Cara Menghutang Kredit Langsung Telkomsel kepada Pengendali 2020 Terkini

Adakah anda ingin mengetahui cara Telkomsel kredit hutang dengan mudah dan cepat? Inilah petua & trik bagaimana meminjam kredit Telkomsel yang boleh dilakukan (kemas kini 2020).

Kredit anda hampir habis tetapi wang sangat tipis? Jangan bersedih, kerana kali ini Jaka ingin memberitahu anda mengenai hutang kredit Telkomsel atau meminjam kredit terus kepada operator .

Bagi anda yang belum pernah mendengar tentang perkhidmatan ini, hutang kredit Telkomsel adalah perkhidmatan pakej kecemasan dalam bentuk pakej internet, telefon dan SMS untuk pengguna yang kehabisan kredit.

Pada prinsipnya, anda boleh mendapatkan pinjaman kredit kecemasan yang boleh anda bayar kemudian. Perkhidmatan ini dipanggil Pakej Kecemasan . Lalu apa mekanisme bagaimana meminjam kredit Telkomsel?

 • Syarat untuk Mendapatkan Pakej Kecemasan Telkomsel
  • Cara Meminjam Kredit Telkomsel atau Mengaktifkan Pakej Kecemasan Telkomsel
  • Cara Kredit Telkomsel melalui UMB
  • Melalui SMS
  • Cara Mengaktifkan Pakej Kecemasan Telkomsel melalui MyTelkomsel
 • Siapa yang boleh menggunakan perkhidmatan hutang Telkomsel (Pakej Kecemasan)?
 • Bilakah Kita Perlu Melakukan Pembayaran Kredit Kredit Telkomsel?
 • Cara Telkomsel Kredit atau Pinjaman kepada Pengendali dengan Mudah

  Nah, bagi anda yang ingin menggunakan perkhidmatan pakej kecemasan ini, sebenarnya ada tiga cara yang boleh digunakan, iaitu melalui Penyemak Imbas Menu USSD (UMB), SMS, dan juga dari aplikasi MyTelkomsel .

  Pakej kecemasan ini mempunyai harga dan jumlah yang berbeza-beza dan akan dikenakan kepada pengguna semasa mengenakan nadi seterusnya. Mekanisme ini dilaksanakan untuk memudahkan pengguna dalam keadaan kecemasan.

  Dengan mengaktifkan Pakej Kecemasan Telkomsel, anda dapat membuat panggilan telefon, SMS, dan mengakses internet sesuai dengan kuota yang tersedia walaupun anda kehabisan kredit.

  Syarat untuk Mendapatkan Pakej Kecemasan Telkomsel

  Pakej Kecemasan boleh diakses melalui Aplikasi MyTelkomsel, UMB, atau melalui perkhidmatan SMS . Ketiga-tiga kaedah ini mempunyai mekanisme yang berbeza, dan akan dibincangkan secara lengkap di bahagian seterusnya.

  Penggunaan pakej kecemasan ini mempunyai prinsip yang berbeza dengan penggunaan pakej Telkomsel yang lain . Mekanisme yang berbeza ini digunakan kerana sifat unik pakej ini.

  Untuk mendapatkan Pakej Kecemasan melalui SMS, anda sebagai pelanggan Telkomsel mesti memenuhi syarat dan kriteria berikut:

  • Gagal membuat panggilan telefon atau menghantar SMS kerana kredit anda telah habis.

  • Kehabisan kredit semasa menggunakan data / internet.

  • Gagal mengaktifkan perkhidmatan kerana kredit anda telah habis.

  • Keadaan lain dari transaksi yang gagal kerana nadi yang habis.

  Jumlah pakej kecemasan Telkomsel yang diterima juga akan berbeza bergantung pada penilaian nombor Telkomsel yang anda gunakan.

  3 Cara Meminjam Kredit Telkomsel atau Mengaktifkan Pakej Kecemasan Telkomsel

  Sekiranya anda telah memenuhi syarat yang dijelaskan oleh Jaka sebelumnya, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan hutang kredit Telkomsel ini.

  Walaupun keadaan darurat, perkhidmatan pinjaman kredit ini masih harus diaktifkan terlebih dahulu kerana pengendali juga memerlukan persetujuan anda dalam menggunakan perkhidmatan ini.

  Berikut adalah tiga cara pulsa kredit Telkomsel atau pinjam dari pengendali melalui perkhidmatan pakej kecemasan.

  Cara Kredit Telkomsel melalui UMB

  Kaedah hutang kredit Telkomsel pertama adalah melalui UMB. Seperti nombor periksa, pulsa Telkomsel, dan ciri UMB lain, anda mesti memasukkan kod tertentu untuk mengaktifkan perkhidmatan ini.

  Kaedah pertama adalah kaedah terpantas dan praktikal untuk mengaktifkan perkhidmatan kredit kecemasan Telkomsel.

  Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ambil sebagai cara untuk meminjam pulsa Telkomsel melalui UMB.

  • Langkah 1 - Taipkan kod 500 5 #, kemudian klik OK atau Panggil .
  • Langkah 2 - Tunggu sebentar sehingga tawaran pakej kecemasan muncul seperti di bawah.
  • Langkah 3 - Balas 1 untuk menyetujui hutang kredit Telkomsel.

  Selepas beberapa saat, anda akan mendapat pemberitahuan bahawa Pakej Kecemasan anda telah diaktifkan .

  Setelah pemberitahuan ini diterima, anda dapat kembali menggunakan perkhidmatan Telkomsel sesuai dengan ukuran paket yang anda terima.

  Melalui SMS

  Kaedah kedua hutang kredit Telkomsel adalah melalui SMS. Tidak seperti cara sebelumnya di mana anda memulakan penggunaan paket ini, proses mengaktifkan paket kecemasan melalui SMS dilakukan oleh operator .

  Sekiranya anda mengalami kehabisan pakej SMS, telefon dan internet, pengendali akan menghantar SMS untuk mengaktifkan pakej beserta perincian pakej .

  Untuk mengaktifkan pakej ini, anda hanya perlu membalas YA ke SMS yang anda terima. Tunggu beberapa saat dan pakej kecemasan akan diaktifkan secara automatik.

  Cara Mengaktifkan Pakej Kecemasan Telkomsel melalui MyTelkomsel

  Cara meminjam kredit Telkomsel terakhir adalah melalui aplikasi rasmi Telkomsel, MyTelkomsel.

  Selain digunakan untuk memeriksa paket, memeriksa pulsa, dan sejenisnya, MyTelkomsel juga dapat digunakan untuk mengakses paket kecemasan jika Anda memenuhi syarat sebelumnya.

  Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda lakukan untuk mengakses perkhidmatan hutang kredit Telkomsel melalui aplikasi MyTelkomsel.

  • Langkah 1 - Masukkan halaman utama MyTelkomsel, kemudian pilih menu Beli Pakej.
  • Langkah 2 - Setelah diarahkan ke tetingkap pilihan seterusnya, pilih menu Tawaran Terhangat.
  • Langkah 3 - Pakej kecemasan akan muncul di skrin jika anda telah memenuhi syarat yang dijelaskan Jaka sebelumnya.

  Di sini Jaka tidak mendapat tawaran Pakej Kecemasan kerana dia masih mempunyai kredit dan juga pakej internet yang aktif.

  Pengendali akan mengesan bilangan denyut nadi dan paket internet yang anda miliki, dan tawaran pakej kecemasan akan muncul jika kedua-duanya berada dalam jumlah tertentu.

  Siapa yang boleh menggunakan perkhidmatan hutang Telkomsel (Pakej Kecemasan)?

  Sumber gambar: Telkomsel

  Seperti yang telah dibincangkan oleh Jaka sebelumnya, terdapat beberapa syarat yang mesti anda penuhi untuk mendapatkan tawaran pinjaman kredit Telkomsel ini.

  Sebagai tambahan kepada syarat jumlah pulsa dan kuota yang dimiliki, ada juga kriteria pelanggan yang mesti anda penuhi untuk dapat menggunakan perkhidmatan ini.

  Perkhidmatan ini hanya dapat dinikmati oleh pelanggan Telkomsel yang memenuhi kriteria di bawah:

  • Pengguna kad prabayar Telkomsel (simPATI, US CARD, dan Loop).

  • Pengguna aktif Telkomsel selama lebih dari 60 hari.

  • Memenuhi kriteria penggunaan, jumlah isi ulang, penggunaan purata bulanan, dan beberapa kriteria tambahan yang serupa.

  • Tidak menggunakan pakej kecemasan yang muatannya belum dibayar sebelumnya.

  Bilakah Kita Perlu Melakukan Pembayaran Kredit Kredit Telkomsel?

  Pembayaran Pakej Kecemasan akan dibuat secara automatik pada topup seterusnya. Ini tidak berlaku untuk pengisian semula selain denyutan seperti pakej data atau pemindahan nadi.

  Oleh itu, anda tidak perlu terkejut apabila anda menambah nilai, kredit anda ditolak dengan jumlah tertentu.

  Setelah anda membuat pembayaran ini, anda akan dapat menggunakan perkhidmatan Pakej Kecemasan Telkomsel sekali lagi sekiranya anda mengalami masalah seperti sebelumnya.

  Itulah cara hutang atau pinjaman pinjaman Telkomsel kepada pengendali dengan mudah. Perkhidmatan ini boleh anda gunakan pada masa-masa mendesak.

  Telkomsel sentiasa berusaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk penggunanya, dan mekanisme kaedah hutang kredit ini adalah salah satu bentuk inovasi.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Telkomsel atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan