Kebaikan Fungsi Debugging USB yang Perlu Anda Ketahui

Kebaikan Pilihan Pembangun dan Fungsi Debug USB yang Perlu Anda Ketahui

Sebagai sistem operasi sumber terbuka, Android tentunya mempunyai sokongan komuniti yang sangat besar. Dengan ciri "Opsi Pengembang" pada setiap peranti berasaskan Android, anda atau pembangun akan didorong untuk terlibat dalam proses pengembangan sistem operasi Android itu sendiri.

Anda boleh katakan, "Pilihan Pembangun" adalah teras pengembangan Android. "Opsi Pengembang" ini berisi serangkaian fitur canggih, salah satunya memungkinkan anda mendapatkan akses ke sistem Android dan melakukan pelbagai pengubahsuaian. Bagi anda yang suka menggodam Android, sudah tentu anda sudah biasa dengan USB Debugging, bukan? Apa ciri yang boleh anda aktifkan melalui "Pilihan Pembangun"? Dan apa fungsinya?

BACA JUGA
  • 4 Perkara yang WAJIB Anda Ketahui Sebelum Anda Menjadi Pembangun Android
  • Cara memunculkan Pilihan Pembangun di Android
  • Tukar telefon bimbit baru? Inilah Cara Memulihkan Data dan Aplikasi pada Android Baru

Cara mengaktifkan USB Debugging

Apakah Penyahpepijatan USB

Seperti namanya, USB Debugging adalah pilihan debugging yang dapat diakses menggunakan fungsi USB pada Android dan PC. Jadi, fungsi utama USB Debugging adalah membina jambatan antara peranti Android dan PC. Dengan cara itu, pembangun aplikasi dapat menggunakan proses ini untuk menguji perisian dan menemui masalah menggunakan Android SDK (Software Development Kit).

Selanjutnya, USB Debugging juga digunakan oleh pemaju atau pengguna Android untuk membantu tugas seperti memasang pemulihan tersuai, rooting, memasang ROM tersuai, dan banyak lagi. Ringkasnya, untuk keperluan mendapatkan akses Pengguna Super dalam setiap proses rooting, mod USB Debugging harus diaktifkan sehingga file yang diperlukan untuk akses Pengguna Super dapat disuntikkan ke dalam sistem.

Ciri Pilihan Pembangun

Kembali ke "Opsi Pembangun" , ciri ini sangat diperlukan untuk pembangun aplikasi Android, penggodam, dan bagi mereka yang suka menggodam Android untuk mengakses dan mengawal peranti mereka dari PC. Sebenarnya, bagi anda yang hanya pengguna biasa dan ingin melakukan root, pasang ROM tersuai atau ubah suai sistem Android. Ada begitu banyak alat yang dapat Anda gunakan dalam "Opsi Pengembang", mulai dari Debugging , Networking , Input , Drawing , Hardware rendering , Monitoring , dan pengaturan aplikasi lanjutan lainnya.

Bagaimana mengaktifkan USB Debugging?

Seperti yang disebutkan oleh Jaka di atas, untuk membolehkan penyahpepijatan USB , anda mesti mengaktifkan Pilihan Pembangun terlebih dahulu di Android. Ciri ini disembunyikan secara lalai dan anda mesti menyediakannya dengan melakukan langkah-langkah berikut.

  • Buka menu Tetapan > Tentang pada telefon pintar atau tablet Android anda.
  • Kemudian tatal ke bahagian Build Number dan tekan hingga 7 kali .
  • Setelah menekan Build Number 7 kali, anda akan melihat pesan "Anda sekarang adalah pembangun" atau "Mod pembangun telah diaktifkan" .
  • Sekarang kembali ke menu utama Tetapan dan anda akan melihat menu Pilihan Pembangun atau "Pilihan Pembangun" di telefon pintar anda.
  • Kemudian buka menu Pilihan Pembangun dan aktifkan USB Debugging .

Kemudian, sudah berakhir. Kini Pilihan Pembangun dan Penyahpepijatan USB anda aktif. Sekarang anda sudah bersedia untuk bertindak. Dengan menggunakan ini, anda dapat mengawal telefon pintar anda dari jauh melalui komputer.

Walau bagaimanapun, lebih baik USB Debugging hanya diaktifkan apabila diperlukan. Sekiranya anda membiarkannya dalam keadaan aktif, ia seperti membiarkan pintu rumah terbuka lebar. Ya, ini berpotensi untuk membuat lubang keselamatan, di mana pihak ketiga dapat mengakses lebih jauh ke sistem Android anda. Mereka boleh memasang perisian hasad , mengetuk atau mencuri data penting . Pada ketika ini, adakah sesuatu yang ingin anda tambahkan atau tanyakan? Sila masukkan pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan