Panduan dan Petua Cara Menghimpunkan Gaming PC 2020 yang Murah dan Berkualiti

Ingin tahu bagaimana memasang PC permainan yang murah dan berkualiti? Berikut adalah garis panduan dan petua penting untuk proses rakit permainan PC yang murah tetapi berkualiti tinggi.

Perkembangan permainan sekarang sangat maju, grafik permainan menawan yang ditawarkan oleh pelbagai pembangun hari ini.

Ini tentunya perlu seimbang dengan perkakasan berkualiti yang sama. Oleh itu, memasang permainan PC menjadi syarat penting bagi pemain masa kini.

Malangnya, banyak yang belum mengetahui bagaimana cara memasang PC permainan yang murah, tetapi masih dapat menyokong keperluan permainan untuk beberapa tahun akan datang.

 • Tentukan Sasaran memasang Gaming PC
 • Pilih Komponen PC Raft Gaming yang Murah dan Terbaik
 • Hitung Beban Daya Sebelum Mula Memasang PC Permainan
 • Rakit Permainan PC Murah dan Berkualiti

  Bagi anda yang ingin membuat rakit PC permainan murah, kali ini Jaka akan berkongsi petua yang perlu anda pertimbangkan untuk mula membuatnya.

  Cara memasang PC permainan sebenarnya boleh dianggap agak rumit kerana anda bukan sahaja harus memasang setiap komponen dengan betul, tetapi juga banyak pengiraan yang mesti dilakukan.

  Berikut adalah beberapa petua untuk anda yang ingin memulakan rakit permainan PC murah pada tahun 2020 untuk memudahkan aliran kerja anda .

  Hitung Anggaran Rakit PC Permainan Anggaran yang Akan Dibuat

  Sumber foto: Anggaran dalam proses permainan PC.

  Perkara pertama yang harus anda perhatikan dalam proses pemasangan komputer permainan adalah anggaran yang anda ada. Ini adalah perkara pertama yang harus anda ambil kira.

  Batasan anggaran cukup penting kerana jika tidak terbatas, Rp100 juta dapat digunakan untuk memasang PC permainan.

  Batasan anggaran ini juga akan berkaitan dengan jenis komponen apa yang boleh anda pasang, dan alternatif apa yang lebih murah.

  Tentukan anggaran maksimum yang akan anda belanjakan untuk proses memasang komputer permainan yang akan dibuat, dan selepas itu sesuaikan komponen dengan anggaran yang diperuntukkan.

  Tentukan Sasaran memasang Gaming PC

  Sumber foto: Tentukan sasaran dalam proses pemasangan komputer permainan.

  Perkara lain yang mesti anda tentukan bila anda suka memasang PC permainan adalah sasaran PC yang akan dibuat .

  Tujuannya adalah jenis permainan yang ingin anda mainkan dengan PC yang dibuat, stabil pada berapa banyak FPS, dan kira-kira tidak akan ditingkatkan lagi selama bertahun-tahun.

  Dengan menjawab soalan di atas, anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas mengenai bagaimana permainan PC anda.

  Dengan sasaran ini, anda dapat menipu keperluan sistem permainan triple A terbaru di mana biasanya untuk memainkan permainan ini dalam pengaturan yang disarankan memerlukan spesifikasi.

  Spesifikasi seperti ini boleh anda andalkan selama 3 hingga 5 tahun akan datang . Untuk memasang komputer permainan anggaran adalah sama, anda boleh menipu keperluan sistem permainan yang anda ingin mainkan.

  Pilih Komponen PC Raft Gaming yang Murah dan Terbaik

  Setelah menentukan anggaran dan sasaran, langkah seterusnya dalam cara memasang PC permainan adalah memilih komponen yang paling sesuai .

  Mengira kesesuaian komponen ini sebenarnya agak sukar kerana anda bukan sahaja mencari spesifikasi komponen, tetapi juga membandingkan harga jenama A dengan jenama lain.

  Harga komponen yang serupa dengan jenama yang berbeza juga akan menjadi harga yang berbeza. Perbezaannya bahkan boleh mencapai 2 kali.

  Di sini anda mesti berwaspada dalam melihat kelebihan dan kekurangan komponen dengan jenama tertentu . Berikut adalah beberapa komponen penting yang mesti diambil kira untuk anda.

  1. Pemproses PC Gaming Raft Murah

  Sumber foto: Pemproses terbaik untuk rakit permainan PC murah.

  Komponen satu ini boleh dikatakan komponen terpenting dalam komputer. Nasib baik, hanya ada 2 varian jenama pemproses yang perlu dipertimbangkan, iaitu Intel dan AMD.

  Walaupun begitu, anda perlu mempertimbangkan varian pemproses komputer generasi ini. Sekiranya anda memilih Intel Core mana dan generasi mana dan bagaimana jika anda memilih AMD.

  Anda seharusnya dapat mengira dengan teliti berdasarkan sasaran dan anggaran anda, jenis pemproses mana yang paling sesuai . Anda dapat melihat dari keperluan sistem permainan tertentu sebagai perbandingan.

  Jangan lupa untuk melihat skor penanda aras pemproses yang anda pilih, dan anggarkan berapa lama anda akan bergantung pada pemproses.

  2. Kad VGA Terbaik untuk PC Gaming Raft

  Sumber foto: Pilih Kad VGA dalam proses bagaimana memasang permainan PC.

  Sekiranya prosesor telah dipilih, komponen seterusnya yang mesti diberi perhatian serius semasa memasang PC permainan adalah Kad VGA.

  Terdapat banyak varian Kad VGA yang tersedia di pasaran, baik model maupun jenama. Oleh itu, Jaka mengesyorkan agar anda rajin membandingkan penanda aras VGA yang anda mahukan.

  Layari di saluran Youtube atau laman web yang dipercayai di internet untuk mengetahui dengan lebih jelas tanda aras VGA dari pelbagai jenama yang ada.

  Jangan lupa untuk menyesuaikan dengan anggaran yang telah ditentukan , agar anda tidak bersetuju dengan komponen yang satu ini.

  3. Dewan Ibu Terbaik untuk Perhimpunan Komputer Permainan

  Sumber foto: Memilih Moter Board terbaik untuk proses memasang PC permainan murah.

  Komponen penting seterusnya yang mesti anda pilih dengan serius dalam serangkaian cara memasang PC permainan adalah Mother Board.

  Mother Board atau lebih kerap disingkat MoBo juga agak sukar untuk dipilih . Setelah menentukan pemproses yang sesuai pilih MoBo yang selaras dengan pemproses.

  Beberapa pemboleh ubah yang boleh anda pertimbangkan adalah ciri overclock atau tidak , banyak slot RAM dan VGA yang tersedia, sama ada menyertakan kipas PC atau tidak, dan sebagainya.

  Ingat jangan tergoda dengan ciri-ciri canggih jika anda tidak akan menggunakan ciri-ciri ini. Jangan beli MoBo yang dapat melakukan overclock, jika anda tidak dapat melakukan overclock prosesor yang anda beli.

  4. RAM

  Sumber foto: Memilih RAM dalam proses rakit permainan PC yang murah.

  Komponen penting seterusnya yang mesti dipertimbangkan dalam proses pemasangan PC permainan murah adalah RAM.

  Berapa banyak RAM yang anda perlukan, konfigurasi apa yang terbaik, dan periksa juga yang paling sesuai . Anda mesti menjawab siri soalan ini dengan teliti.

  RAM mudah ditingkatkan, tetapi jika anda mempertimbangkan dengan teliti RAM yang telah dibeli dapat dikekalkan selama bertahun-tahun .

  5. HDD dan SSD

  Sumber foto: Kombinasi HDD dan SSD pada PC rakit permainan yang murah.

  Dapatkan pilihan untuk memilih sistem storan terbaik semasa memasang PC permainan. Pada masa ini dengan populariti SSD, pemboleh ubah yang perlu anda pertimbangkan menjadi lebih banyak lagi.

  Sekiranya anda benar-benar mahukan rakit PC permainan yang murah, maka HDD sudah cukup kerana ia akan mengurangkan anggaran yang anda perlukan.

  Sebaliknya, anda boleh menggunakan gabungan HDD + SSD untuk mendapatkan prestasi maksimum. Contohnya 500 GB SSD + 1TB HDD sangat baik buat masa ini, jika anda mempunyai peruntukan anggaran yang lebih banyak.

  Hitung Beban Daya Sebelum Mula Memasang PC Permainan

  Sumber foto: Hitung beban pada proses pemasangan PC permainan yang murah.

  Setelah memilih semua komponen penting dalam versi PC permainan kos rendah terbaik anda, langkah seterusnya adalah mengira kuasa yang diperlukan dan bekalan kuasa yang paling sesuai.

  Anda boleh menggunakan aplikasi PC Raft di Play Store untuk ini. Aplikasi ini secara automatik akan mengira jumlah kuasa yang diperlukan dari setiap komponen yang anda pilih.

  Setelah watt diketahui, pilih PSU paling sesuai yang boleh anda beli dengan mengira kualiti dan tentunya anggaran awal anda .

  Berikut adalah beberapa petua mengenai cara memasang PC permainan yang boleh anda gunakan semasa mula memasang PC impian anda.

  Ingat, geng selalu menepati anggaran yang anda ada kerana anda mungkin tertidur dan memecahkan beg.

  Jangan lupa membandingkan harga setiap komponen yang dipilih di kedai dalam talian yang ada sebelum membuat keputusan untuk membeli.

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan