Netflix Tidak Boleh Dibuka? Sebab Ini & Cara Mudah Menanganinya

Mengapa aplikasi Netflix tidak dapat dibuka di telefon Android? Mari kita kenal pasti punca dan cara mengatasinya supaya anda dapat melakukan streaming lagi, lihat di sini!

Pada tahun 2020, siapa sangka bahawa streaming kandungan video melalui telefon pintar semakin meningkat, geng? Salah satu yang pasti "disembur" trend ini ialah Netflix .

Netflix, yang merupakan aplikasi untuk streaming filem dan siri TV, menyajikan banyak kandungan eksklusif dengan kualiti yang menjanjikan.

Tetapi apa yang akan berlaku sekiranya hanya keseronokan menonton, tiba-tiba aplikasi Netflix tidak dapat dibuka atau diakses. Tidak perlu panik, geng!

Kali ini Jaka akan mengkaji beberapa sebab dan cara untuk menangani Netflix yang tidak dapat dibuka pada telefon Android yang dapat anda lihat di bawah.

 • Koleksi Cara Mengatasi Netflix Tidak Dapat Dibuka di Android dengan Mudah, 100% Berfungsi!
  • Kemas kini Aplikasi Netflix Terkini
  • Pastikan Pakej Langganan Netflix Masih Aktif
  • Cara Mengatasi Netflix Tidak Dapat Dibuka Lebih Banyak ...
 • Video: Cara Menghubungkan Skrin Mudah Alih ke TV, Tonton Netflix Lebih Menyeronokkan!
 • Inilah Punca Mengapa Netflix Tidak Boleh Dibuka pada Telefon Bimbit Android, Disekat?

  Seperti yang anda ketahui, Indonesia telah menjadi salah satu negara yang menyekat kandungan Netflix kerana dianggap sarat dengan pornografi.

  Namun selain itu, banyak filem dan siri Netflix terbaik mempunyai kualiti yang tinggi dan boleh menambah cakerawala anda, anda tahu.

  Kemudian selain alasan menyekat, tentang apa sebab mengapa anda tidak dapat membuka Netflix . Baca lebih lanjut mengenai ulasan Jaka mengenai perkara seperti geng berikut.

  1. Aplikasi Netflix belum dikemas kini , yang boleh menyebabkan beberapa bug sehingga Netflix tidak dapat log masuk atau dibuka dengan betul.
  2. Perkhidmatan Netflix disekat , khusus untuk pengguna Telkomsel (simPATI, US Card, Loop, Halo Card) dan IndiHome. Menyekat tidak hanya terhad pada aplikasi, tetapi juga ke laman web Netflix rasmi.
  3. Pakej langganan telah tamat tempoh , mungkin anda tidak menyedari bahawa anda menggunakan mod percuma 30 hari ketika pertama kali menggunakannya dan lupa untuk memperbaharui pembayaran anda untuk bulan berikutnya.
  4. Risiko menggunakan akaun runcit Netflix , kerana anda membeli akaun bukan melalui laman web dan aplikasi Netflix rasmi. Contohnya, beli akaun Netflix di Instagram atau e-commerce.
  5. Seseorang menggunakan aplikasi VPN untuk Netflix , kerana tidak semua aplikasi VPN berfungsi untuk mengakses Netflix dan dapat disekat dalam aplikasi tersebut.

  Koleksi Cara Mengatasi Netflix Tidak Dapat Dibuka di Android dengan Mudah, 100% Berfungsi!

  Dalam perbincangan ini, bagaimana menangani Netflix tidak dapat dibuka berlaku untuk aplikasi mudah alih untuk Android dan iPhone HP.

  Kerana memang kebanyakan orang sekarang ini lebih gemar menonton melalui telefon pintar, kerana boleh sambil berbaring dan menyaksikan di mana-mana. Lalu apa kaedahnya?

  1. Kemas kini Aplikasi Netflix Terkini

  Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk mengatasi Netflix yang tidak dibuka di telefon bimbit anda adalah dengan memeriksa kemas kini aplikasi Netflix terkini .

  Untuk pengguna Android, Anda dapat menggunakan layanan Google Play Store, sementara untuk pengguna iPhone dan iPad dapat menggunakan App Store.

  Selain itu, anda juga boleh mendapatkan aplikasi Netflix terkini melalui pautan Jaka di bawah, geng!

  Aplikasi Hiburan Netflix, Inc. MUAT TURUN

  2. Pastikan Pakej Langganan Netflix Masih Aktif

  Sekarang, anda boleh mendaftarkan akaun Netflix dengan mudah tanpa kad kredit di telefon bimbit anda. Walaupun untuk pengguna kali pertama, anda dapat menikmati menonton percuma selama 30 hari .

  Mungkin begitu seronok menonton, anda terlupa membuat langganan Netflix yang biasanya ditagih setiap bulan.

  Apa yang anda boleh lakukan ialah memastikan pakej langganan Netflix anda masih aktif. Untuk cara memeriksa pembayaran Netflix, anda boleh melakukan langkah berikut.

  • Buka penyemak imbas di telefon pintar kemudian lawati laman Netflix (//www.netflix.com) dan log masuk menggunakan akaun yang didaftarkan.
  • Ketuk Menu kemudian pilih pilihan Akaun . Untuk melihat masa pengebilan dan jenis pakej langganan, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk pilihan Butiran Pengebilan .
  • Sekiranya anda ingin mengubah kaedah pembayaran atau menukar kad kredit, yang perlu anda lakukan ialah mengemas kini pilihan Maklumat Pembayaran dan hanya menukar butirannya.
  • Sementara itu, jika anda menggunakan akaun runcit Netflix, Jaka mengesyorkan agar anda beralih menggunakan akaun rasmi. Apalagi sekarang sudah ada Pakej Telefon Bimbit mulai Rp 49 ribu .

  Cara Mengatasi Netflix Tidak Dapat Dibuka Lebih Banyak ...

  3. Jangan Gunakan Aplikasi VPN untuk Netflix

  Jangan mengharapkan aplikasi VPN yang kuat untuk membuka laman web yang disekat, anda juga boleh menggunakan Netflix untuk mengaksesnya, geng!

  Jaka juga membuktikannya dengan aplikasi Master VPN dan mencuba menonton Netflix di rangkaian IndiHome.

  Hasilnya apabila anda ingin menonton pop-up peringatan yang mengatakan jika aplikasi Netflix mengesan penggunaan unblock atau proksi, maka video tersebut tidak dapat dimainkan.

  Namun, Jaka juga telah menulis sejumlah cadangan aplikasi VPN untuk menonton Netflix yang telah terbukti berjaya membebaskannya.

  Seperti Express VPN , NordVPN , atau SurfShark . Ya, walaupun ketiga-tiga aplikasi VPN ini premium, jadi anda memerlukan bayaran langganan tambahan untuk menggunakannya, geng.

  4. Gunakan Aplikasi Khas untuk Menonton Netflix di Telkomsel dan IndiHome

  Memang, Telkomsel dan IndiHome adalah perkhidmatan telekomunikasi yang popular di Indonesia dan banyak orang menggunakannya.

  Tetapi malangnya Telkomsel dan IndiHome menyekat akses Netflix, geng. Salah satu penyelesaiannya ialah anda boleh beralih ke pembekal lain.

  Seperti Smartfren, yang mempunyai Pakej Video Super 4G yang mempunyai Kuota Filem untuk menonton Netflix atau Tri dengan Pakej 30 Hari YouTube / Netflix 10GB + 10GB dengan harga hanya Rp70 ribu.

  Sekiranya anda masih memilih untuk menggunakan Telkomsel dan IndiHome untuk menonton Netflix , anda juga boleh mencuba kaedah berikut.

  • Untuk peranti mudah alih Android, anda boleh menangani Netflix yang tidak dibuka di Telkomsel dan IndiHome dengan memasang aplikasi Intra dan mengaktifkannya semasa streaming Netflix.
  • Untuk peranti iPhone dan iPad, anda juga boleh mencuba aplikasi Intra atau DNS Cloak untuk mengaktifkan DNS peribadi automatik pada iOS.
  • Untuk pengguna PC atau komputer riba, anda juga dapat menonton Netflix dengan mengaktifkan sambungan terlebih dahulu melalui aplikasi Adguard for Windows .

  5. Gunakan DNS Peribadi dalam Tetapan HP Android

  Akhirnya, jika anda malas memasang aplikasi tambahan seperti VPN untuk mengakses Netflix di Android, anda boleh menggunakan tetapan DNS Peribadi secara langsung .

  Kaedah ini sebenarnya tidak berlaku untuk semua jenis telefon Android, tetapi tidak ada salahnya untuk mencuba langkah-langkah berikut, geng.

  • Pergi ke menu Tetapan> Sambungan> Lebih banyak tetapan sambungan pada telefon pintar Android.
  • Pilih pilihan DNS Peribadi kemudian isikan nama hos penyedia DNS Peribadi: dns.adguard.com . Ketik Simpan untuk menyimpan.
  • Sekarang cuba buka aplikasi Netflix, sama ada boleh diakses atau tidak. Ia mudah, bukan?

  DISCLAIMER:


  Cara mengatasi Netflix tidak bisa dibuka dengan Private DNS di atas menggunakan smartphone Samsung. Lakukan pengaturan DNS yang sama pada tipe HP Android lainnya.

  Video: Cara Menghubungkan Skrin Mudah Alih ke TV, Tonton Netflix Lebih Menyeronokkan!

  Bagaimana? Adakah masalah Netflix belum dibuka di telefon bimbit anda atau belum?

  Sekiranya demikian, sudah tentu sangat mudah untuk mengatasi masalahnya, bukan? Dan jika tidak, anda boleh cuba mengulangi dan memperhatikan langkah demi langkah, geng.

  Sekiranya anda masih menghadapi masalah, jangan ragu untuk bertanya di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Netflix atau artikel menarik lain dari Gito Yudha Pratomo .

  Artikel Berkaitan