita harus menghina pekerjaan luar dan seterusnya, Jaka akan memberikan cadangan untuk filem keluarga terbaik dari luar!

  4. Perangkap Ibu Bapa (1998)

  Disney Studios tidak hanya terkenal dengan karya animasi mereka, kerana mereka juga mempunyai banyak filem aksi langsung yang berkualiti seperti The Parent Trap .

  Filem komedi keluarga terbaik ini mengisahkan kisah saudara kembar Hallie dan Annie (Lindsay Lohan) yang baru bertemu setelah berpisah ketika dilahirkan.

  Dikatakan bahawa ibu bapa mereka bercerai sebaik sahaja mereka dilahirkan dan filem ini menunjukkan usaha mereka untuk menyatukan semula ibu bapa mereka, kumpulan itu.

  Dijamin penonton akan terpesona dengan penampilan Lohan yang menggelikan di sini yang boleh dikatakan cinta pertama Jaka ketika Jaka masih kecil.

  TajukPerangkap Ibu Bapa
  Menayangkan 29 Julai 1998
  Jangka masa 2 jam 8 minit
  Pengeluaran Perkhidmatan Kenderaan Pawagam, Syarikat The Meyers / Shyer, Walt Disney Pictures
  Pengarah Nancy Meyers
  Pelakon Lindsay Lohan, Dennis قائد, Natasha Richardson, et al
  Genre Pengembaraan, Komedi, Drama
  Penarafan 86% (RottenTomatoes.com)


  6.5 / 10 (IMDb.com)

  5. Dora dan Kota Emas yang Hilang (2019)

  Kalau difikirkan, watak kartun Dora the Explorer yang sering bertanya kepada kita melalui TV memang ganjil.

  Nasib baik, tidak ada momen yang tidak masuk akal seperti itu dalam adaptasi kartun aksi langsung Dora dan Lost City of Gold , salah satu filem keluarga 2019 terbaik.

  Di sini, kami bergabung dengan Dora, (Isabela Moner) , sepupunya, Diego (Jeff Wahlberg) , dan beberapa rakan Dora dalam menyelamatkan ibu bapa Dora yang diculik.

  Dalam filem keluarga 2019 ini, kami dijemput untuk menyertai Dora versi sekolah menengah dalam pengembaraan ala Indiana Jones di sebuah kuil yang penuh dengan perangkap di Amerika Selatan .

  TajukDora dan Bandar Emas yang Hilang
  Menayangkan 9 Ogos 2019
  Jangka masa 1 jam 42 minit
  Pengeluaran Pemain Paramount, Walden Media, Screen Queensland
  Pengarah James Bobin
  Pelakon Isabela Moner, Eugenio Derbez, Michael Pena, et al
  Genre Pengembaraan, Keluarga
  Penarafan 84% (RottenTomatoes.com)


  6.0 / 10 (IMDb.com)

  Filem Keluarga Terbaik Sepanjang Masa ...

  6. Paddington 2 (2017)

  Diilhamkan oleh watak Paddington Bear yang sudah sangat ikonik di England, beruang yang baik hati dijamin mencairkan hati semua penontonnya, geng!

  Melanjutkan kisah pendahulunya, filem keluarga terbaik 2017 Paddington 2 menceritakan kisah Paddington (Ben Whishaw) yang dituduh mencuri buku.

  Fitnah itu menjatuhkan Paddington ke dalam penjara dan filem ini menunjukkan usaha Paddington dan keluarga Brown dalam membersihkan nama Paddington.

  Kualiti filem ini tidak perlu diragui kerana pada masa ini, Paddington 2 mempunyai penilaian 100% di laman filem Rotten Tomatoes , geng.

  TajukPaddington 2
  Menayangkan 5 November 2017
  Jangka masa 1 jam 43 minit
  Pengeluaran StudioCanal, Anton, Amazon Prime Video
  Pengarah Raja Paul
  Pelakon Ben Whishaw, Hugh Grant, Hugh Bonneville, et al
  Genre Pengembaraan, Komedi, Keluarga
  Penarafan 100% (RottenTomatoes.com)


  7.8 / 10 (IMDb.com)

  7. Mencari Nemo (2003)

  Hampir semua filem animasi terbaik dari studio Pixar dapat Jaka masuk ke sini tetapi untuk pelbagai, Jaka memutuskan untuk memilih Finding Nemo , geng.

  Filem keluarga IMDb terbaik mengisahkan perjuangan Marlin (Albert Brooks) , seekor badut dalam mencari anaknya yang hilang, Nemo (Alexander Gould) .

  Dalam perjalanannya di laut lepas, Marlin bergabung dengan Dory (Ellen DeGeneres) , tang biru yang mempunyai masalah ingatan jangka pendek.

  Ibu bapa dapat bersimpati dengan kisah Nemo sementara anak-anak akan dibuai oleh pemandangan bawah laut yang sangat merosakkan mata, geng.

  Sebagai catatan, anda juga dapat menikmati Finding Dory , sekuel filem ini yang juga merupakan salah satu filem keluarga terbaik tahun 2016.

  TajukMencari Nemo
  Menayangkan 30 Mei 2003
  Jangka masa 1 jam 40 minit
  Pengeluaran Pixar Animation Studios, Gambar Walt Disney
  Pengarah Andrew Stanton, Lee Unkrich
  Pelakon Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, et al
  Genre Animasi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 99% (RottenTomatoes.com)


  8.1 / 10 (IMDb.com)

  8. Di Luar (2015)

  Sebagai anak-anak, anda pasti merasakan bahawa kesedihan adalah perasaan yang sama sekali tidak berguna dan hanya membuang masa dan tenaga.

  Nah, stigma itulah yang ingin diturunkan oleh studio animasi Pixar dalam filem keluarga terbaik 2015 Inside Out yang menggambarkan perasaan yang sedang marak di dalam diri kita.

  Terletak dalam kesedaran seorang gadis bernama Riley , filem ini mengikuti Joy (Amy Poehler) dan Sadness (Phyllis Smith) dan usaha mereka untuk membantu Riley.

  Dalam filem ini, kita diperlihatkan bahawa tangisan dan kesedihan mempunyai tempat dalam kehidupan kita yang menjadikan filem ini sesuai untuk belajar, geng.

  TajukLuar dan dalam
  Menayangkan 19 Jun 2015
  Jangka masa 1 jam 35 minit
  Pengeluaran Pixar Animation Studios, Gambar Walt Disney
  Pengarah Doktor Pete, Ronnie Del Carmen
  Pelakon Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black, et al
  Genre Animasi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 98% (RottenTomatoes.com)


  8.2 / 10 (IMDb.com)

  9. Keajaiban (2017)

  Jaka yakin semasa kecil, anda diajar bahawa anda tidak boleh menilai seseorang dengan penampilan fizikal mereka.

  Nasihat ini ditunjukkan dalam filem Wonder di mana kita dijemput untuk berkenalan dengan Auggie (Jacob Tremblay) , seorang anak yang mempunyai kelainan fizikal di wajahnya.

  Walaupun disasarkan secara langsung oleh buli, Auggie tetap berkecil hati dengan sokongan ibu bapa dan adiknya.

  Selain Tremblay, filem bergerak ini mengenai keluarga yang dibintangi oleh Julia Roberts dan Owen Wilson sebagai ibu bapa Auggie, geng!

  TajukHebat
  Menayangkan 17 November 2017
  Jangka masa 1 jam 53 minit
  Pengeluaran Lionsgate, Peserta, Walden Media
  Pengarah Stephen Chbosky
  Pelakon Jacob Tremblay, Owen Wilson, Izabela Vidovic, et al
  Genre Drama, Keluarga
  Penarafan 85% (RottenTomatoes.com)


  8.0 / 10 (IMDb.com)

  10. Cik Nenek (2014)

  Walaupun watak utamanya jurang, filem keluarga Korea terbaik Miss Granny mempunyai daya tarikan yang sangat universal, geng!

  Dalam filem ini kita berjumpa dengan Oh Mal-Soon (Na Moon-Hee) , seorang nenek yang menjengkelkan yang kelakuannya telah menjadi beban kepada anaknya sendiri.

  Setelah menggunakan perkhidmatan jurugambar dengan malang, Mal-Soon mendapati dirinya menjadi muda lagi dan menukar namanya menjadi Oh Doo-Ri (Shim Eun-Kyung) .

  Dengan meniru gaya pujaannya, aktris legenda Hollywood, Audrey Hepburn , kita dijemput untuk melihat tingkah laku Oh Doo-Ri yang tidak masuk akal dalam mengulangi masa mudanya lagi.

  Filem ini terbukti sangat popular dan bahkan telah dibuat semula di beberapa negara, termasuk Indonesia dengan judul Sweet 20 yang dibintangi oleh Tatjana Saphira , geng!

  TajukCik Nenek
  Menayangkan 22 Januari 2014
  Jangka masa 2 jam 4 minit
  Pengeluaran Yeinplus Entertainment, CJ Entertainment
  Pengarah Dong-hyuk Hwang
  Pelakon Eun-kyung Shim, Moon-hee Na, In-hwan Park, et al
  Genre Komedi, Fantasi, Muzik
  Penarafan 80% (RottenTomatoes.com)


  7.3 / 10 (IMDb.com)

  Itu senarai cadangan dari filem keluarga terbaik dari Jaka. Sekali-sekala, cubalah keluarga anda lebih dekat menonton filem di atas bersama, geng.

  Kehidupan sama sekali tidak dapat diramalkan jadi daripada sibuk dengan telefon bimbit anda sendiri, anda harus bijak menggunakan masa berharga ini.

  Apa pendapat anda mengenai cadangan Jaka di atas? Manakah antara filem di atas yang menjadi kegemaran anda? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan