Jangan panik! Inilah Cara Mengatasi Skrin Biru Windows 10 dengan Mudah

Komputer riba anda sering mengalami skrin biru yang sangat mengganggu? Lebih baik lihat bagaimana mengatasi skrin biru Windows 10 berikut!

Bagi anda pengguna PC atau komputer riba mesti sudah biasa dengan keadaan skrin biru yang menjadikan PC tiba-tiba hang dan skrin bertukar menjadi biru?

Kesalahan ini sering muncul secara tiba-tiba sehingga pengguna tidak mempunyai masa untuk menyimpan data terlebih dahulu.

Ini tentunya merupakan masalah yang sangat merisaukan sesiapa sahaja sehingga tidak sedikit orang yang mencari jalan untuk mengatasi masalah ini.

Tapi jangan risau, geng! Kerana kali ini Jaka akan memberitahu anda beberapa cara untuk mengatasi skrin biru Windows 10.

 • Cara Mengatasi Skrin Biru Windows 10 Tanpa Memasang Semula
 • Pasang semula Windows 10
 • Cara Mengatasi Skrin Biru Windows 10

  Sebenarnya ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi skrin biru Windows 10.

  Oleh itu, di sini Jaka akan membincangkan kaedah satu demi satu. Ayuh, lihat cara berikut!

  Cara Mengatasi Skrin Biru Windows 10 dengan CMD

  Bagi anda yang masih belum biasa dengan ciri-ciri pada peranti PC, mungkin menyelesaikan masalah skrin biru Windows 10 ini akan menjadi sangat sukar.

  Nasib baik, sistem operasi Windows dilengkapi dengan perisian yang dipanggil command prompt atau biasa disebut cmd .

  Melalui perisian ini, anda dapat menggunakan perintah SFC Scannow , yang berguna untuk memeriksa dan memperbaiki fail sistem yang rosak secara menyeluruh, termasuk keadaan layar biru.

  Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah lengkap dari Jaka di bawah.

  Langkah 1- Cari perisian CMD

  • Pertama, anda menaip "cmd" di medan carian Windows 10.

  • Selepas itu, klik kanan pada arahan arahan perisian dan pilih pilihan "Jalankan sebagai pentadbir" . Sekiranya terdapat tetingkap Kawalan Akaun Pengguna, anda memilih butang "Ya".

  Langkah 2 - Taipkan arahan SFC Scannow

  • Langkah seterusnya, anda ketik perintah sfc / scannow untuk mula memeriksa kerosakan yang mungkin ada pada Windows 10. Kemudian, tekan kekunci Enter pada papan kekunci.

  • Selepas itu, proses pemeriksaan akan berjalan.

  Langkah 3 - Mulakan semula PC atau komputer riba

  • Sekiranya proses pemeriksaan arahan SFC telah selesai hingga 100%, maka anda mulakan semula PC atau komputer riba . Sehingga tahap ini selesai.

  Tetapi, jika ternyata komputer riba anda masih mempunyai skrin biru mungkin anda boleh mencuba cara lain di bawah.

  Cara Mengatasi Skrin Biru Windows 10 Tanpa Memasang Semula

  Bagi anda yang malas memasang semula Windows, terdapat beberapa cara alternatif untuk mengatasi Windows 10 skrin biru Asus, Acer, atau Lenovo tanpa memasang semula.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.

  Bersihkan RAM PC atau Laptop

  Percaya atau tidak, dalam banyak kes, skrin biru yang terdapat pada peranti PC atau komputer riba sebahagian besarnya disebabkan oleh masalah dengan RAM.

  RAM telah menjadi salah satu komponen yang mudah mengalami kesalahan, terutamanya jika usia penggunaannya panjang.

  RAM sendiri adalah salah satu komponen penting yang berfungsi untuk membaca, menyimpan data buat sementara waktu, dan pelbagai arahan program.

  Oleh itu, peranannya yang sangat penting menjadikan pengguna mesti memperhatikan kebersihan RAM itu sendiri.

  Cara membersihkannya sangat mudah, anda hanya perlu menggosok bahagian logam kuning pada RAM menggunakan pemadam.

  Tetapi, jika komputer riba masih mempunyai layar biru walaupun komponen RAM telah dibersihkan, maka penyelesaian terakhir adalah anda harus menggantinya dengan RAM baru.

  Hentikan Overclocking PC

  Bagi anda yang mengaku sebagai anak PC, anda mesti sudah mengetahui istilah overclock, yang merujuk kepada cara membuat peranti berjalan dengan kelajuan yang lebih tinggi?

  Walaupun mampu menjadikan prestasi PC lebih tinggi daripada biasa, risiko overclock menyebabkan peranti sistem menjadi tidak stabil sehingga kerosakan pada komponen PC.

  Tidak mustahil jika itu juga menjadikan skrin laptop anda biru, anda tahu, geng. Biasanya kod yang muncul pada masalah ini ialah CLOCK-WATCHDOG-TIMEOUT.

  Oleh itu, untuk mengatasi masalah skrin biru, anda boleh cuba menghentikan overclocking pada komputer riba atau PC.

  Overclocking itu sendiri sebenarnya sah selagi anda tidak memaksa kecepatan jam melebihi had yang anda harapkan.

  Pasang semula Pemacu VGA

  Selain masalah RAM, pemacu VGA juga sering membuat PC atau komputer riba dengan sistem operasi Windows 10 mengalami layar biru.

  Hanya saja, dalam kes ini biasanya berlaku kerana ia disebabkan oleh masalah keserasian atau pemasangan pemacu VGA yang gagal atau tidak berfungsi.

  Masalah skrin biru yang disebabkan oleh kesalahan VGA sendiri biasanya ditandai dengan kod ralat seperti VIDEO_TDR-ERROR, VIDEO-DRIVER-INIT-FAILURE, VIDEO_SCHEDULER-INTERNAL_ERROR, dan lain-lain.

  Untuk mengatasi skrin biru dengan kod ralat seperti ini, anda boleh mencuba mengeluarkan pemacu VGA lama melalui Safe Mode dan kemudian memasang semula pemacu VGA.

  Bagi anda yang tidak tahu bagaimana cara memasuki Windows 10 Safe Mode, anda boleh membaca artikel Jaka tentang cara memasuki Windows 10 Safe Mode.

  Di samping itu, anda juga boleh mengemas kini pemacu VGA ke versi terbaru, geng.

  Pasang semula Windows 10

  Sekiranya kaedah di atas masih tidak dapat mengatasi skrin biru Windows 10, penyelesaian terakhir yang boleh anda cuba adalah memasang semula Windows 10 pada PC atau komputer riba.

  Walaupun kaedah ini sedikit lebih rumit, terutama bagi anda yang tidak pernah melakukannya, tetapi artikel Jaka tentang cara memasang semula Windows 10 mungkin dapat membantu anda melakukan setiap langkah.

  Memasang semula OS nampaknya merupakan kaedah yang kuat untuk mengatasi skrin biru Windows 10 yang boleh anda lakukan apabila tidak ada cara lain untuk memperbaikinya, geng.

  Sekarang, itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah layar biru pada PC atau peranti komputer riba dengan OS Windows 10.

  Tetapi, jika kaedah di atas masih belum dapat mengatasi masalah skrin biru, maka alternatif terakhir yang harus anda lakukan ialah membawanya ke geng.

  Baca juga artikel mengenai Windows 10 atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan