Bagaimana Meningkatkan Windows 7 ke Windows 10 Secara Rasmi, Masih Bolehkah Anda Meningkatkan Secara Percuma?

Tidak perlu risau tentang windows anda sudah usang, kerana sekarang anda sudah tahu cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10 dengan mudah. (100% Rasmi)

Adakah anda bosan dengan Windows 7 dan mahu menaik taraf?

Windows 7 memang sistem operasi yang paling digemari oleh pengguna PC. Windows ini dikenali dengan ringan dan mempunyai antara muka yang menyenangkan.

Namun, mempunyai sistem operasi lama akan membosankan. Lebih-lebih lagi, Windows mempunyai versi yang lebih baru.

Nah, beralih ke Windows 10 adalah pilihan yang tepat buat masa ini. Cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10 juga mudah.

Ayuh, lihat cara lengkap di bawah!

Cara Meningkatkan Windows 7 ke Windows 10

Windows adalah sistem operasi yang dikembangkan oleh Microsoft sejak tahun 1985. Sistem operasi ini terus berkembang dan menjadi kegemaran pengguna PC sehingga kini.

Salah satu versi sistem operasi yang digemari oleh pengguna ialah Windows 7 . Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 2009 dan dapat memperbaiki kekurangan Windows Vista.

Windows 7 mempunyai pelbagai edisi, termasuk Home Premium, Professional, dan Ultimate. Sistem operasi ini terus menjadi pengguna PC yang sangat baik.

Sehingga akhirnya versi Windows terbaru, Windows 10 . Sistem operasi ini mampu membawa sisi positif Windows 7 dengan ciri moden yang lain.

Semasa dilancarkan pada tahun 2015, setiap pengguna Windows 7 dan 8 dapat menaik taraf ke Windows 10 secara percuma. Walau bagaimanapun, peluang ini hanya dapat dilakukan dalam masa yang ditentukan.

Malangnya, pada masa ini anda tidak dapat menaik taraf secara percuma lagi walaupun anda mempunyai sistem operasi Windows 7 dan 8 yang asli.

Tetapi tidak perlu risau kerana cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10 di luar talian juga boleh melalui CD untuk mengaktifkan Windows 10 dan anda boleh membeli lesen secara dalam talian.

Sekiranya anda mempunyai lesen Windows 10 yang asli, anda boleh menaik taraf dengan cara berikut.

1. Tingkatkan Windows ke PC yang Sama

Cara pertama ini anda gunakan jika anda mahu menaik taraf Windows pada PC yang sama. Cara menaik tarafnya agak mudah dan boleh dilakukan oleh pemula.

Sekiranya pada tahun 2015, pilihan peningkatan ke Windows 10 muncul di lajur bar tugas, kali ini anda harus memuat turunnya secara manual.

Ya, memang peluang untuk menaik taraf ke Windows 10 sudah berakhir. Jadi, anda hanya boleh menaik taraf dengan membeli lesen baru.

Walaupun anda menggunakan Windows cetak rompak, anda masih boleh menaik taraf ke Windows 10. Tetapi anda hanya mendapat ciri dan tanda air terhad yang selalu muncul di sudut kanan bawah skrin.

Anda tidak boleh menggunakan kod pengaktifan Windows 7 walaupun mempunyai versi asli kerana ia memerlukan kod pengaktifan baru untuk Windows 10.

Sebelum memasuki kaedah peningkatan, pastikan anda memuat turun Alat Pembuatan Media dari Windows asal di www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 .

Anda boleh menggunakan Alat Pembuatan Media untuk kedua-dua cara untuk menaik taraf Windows. Inilah cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10:

Langkah 1 - Buka Alat Pembuatan Media, kemudian pilih Tingkatkan PC ini sekarang.

Langkah 2 - Masukkan Kunci Produk Windows 10 yang asal

  • Anda mesti mempunyai Kunci Produk Windows 10 asli yang telah anda beli.

Langkah 3 - Baca dan klik Terima pada perjanjian pelesenan, kemudian Pasang.

  • Anda boleh menyimpan fail dan aplikasi peribadi atau menghapus semua simpanan yang anda miliki. Klik Pasang untuk menaik taraf Windows.

Tunggu sehingga Windows 10 selesai memuat turun dan proses peningkatan akan dilakukan secara automatik. Jangan matikan PC di tengah proses peningkatan.

Juga pastikan anda tidak mengganggu proses dengan melakukan multitasking. Sekiranya anda ingin menaik taraf Windows di PC lain, anda boleh mengikuti langkah seterusnya!

2. Naik taraf Windows ke PC lain

Seterusnya adalah cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10 pada PC lain menggunakan USB atau CD. Bukan hanya itu, kaedah ini juga dapat diterapkan pada PC 'kosong'.

PC yang baru dipasang tidak mempunyai sistem operasi, jadi anda memerlukan bantuan USB atau CD untuk memasang Windows 10.

Kaedah ini agak teknikal, jadi anda mesti memperhatikan setiap langkah yang diberikan oleh Jaka. Sekiranya anda tidak pasti, Jaka mencadangkan meminta seseorang yang memahami.

Anda masih menggunakan Alat Pembuatan Media untuk kaedah ini, tetapi dengan memilih pilihan lain.

Mari, lihat cara lengkap di bawah:

Langkah 1 - Buka Alat Pembuatan Media, kemudian pilih Buat media pemasangan untuk PC lain.

Langkah 2 - Pilih jenis Windows 10.

  • Di halaman ini, pilih bahasa, seni bina (32-bit atau 64-bit), dan edisi Windows yang diinginkan.

Langkah 3 - Pilih format media pemasangan Windows.

  • Pilih kaedah mana yang ingin anda gunakan untuk memasang Windows 10, melalui fail USB atau ISO. Kemudian, klik Seterusnya.

Langkah 4 - Pindahkan fail pemasangan Windows 10 ke USB atau CD.

  • Tunggu fail pemasangan selesai memuat turun. Sekiranya anda memilih USB maka anda akan diberi arahan untuk memindahkan fail pemasangan ke USB.
  • Sekiranya anda memilih ISO, anda boleh membakar USB atau CD.

Langkah 5 - Masukkan USB atau CD ke dalam PC, kemudian boot Windows.

  • Untuk memasuki proses boot, mulakan semula PC kemudian klik 'F2' . Pilih CD USB , maka proses boot akan berjalan.

Langkah 6 - Mulakan semula PC anda, kemudian masukkan Kunci Produk untuk pengaktifan Windows.

Anda juga dapat menggunakan Alat Pembuatan Media yang disimpan pada USB atau CD yang dapat di-boot ke PC yang masih 'kosong'.

Namun, bagi anda yang belum pernah memasang Windows, Jaka menyarankan untuk bertanya kepada seseorang yang mempunyai pengalaman.

Itulah cara menaik taraf Windows 7 ke Windows 10 secara percuma. Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk Windows 7 atau 8.

Adakah anda mempunyai halangan semasa menaik taraf Windows? Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

Baca juga artikel mengenai Windows atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan